ПРОТЕСТЪТ ПРИКЛЮЧИ. ЖАБЕТАТА СА ИЗЯДЕНИ ДО КРАК

https://svobodnoslovo.eu/komentar/protestat-priklyuchi-zhabetata-sa-izyadeni-do-krak/116871 SvobodnoSlovo.eu
ПРОТЕСТЪТ ПРИКЛЮЧИ.  ЖАБЕТАТА СА ИЗЯДЕНИ ДО КРАК

 

Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги удовлетворява, предава NOVA. Протестът се разпуска и техниката и протестиращите постепенно започват да се разотиват.

Между правителството и Инициативния комитет се подписва споразумение. Текстът на споразумението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни овации.

Ето и договорените параметри:

Точка 1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.

Точка 2. Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

„Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв. Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември“, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Любо Кольовски

5 Коментара

Николай

преди 5 месеца

Ех, Денков, Денков... а уж нямаше да преговаряш с терористи! Подкрепях те за това ти изказване! А сега се поддаде на зърнените терористи! Тези 63 милиона ще ги вземете от системата на образованието, здравеопазването, отбраната и ще ги дадете на шепа терористи за да си купят по-новите модели лимузини...

Коментирай

онзи

преди 5 месеца

Зърнарите се продадоха на говнарите.

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

В Н, видях, че ти беше права. Честито и на теб.

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Колко сладко, мило и трогателно бе да видя как земеделците ръкопляскаха на плъха денков... ах този предател проданв... то и името му такова - предателско... продал...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.