Спрете им "социала" за нападения над лекари и учители

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sprete-im-sociala-za-napadeniya-nad-lekari-i-uchiteli/24857 SvobodnoSlovo.eu
Спрете им "социала" за нападения над лекари и учители

Получава се абсурд. Държавата го издържа от данъците на работещите, праща му безплатно лекар, без да има здравни осигуровки, а той пребива екипа на Бърза помощ

Спрете им социалните помощи след нападението над лекари или учители и повече няма да го правят, а цялата махала ще знае суровото наказание. Ако не разчитат на държавата за оцеляване, отказвайте им административни услуги или ги глобявяйте солено. За тоя с плацентата става въпрос. И това наред с наказанията, които предвижда законът за престъплението.

В понеделник главният прокурор обсъди проблема с вътрешния министър Валентин Радев, здравния проф. Николай Петров и шефове на големи болници. Нападенията над лекари обаче не е проблем само на полицията и прокуратурата. Можеха да присъстват социалният, образователният и финансовият министър.

Специален прокурор за връзка със спешните отделения, паникбутони и камери са мерки, които ще осигурят по-бърза намеса на полицията и по-адекватно разследване. Но няма да има превенция на явлението “нападение над лекар”. И сега в някои цигански махали униформени придружават медиците от Бърза помощ, защото те отиват там да спасяват човешки животи, като много добре знаят, че ще бъдат обект на агресия. А да се сложи полицай във всяка болница и линейка, е невъзможно. Пък и униформените също са обект на агресия, защото това население е научено, че е специално, държавата му е длъжна и може да си позволява всичко.

Дано не се обидят циганите, сред тях има и много свестни хора, но точно представителите на този етнос са 80% от агресорите над белите престилки. Нямат здравни осигуровки и единственият им шанс за безплатна лекарска помощ е да се обадят на 112, като представят болката в главата с артистичното “Жената умира бе, батеее”. А лекарите според Хипократовата клетва не делят хората по етнос, възраст, пол и други. И когато отидат на адреса, който дори го няма на картата, защото къщата е незаконна, биват дърпани, псувани, удряни и ритани, защото закъснели. Или ей така, да се излее пиянска енергия. Получава се абсурд. Държавата го издържа със социални помощи от данъците на работещите, праща му безплатно лекар, който да спаси живота му, и той за благодарност плюе в паницата, от която се храни. Хубаво, че ще се вземат мерки и проблемът се обсъжда на най-високо ниво. Още по-хубаво, че обществото подкрепя лекарите след проявата на оня малоумник, който преби д-р Гагова заради плацентата.

Истината обаче е, че агресията над лекари се случва в циганските махали при посещенията на Бърза помощ и в спешните отделения, защото там всеки отива с нагласата, че трябва пръв да получи медицинско обслужване. Побоят заради плацентата е по-скоро изключение, но той стана причината за широко обсъждане.

През 2013 г. депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, които третират нападенията над лекари и учители наравно с тези над полицаи, магистрати, митничари, данъчни и други служители с контролни функции. Това се случи, след като 15 пияни цигани от Казанлък пребиха лекари от Бърза помощ. Оттогава има още няколко такива инцидента. Ето и наказанията, които предвижда Законът за причиняване на телесни повреди на длъжностни лица от 2013 г. насам: от 5 до 15 г. затвор при тежка телесна повреда; от 3 до 10 г. при средна телесна повреда; от 1 до 5 г. при лека телесна повреда.

Т.е. сурови наказания има - минимумът е 1 г. затвор. Ето статистиката за присъдите за нападения над лекари, която излезе след срещата при главния прокурор за периода след влизането на промените в НК:

За 2014 г. има 5 дела. Резултат - 1 в затвора, 1 на пробация, 1 условно и 1 глобен. За 2015 г. има 4 дела - 1 глобен. За 2016 г. - 2-ма с условни присъди и двама глобени. Изводът е, че има суров закон, но не се прилага в цялата му строгост.

Но това все пак е статистика. Тя не отчита, че много от пострадалите не подават жалби, защото за тях е нещо нормално. Освен това не отчита вербалната агресия, дърпането, блъскането и всичко друго, което не води до лека телесна повреда. А лекарите не са длъжни да търпят всичко това. Друг е въпросът, че суровото наказание няма да има възпиращ ефект върху онзи примитив, който бие човека, пристигнал да спаси него или близките му. Асан можело да влезе в затвора, голяма работа. Нито е единственият в махалата, нито пък на него му е за първи път. Нищо особено.

Но ако нападението над длъжностни лица като полицаи, лекари, учители и всички, които НК посочва като такива, се обвърже със спиране на социални помощи за нападателя и семейството му? Примерно за 3, 6 или 12 месеца, а най-добре да е за години напред. Това са помощи за безработица, за деца, за отопление и какви ли още не. Тогава цялата махала, че и в съседните градове ще се разчуе много бързо, че на Асан са му спрели “социала”, щото набил доктора. Същото да се прилага и ако детето му набие даскала. Ако Асан влезе и в затвора, ще е бонус към наказанието, а жена му дори няма да му ходи на свиждане - няма “социал” и му е много ядосана. Спирането на помощите пък може да се окаже стимул за търсене на работа, а оттам и един по-добър живот

Кирил Борисов

http://24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.