Провалът на израелските тайни служби е привиден

https://svobodnoslovo.eu/komentar/provalat-na-izraelskite-tayni-sluzhbi-e-prividen/118292 SvobodnoSlovo.eu
Провалът на израелските тайни служби е привиден

Пълен абсурд е конспираторите в ивицата Газа да са успели хитро да баламосат израелците

Някъде по света се вайкат, другаде се присмиват или злорадстват по повод изненадващия за мнозина диверсионно-терористичен удар на палестинската Хамас по Израел. Прехвалени се оказали МОСАД, Шин Бет и другите тайни служби, оказали се слепи да забележат сериозната и дълговременна подготовка на арабите за въоръжената агресия.

Подвели спецфукльовците политическата власт на страната и военното командване, затова се стигнало и до впечатляващи загуби на хора и материални ценности. Затова на израелския премиер Бенямин Нетаняху сега се налага да обяви започването на истинска война с Хамас.

Но не е много трудно да забележим, че подозрително забързано се създава само видимост за провал на секретните израелски служби. Натрапчиво обявяван при това за необясним, небивал, грандиозен, епичен и все в този дух. Доскоро силата им пропагандно е преувеличавана, но те несъмнено са на добро световно ниво поради ред обективни за държавата обстоятелства.

Противникът се разузнава не само на израелска територия и в ивицата Газа, а от много други страни. Където има много евреи, т. е. обилна вербовъчна база. Хамас е отдавна и пределно добре известен на службите враг, срещу когото отдавна е изградена оперативна целева структура с отлично подготвени опитни служители. Не може да има за тях чак толкова голяма изненада.

Подготовката за извършването на такава широка и дълбока операция със сигурност е и доста продължителна. Касае се все пак за въоръжено нахлуване по суша, вода и въздух! Както и за доставяне отвън на голям брой ракети и прочие оръжия. Посредствени и дори слаби разузнавателни служби пак биха установили предостатъчно сигнали за нея.

Тъй като тя неизбежно в продължение на месеци е съпътствана от високостепенна активност на паравоенните групи палестинци. Особено активен е бил информационният трафик, съпроводен от появата на нови кодови думи. Сигурно са били доловени с безспорно наличните средства за радио-електронна борба в армията.

Пълен абсурд е твърдението от тези дни, че конспираторите в ивицата Газа са успели хитро да баламосат израелците за своите благи намерения към еврейската държава. Обратното обаче е напълно вероятно и няма да е за пръв път. За екзистенциална вражда става дума, не за свада.

Как тогава бойци на Хамас са проникнали в казарми и гранични постове и са избивали войници в тях! Значи са имали информация за честотите за свръзка и паролите на охранителните и патрулните служби. Никакво оправдание не е обстоятелството, че в страната е имало голям празник, точно тогава войската е трябвало да бъде в повишена бойна готовност.

Хамас отдавна е посочена за терористична организация в САЩ, Канада, Великобритания и в страни от Евросъюза. Срещу нея активно се работи от техните тайни служби, а близостта им с израелските е много тясна и е от години. Израел е с особена ценност за англо-американците, пазят го с все сили, включително и със специална информация. За събирането на която имат огромни възможности.

 В случая са я имали, споделили са я и заедно са я крили. За да се окаже Израел жертва на джихад, да се наложи за пореден път да бъде спасяван. За убедителност се налага да се дадат и жертви, да се осигурят свидетелски показания и документални данни за палестинските злодейства. Нужни са още и за да се посочат за санкциониране набелязаните за помагачи на Хамас.

Как и защо се пробутва на публиката този привиден провал на израелските тайни служби? Въпроси, подобни на горните, възникнаха и след 11 септември 2001 г., когато в Ню Йорк бяха разрушени Кулите близнаци на Световния търговски център. Тогава последва обявяването на война срещу световния тероризъм, какъвто всъщност още нямаше.

Какво сега целят да спечелят замислилите операцията „Дрямката на спецслужбите“?

В Израел, както и в САЩ, вътрешните политически борби са шумни, задълбочават се и се изострят. Както винаги е било, поне понамаляват, щом се предизвика война или поне напрежение навън. Хайде всички дружно срещу общия враг! Кой стои зад Хамас? Ами Иран, може би и Русия!

САЩ все по-малко могат да тичат по света да налагат със сила волята си, тенденцията е да се прибират у дома, оставяйки света в хаос. Поне където все още могат да го предизвикват. За предпочитане са Близкият и Средният Изток, имат опит там, макар предпоставките да са намалели. Удобен повод е да се измъкнат от ангажиментите за Украйна.

А Израел е под ръка и също има изгоди.

Ако Вашингтон все по-видимо е принуден да се отдръпва навътре в себе си, еврейската държава неизбежно е тревожна, чувства се застрашена от изоставяне. Сега има възможност като нападната да привлече обратно и САЩ, и страни от Евросъюза, и евентуално някои други. Както към Киев и Зеленски формираха милозлива симпатия, срещу руското зло оръжия в огромни обеми им даваха.

