Спешно трябва да се върне ролята на бащата в семейството

https://svobodnoslovo.eu/komentar/speshno-tryabva-da-se-varne-rolyata-na-bashtata-v-semeystvoto/144928 SvobodnoSlovo.eu
Спешно трябва да се върне ролята на бащата в семейството

Една от войните, които се създават изкуствено, е мъже срещу жени

Покрай разговорите за следродилната депресия на трагично загиналата майка задължително трябва да се говори за бащинството. Десетки проучвания са доказали, че подкрепата от съпруга пряко намалява риска от следродилна депресия. Същевременно, в България само половината от бащите въобще ползват отпуска по бащинство, тези и без това мижави две седмици.

У нас бащата просто не се счита за активна фигура в семейния живот. Докато жената кърми, се предполага, че тя и без това е с бебето и той може да си работи и да прави каквото си иска. Да, в миналото е било възможно "селото", баби, дядовци, чичовци и лели да подкрепят жената, но в днешното забързано и изолирано ежедневие обикновено живеете сами мъж и жена и единствената възможна подкрепа на жената идва от нейния мъж.

А вижте статистиката - 863 бащи са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. С по 50 000 деца родени годишно, тези в тази възрастова група са около 350 000-400 000 деца. 863 от тях имат бащи, които ползват отпуск да ги гледат. За бога, това е под 0,2%!

От едната страна, естествено, че мъжете трябва да поемат отговорност и да разберат, че като им се родят деца, техният живот свършва и започва животът на детето - това е основополагащо за идеята да си "мъж". От друга страна, това идва цялостно от обществото, включително от жените, които не разглеждат мъжа често като равноправен родител, нито зачитат ролята на "бащата". Както съм виждал бащи, които просто не поемат никаква отговорност, така съм и виждал жени, които не очакват и не дават никаква отговорност на бащите.

Просто трябва спешно да се върне честта и величието на ролята "баща" в семейството. Не патриарх, който седи отгоре и казва какво да се случи, а баща, този мъж, който жертва всичко, за да може децата и жена му да са щастливи. И трябва да се върне общественият срам за мъжа, който отказва да жертва и инфантилно не поема никаква отговорност.

В едно американско предаване веднъж един коментатор много добре описа симбиозата между мъже и жени в това отношение с това как той мрази паяци и хлебарки, но жена му го кара да ги убива и му казва да бъде мъж. Да, жените също трябва да окуражават мъжете и да имат очаквания от тях.

Не на последно място ще включа и влиянието на световната политика - ние вече доста дълбоко сме "глътнали" световното ляво течение, което дели обществото на две противоположности и печели гласове, като настройва едната срещу другата.

Една от войните, които се създават изкуствено, е мъже срещу жени. Феминизъм, мачизъм. Господ (ако не сте готови за това, природата) е създал мъжете и жените да се допълват. Война между мъже и жени е като война между дърво и почвата, комична идея, която, ако се приеме насериозно, води до катастрофа. Но тук съществува, макар и по друг начин - жените приемат, че мъжете не са отговорни и не стават за нищо, мъжете приемат, че жените кръшкат и са непоносими.

Да, ама децата страдат накрая, нали?

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

1 Коментара

Българина

1 hour before

Хвърля пот за изхранването по 12 часа на ден. Щото е " демокрация " . От тъмно до тъмно. Как да възпитава семейство като го няма вкъщи. Хиляди са в.чужбкна- още по- лошо. За тази ли " демокрация " скачаха сънародниците ми. Официално работният ден е 8 часа. Но само за чиновниците. Другите кучета ги яли. ЕС е.мръсен вонящ кенеф. И трябва и ЩЕСЕ ЗАРОВИ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.