Си, Путин и злобното безсилие на Запада

https://svobodnoslovo.eu/komentar/si-putin-i-zlobnoto-bezsilie-na-zapada/133404 SvobodnoSlovo.eu
Си, Путин и злобното безсилие на Запада

"Тайван — това е Китай и точка", заяви преди няколко месеца Вучич, Китай не признава Косово

Каквито обявени цели имаше китайският пръв ръководител Си Дзинпин, постигна ги. Възпря нахалния опит на Фон дер Лайен да наставлява Пекин каква външна политика да води, както се изрази The New York Times „Реагира гневно“. Засили Брюксел сам да се бори с Русия със съвета „да не прехвърля отговорности към трети страни и започване на нова Студена война“.

Наблегна, че отношенията на Китай с Русия касаят само тях двете. Даде ясно да се разбере, че е пристигнал в Европа не за да озаптява Русия в угода на Запада, а за постигане на свои, основно икономически и търговски ползи. Едно е Евросъюзът за Пекин, друго е НАТО. „Отношенията между Китай, Франция и ЕС „не трябва да зависят от трета страна или да бъдат диктувани отвън“.

Грижливо организираният и настъпателно прокарван западен фронт срещу Китай се пропуква. Неизбежно, защото от икономическото сътрудничество с Китай Европа има големи ползи, а накърни ли го, ще постигне тежки загуби. Господин Си даде да се разбере, че още повече притегля икономиката на Европа към Китай, с което неизбежно я отдалечава от влиянието на САЩ.

Видя се, че и в ЕС признават важността на това сътрудничество, а това няма да се хареса на Вашингтон, който цели дори икономическа блокада на Китай. Сега след френско-китайската среща на върха Си Дзинпин си тръгна с 18 подписани споразумения, които засягат авиационната индустрия, селското стопанство, хуманитарна сфера, зелено развитие и др.

Предвид маниакалния „зелен“ натиск на ЕК и ЕП над страните-членки, китайските технологии за възобновяеми енергии са просто незаменими. Поднебесната е най-големият търговски партньор на Европа, търговските и отношения със Стария континент са сред най-големите в световен план. Десетки хиляди европейски фирми се изнесоха там и печелят, а Китай яко инвестира в Европа.

Позьор като Макрон не минава без пикантерии. Le Figaro пише, че любимият десерт на французина „руска торта“, въведена в менюто на Елисейския дворец от Митеран  –  в оригинала с название le russe, покрит е с бяла глазура, напомняща за заснежено руско поле – е бил включен в менюто, но предвид политическата ситуация в Украйна е бил заменен с черничева торта.
На пук на Путин!

В Белград Си Цзинпин и Александър Вучич заявиха, че между двете страни има "желязна дружба", добавиха и общата си загриженост от политиката на САЩ. "Тайван — това е Китай и точка", заяви преди няколко месеца Вучич. Китай пък не призна Косово. И за Сърбия Китай е най-големият външен инвеститор.

Си дойде в Белград точно 25 години след като НАТО удари с ракета китайското посолство там, припомни The New York Times.
Последно Си посети Унгария, членуваща в ЕС от 20 години, но упорито поддържаща  с Поднебесната политическо приятелство. Шефът на кабинета на премиера Витро Орбан Гергели Гуляш заявява: „Желаем да поддържаме добри отношения с колкото може повече страни". В Пекин самия Орбан наричат „обичащия да прегръща панди“ – така там говорят за приятелите си.

Сърбия и Унгария са част от „Новия път на коприната“. В него Китай усилено инвестира и строи високоскоростни пътища и канали за пренос на своя разнообразна продукция. Бързи магистрала и железопътна линия строи сега между Белград и Будапеща.

Наглежда си вложенията Си, гради добронамерени отношения на взаимноизгодна основа.

Избраният през март за президент на Русия Владимир Путин за пети път встъпи в длъжност за още шест години. Придвижи се с подчертано гъвкава, почти строева стъпка по дългия път от кабинета си до мястото за полагане на клетва. А Байдън може ли така, Столтенберг или поне фон дер Лайен? А да спечелят избори с 87,28%?  Във време на излишна показност и перчене живеем!

В речта му думите, че „основен приоритет е запазването на живота на хората, вековните ценности и традиции, че самата Русия и само тя ще определя своята съдба”най-силно подразниха политиците от западния свят. Възмутително! Не чичо Сам, не ние западняците с нашите ценности и необявени правила ще ви диктуваме поведението, а вие сами! Ние имаме това право, не вие!

Разбираема реакция. Светът, който от стотици години си бяха организирали и комфортно се бяха настанили в него, видимо за всички се разпада. Това предизвиква тревожност, страхове с елементи на ужас и безумие. Че и Китай неотклонно напира да е в челото на неприемлив за англо-саксонците многополюсен свят.

За да запази ролята си на световен хегемон, САЩ трябва да извадят от очерталия се световен триъгълник Русия, след нея да смажат Китай, но става все по-ясно, че това няма как да се получи. Ето какво релефно изпъква след посещението на Си Дзинпин в Европа и встъпването на Путин в длъжност.

И двете на всичкото отгоре дискретно подсказват на Европа, че и тя би могла да бъде полюс! Крайно неприятно за Вашингтон, при такъв вариант може да отпадне от първите места.

На 6 май руското ръководство обяви, че руската армия ще проведе учения по използване на нестратегически ядрени оръжия. Знак, че Русия не може да си позволи да загуби войната с НАТО в Украйна и е готова на всичко. Това по повод агресивни заявления на Макрон, Камерън и други лидери, че много сериозно възнамеряват да влизат в Украйна с войски.

Последва даване на силен заден ход. В интервю за италианския Repubblica генералният секретар на блока Йенс Столтенберг побърза да сподели, че НАТО не се стреми да участва пряко в конфликта в Украйна и не планира да изпраща войски там. А доскоро прозрачно намекваше за обратното.

Заявления, че не се предполага влизане в Украйна на западни редовни войски дойдоха от Франция и Великобритания. Шефът на Бюрото за национална безопасност на Полша Яцек Севера казва: „В цифри преимуществото е на Запада, но на него както и преди не му стига  воля, за да подготви наличните ресурси за конфронтация".

А вече се появиха информации за предотвратен опит за ликвидиране на Зеленски от украински спецофицери. Потвърди ли се, значи зад него стои западна дълга ръка в изблик на злобно безсилие поради безнадеждното положение на украинските сили на фронта. А не се вижда с кого биха могли да го заменят, колкото и да е изхабен, а вече и с изтекъл президентски мандат.

Втората световна война завърши с ядрените удари по Хирошима и Нагазаки. Отново от САЩ зависи дали  с преговори или с нестратегически ядрени взривове в Европа ще се опита приключването на сблъсъка в Украйна.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.