Скрий се, покрий се

https://svobodnoslovo.eu/komentar/skriy-se-pokriy-se/25525 SvobodnoSlovo.eu
Скрий се, покрий се

Още невстъпили на власт, ГЕРБ и компания показаха какво да очакваме от третия кабинет на  Борисов. Мотото този път явно ще е "Скрий се, покрий се". Няма как иначе да си обясним подхода им към новия правилник на Народното събрание. Днес депутатите трябва да решат дали парламентарният контрол да се излъчва по БНТ, или  да мине към БНТ2. Малка промяна, но знакова. Може би е първата стъпка към цялостното "покриване" на дейността (и излагациите) на някои парламентаристи.

Сред нововъведенията е и отпадането на блиц контрола, в който кабинетът даваше разяснения. Много удобен ход за избягване на "нерегламентирани" и изненадващи министрите въпроси. ГЕРБ и патриотите явно отдалеч мислят как да спасят хората си в изпълнителната власт от "лошата" опозиция, която дебне за грешки и пита твърде много.

Скрий се, покрий се, повтарят си отсега бъдещите министри, докато дружките им уреждат отпадането на някои неудобства от управленското битие. Блиц контролът бе само веднъж в месеца, но все пак даваше шанс за допълнителна яснота по извънредни въпроси. Като го няма, министрите ще се точат само по комисии, за НС остава петък - докъдето стигне времето. Всички знаем как ГЕРБ и компания си осигуряват протакане на въпросите и изчерпване на времето за питания...

Кабинетът още не е встъпил в длъжност, управляващата коалиция не е официализирала отношенията си, но първите гласувания показаха насоката за бъдещето. Вкупом и без "отцепници" гербаджии и патриоти започнаха взаимно да се покриват. От "Воля" все още се опитват да си изяснят възможно ли е да си хем риба, хем рак. И в двата случая газят в блатото на Борисов и изглеждат видимо доволни.

Докато цензурата си пробива път в НС, депутатите от мнозинството се готвят да си увеличат заплатите. Да ви е честита новата управленска коалиция, дано не доведе до поредната порция "скрили се и покрили се" към терминал 2!

Павлета Давидова

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.