Нужна е на САЩ и Израел някаква победа, поне победичка! Срещу палестинците например. „Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят”, казва посланик НП Йоси Леви Сфари. Вече ги трепят в Газа, Нетаняху размахва победно юмруци.

Срещу иранците отдавна трупат злост и ярост, посочиха ги за виновници, отдавна чакат и настояват САЩ да ги ударят.
Ислямският свят обаче е друг, американското влияние слабее необратимо за ужас на Израел и Великобритания. Днес други са и израелците, особено младите. Не са онези фанатици за държавата си, каквито бяха преди 100 и дори преди 50 години.

Промениха ги Ония „ценности“, глобализационните и особено неолибералните, обхванали младежта и дори средното поколение.
Докато сред младите ислямисти готовността за приемане на смъртта в името на Аллах все още е широко разпространена. Сегашната терористична атака не започва от нищото, тя в голяма степен е предизвикана. Израелската войска редовно напада палестинските градове и бежанските лагери.

Еврейски заселници постоянно създават нови незаконни селища и извършват погроми над палестински градчета и села, придружавани от войници. При това убиват или осакатяват палестинци, които се опитват да защитят домовете си. И отвръщат със зло, миналата година са убити повече палестинци и израелци, отколкото през която и да е друга преди.

Ужасен е и животът в ивицата Газа, над два милиона палестинци живеят в крайна бедност с много малък достъп до чиста вода. Има предостатъчно обективни предпоставки за изблика на гняв и терор, насочен стихийно срещу невинни израелски граждани.

Сега се прави опит напрежението частично да се излее, после и да постихне. За да избухне наново. Тъй като израелските власти никога досега не са търсили дългосрочни решения за премахване на предпоставките. Никога сериозно не са мислили за намиране на алтернативи на повтарящите се цикли на насилие и терор.

Тайните служби не действат по своя воля, те са инструмент в ръцете на властите. Сега, както много пъти и в много страни по света, властите в Йерусалим си измиват ръцете и избърсват краката в тях. Но скоро истината ще излезе на бял свят, както беше с оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

12 Коментара

Червената шапчица

преди 7 месеца

Цялата тая каша там е забъркана още преди много години от Англия и Америка. Не може в 21-век да има окупирана от Израел Палестинска държава! Не оправдавам Хамас, но ако не са те, ще е друга организация на този изстрадал народ.....

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Можете ли да опишите Столипиново... Ами Филиповци... --- Ужасен е и животът в ивицата Газа, над два милиона палестинци живеят в крайна бедност с много малък достъп до чиста вода.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Умът ми не го побира, кой идиот е направил този анклав, тази консервна кутия - 40км дължина и 10 км широчина за близо три милиона души, оградена с бодлива тел...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Защо Тръмп искаше Йерусалим да стане столица на евреите? Май зет му беше евреин...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Срам ме е, че не знам, но ще попитам - кой е написал Библията?

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Мнозинството от американците биха подкрепили военна интервенция на САЩ за защита на Тайван в случай на китайска инвазия, се констатира в социологическо проучване на Фондация "Евразия груп", публикувано днес и цитирано от Франс прес, --- Това чакам аз...

Коментирай

Васко

преди 7 месеца

Напълно споделям мнението на г-н Илиев .САЩ знаеха за Пърл Харбър и за 11 09 . Просто трябва повод за нещо по-важно .Нещо повече ,те дори провокират тези събития.

Коментирай

Боги

преди 7 месеца

Евреите са изверги! Само някой да посмее да спомене, че са били изтребвани в лагерите! Явно е имало защо! Извършват геноцид над палестинците. Явно такъв е бил и техният първоначален план. Въоръжили са Хамас, наредили са да стрелят по Израел, за да имат повод да обезлюдят ивицата Газа, чрез масово унищожение на живи човешки същества и отново да заграбят територии. Не се посвениха да дадат жертви и от своите, само да задоволят проклетата си алчност. Целият свят вижда какви са в същност евреите. Трябва да бъдат изолирани и да се прекъснат всякакви дипломатически отношения с тях!

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

"Русия много помага за войната в Израел, за да спре американското оръжие за Украйна". Разкази на българка от Тел Авив --Това разказа в ефира на "Дарик" радио Рина Бакалова от Българския културен център в Израел. -- Този културен център с разузнаване и анализи ли се занимава? Смешница, но добре платена смешница.

Коментирай

Между другото и у нас

преди 7 месеца

стана така - всички, абсолютно всички партии и властимащи си измиха ръцете и избърсаха краката с нашите служби за сигурност като забравиха, че нарочените изпълняваха спунатите от тях нареждания. Е, сега и за мното години напред няма и няма да имаме надежда за реална сигурност. Господ да ни пази!

Коментирай

Майор Майор Майоров

преди 7 месеца

Какъв разузнавателен тръст се сте събрали, за чудо и приказ!? Авторът, вероятно, е попреписал оттук- оттам, но кафеджийските разузнавачи как анализират неявни, разузнавателни данни, драго да му стане на човек. На шапчцата, мъжа и, сигурно, не и казва къде ходи, но умува смело по въпроси, за които няма понятие. Един специалист предполагаше, че Яша Кедми не съществувал. Гледайте Фермата и се успокоите......

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.