Разпасана държава

https://svobodnoslovo.eu/komentar/razpasana-darzhava/25946 SvobodnoSlovo.eu
Разпасана държава

Истинско безобразие! Няма яснота колко пари са похарчени досега за ромската интеграция.  Затова тепърва ще се разработва "специален механизъм", който да следи как и за какво се харчат въпросните средства, стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова на специализиран форум вчера. Тя, досегашната ромска интеграция, и с фенер да я търсиш, не ще откриеш и помен. А като капак се разбра, че ЕС излива поредни 210 млн. евро за целта, като страната ни също участва в тази схема.

Бая усвояване ще падне! Както и досега, впрочем, а резултатите са видни - ефектът нулев. И нека си го кажем директно - проблемът на тези "програми" и "механизми" е в безогледното крадене, а самите роми са само един гол параван на цялата тази престъпна наглост. Не ще и дума, че властите у нас са заинтересовани от подобни начинания, защото с охота отчитат колко "огромна работа" са свършили, като раздадат парите и си гушнат процента. А мераклии да "интегрират" или "оценяват" - бол. "Бенефициенти" никнат като гъби след дъжд. Дали иде реч за европейски средства или за обществени поръчки за "мониторинг" по изпълнението на ромски стратегии и програми - все тая. Принципът е един и същ - гепи парите и бЕгай - пари, изсипани като вода в пясък. За хрантутници.

Нека припомним, че на изпроводяк бившият образователен министър Меглена Кунева прекрати конкурса за ромски проекти и с пълно право. Причината - наглата поява на фирми еднодневки, регистрирали се специално за усвояване на кинтите, готови да пишат проекти все едно за какво. Но освен нашите управници, отговорен за цялото това безобразие е и Брюксел, който очевидно си затваря очите и негласно толерира кражбите. Явно парите на данъкоплатците не са му проблем, важното е да има послушни изпълнители. А нали уж декадата на ромската интеграция приключи още през 2015 г. Какво е това ново безогледно прахосничество? Изводът май се налага от само себе си - кукловодите на държавата имат сметка не от интеграцията, а от "усвояването", то им е много по-изгодно.

Валентин Георгиев

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.