Руски скелет в македонския гардероб

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ruski-skelet-v-makedonskiya-garderob/25127 SvobodnoSlovo.eu
Руски скелет в македонския гардероб

Да твърдиш, че от София Путин подрива членството на Скопие в НАТО, е като да се изплюеш в лицето на службите, президента и Бойко Борисов дори

Чудя се защо в България изобщо се води кампания срещу фалшивите новини? Да спреш фалшивите новини у нас е все едно да кажеш на четиригодишно детенце, че няма Дядо Коледа, че Феята на зъбите е мама, а баба Яга – просто баба. Хората искат приказки и колкото са по-засукани, толкова по-добре. Конспиративните приказки за ЦРУ и КГБ са най-обичаните. Тях по рейтинг може да ги бият само приказки за красавици и зверове или в най-лошия случай за красавици и футболисти.

В случая обаче става дума точно за конспирация. Към КГБ този път се добави сакралното име за всички българи – Македония. Путин спира европейската интеграция, този път на Скопие. Новината беше разпространена горе долу от всички медии. Но ето, да чуем преди всичко приказката. Тя е по-добра от тези на братя Грим.

“Русия спъвала Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Това пише Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ в отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера и народните представители. Според това сдружение, те имали анонимен източник (допускам, че е вярно – нали в македонските чети по щат има и предател, б.а.), свързан с правителството на Република Македония. Източникът бил предал от архивите на специалните служби на Македония десетки секретни документи на международния журналистически консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Сдружението припомня, че това е организацията, която преди години публикува разкрития свързани с Панамските досиета (Panama Papers).

Секретните документи били изготвени от подслушвания на телефонни разговори, външни наблюдения и други разузнавателни средства и свидетелствали за това как руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление (ГРУ), съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни. Те не допускали тяхното членство в НАТО.

Тук става още по-интересно. Македонците дори знаят кои са тези офицери от ГРУ и още по-интересното е, че те координирали действията си от София. Става въпрос за българската столица София – някой да не се обърка.

Сега обаче, като в истинските приказки получаваме и доказателство за могъщите способности на Злото, на Мордор. В писмото се споменава и че ГРУ на руската армия била структурата, която организирала анексията на Крим през 2014 година.

И за да сме абсолютно убедени, че тези бдителни граждани са прави и не ни подведат вместо класическото „три дни яли, пили и се веселили“, както се полага на конспиративна теория, приказката завършва с „Тази информация не била опровергана нито от Русия, нито от македонското правителство и тайни служби“.

Между другото, силен финал. Убедителен. Доколкото знам президентът Путин като истински професионалист от КГБ винаги и подробно отговаря на всички подозрения за готвени военни и невоенни преврати по света. И щом мълчи, означава, че наистина се е притеснил от разкритията на българското Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“. Само малко е обидно към Скопие.

Доколкото си спомням, десетки офицери и „зелени униформи“ се заеха с анексирането на Крим към Русия, а с Македония са ангажирани едва четирима офицери. Обидно е и към НАТО, а да не говорим към ЦРУ. Четирима офицери от ГРУ могат да спрат разширяването на НАТО с още една държава, която желае това дори на цената да смени името си. Уау!

Най-голямата обида все пак си остава за Бойко Борисов, за генерал Румен Радев и цялата ни полицейска общност. Тези будни граждани директно казват на властта „Вие сте разграден двор, щом ние, будните граждани, можем да разкрием най-тайната операция на Путин на Балканите, а вие дори не подозирате, че 10 години четирима офицери от ГРУ си разиграват коня“. Какво обвинение само!

Вярвайте ми, съвсем скоро ще чуем, че България е сборен пункт на Русия за доброволци, които се бият и в Сирия, а централите на ГРУ са в навъдилите се напоследък магазини „Берьозка“ из страната. Вие си мислите, че е случайно, че се продава икра, водка и сельодка в България, но всъщност това не е така. Това са тайните знаци за четиримата офицери от ГРУ.

Тъжното в тази иначе страховита, макар и категория „Б“ приказка е, че платените русофоби смятат, че е истина. Не, те жадуват да чуват такива приказки. А родените русофили също са убедени, че това е така, защото си обичат КГБ и ето как тази история от приказка се превръща в новина, разпространявана от сайт на сайт, от медия на медия.

Никой разбира се, не може да обясни, защо когато наистина ГРУ действа, не се разбира. Не се чу предварително, че Русия се готви да си върне Крим. Стана ясно, че има операция едва след анексирането? Трудно могат да обяснят защо никой не се усети, че Русия влиза във войната в Сирия и променя сценария на другите актьори.

Но виж, за Македония всеки един буден гражданин може да има таен информатор и в КГБ, и в македонските служби. Това си е чист кьорфишек хабер или просто фалшива новина.

Единствената причина Македония да не е вече страна-членка на НАТО е, че има проблем със съседите си, а най-вече със себе си. Още през 2008-а на срещата в Букурещ, Скопие трябваше да получи официална покана, така както получиха Хърватия и Албания, но това не се случи, защото Македония влоши рязко отношенията си с България, преследваше хора с българско самосъзнание, крадеше от историята ни, а с Гърция пък директно се бяха изпокарали за името Македония.

За България и за Гърция е много важно Скопие да влезе в европейските и атлантическите структури, защото така сигурността на Балканите ще се повиши значително. Опасностите от гражданска война, каквито напираха през последните години, може и да отшумят за дълго време.

Най-вероятно Русия е против всякакво разширяване на НАТО – това си е техен проблем. Ние искаме Македония в НАТО и ЕС, искаме да си ни върне историята или поне да си признаем, че тя е на един и същи народ. С Гърция – да се оправят. По всичко личи, че новото правителство в Скопие с много бързи стъпки ще тръгне по този важен път. Ако един народ иска подобно нещо, никакви офицери от ГРУ не могат да го спрат. Ето на – вижте България. Оптимизмът е още по-голям, предвид, че премиерът Зоран Заев вече заяви в интервю пред бТВ, че българите и македонците са един народ, а и обяви, че първото му посещение ще е в България. Оправят ли се отношенията с Гърция и България, всичко останало ще стане за месеци. Другото са приказки на хора с болно въображение и любители на фейкнюз.

От

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.