Средният пръст на Галилео Галилей

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sredniyat-prast-na-galileo-galiley/142595 SvobodnoSlovo.eu
Средният пръст на Галилео Галилей

На най-дълбоката точка на Земята, на дъното на Марианската падина, на 10 935 метра дълбочина е открита бирена бутилка. Достигнахме дъното като човечество. Следите от нас са навсякъде. Рибата, която ядете, мислейки, че е здравословна, е по-неекологично чиста от месото на говедо, пасящо из Балкана. Океаните, и особено малките морета като Черно море, са неспасяемо замърсени не само с пластмаса, но и с антидепресанти и кокаин. Скоро, ядейки риба и морски деликатеси, ще се чувствате рязко по-щастливи, защото количествата антидепресанти и кокаин, които консумира човечеството, са драстично нараснали.

Според европейската Организация за икономическо сътрудничество и развитие между 2000 и 2020 г. употребата на антидепресанти се е увеличила с 250%. По употреба на кокаин на първо място в Европа е Нидерландия, а България е на 19-о място от 28 страни. Според ООН производството на кокаин между 2020 г. и 2021 е скочило с 35%. Без изобщо да споменаваме други лекарства като бетаблокери и статини, за които се твърди, че водят до деменция и които вероятно всеки втори възрастен човек приема, може да се каже, че световните морета и особено малките като Черно, Средиземно, Егейско и Йонийско море, откъдето Европа с удоволствие се храни с риба цяло лято, са се превърнали във фармацевтични коктейли за рибната популация. Представете си риба, заловена не много навътре в тези морета, в които се изливат пречистените води от крайбрежието. Или по-скоро не си я представяйте, защото инстинктът за самосъхранение би трябвало да ви продиктува, че е по-безопасно за здравето ви да не изядете прясно уловения паламуд, а да ядете месо от теле, пасло по поляните около Банско, примерно.

Директор на голяма софийска болница сподели, че ракът на гърдата при младите жени се е превърнал в епидемия. Същото се наблюдава навсякъде по света. Според американската Фондация за изследване на рака на гърдата в последните 10 години всяка година нарастват с 2% жените под 50, които се разболяват. Младият секси актьор от латино произход Адам Канто, който играе главна роля в сериала „Прислужницата“, се разболява по време на снимки от рак. В сезон 3 Канто се появява само в епизод 1, защото вече е терминално болен от рак на апендикса. Оказва се, че този рак поразява основно хората от латино произход с 82% заболели. От 2015 г. процентът се е увеличил с шокиращите 230%.

Какво се случва, защо все по-често боледуват от рак млади хора? Едва ли Илон Мъск би ни споделил, а той и подобните му гениални айтита, които са изключително заети с възможността да са безсмъртни, вероятно знаят какви са причините ракът да сваля възрастта повече от нас, със сигурност. И въпреки милиардите си Стив Джоб си замина от рак. Парите му не можаха да го спасят.

Мъск и хубавецът Дуров са заети да населяват човечеството със свои производни с месианско усърдие, убедени, че децата им ще са подарък за планетата Земя. Само че гените сами по себе си не обещават величие, гениалност или успех в живота. Те имат значение само при определени социални обстоятелства, в които най-важното е любовта и подкрепата в семейството, които нито Мъск, нито Дуров са способни да осигурят за поколенията си. При целия си технологичен талант, те са крайно неинтелигентни, поставяйки способността си да създават технологични продукти от висок клас на пиедестал като първостепенно условие за блестящи следващи поколения. Чак е комично колко неинтелигентен всъщност е този им стремеж. За Мъск е по-важно да бъде избран Тръмп, отколкото да вложи цялата си енергия и възможности в помощ на загиващата планета. Нереално самочувствие и самонадеяност. Гените им са толкова „безценни“, че може и да се стигне до кръвосмесителни бракове. Слава богу, че поне все още не е минал на страната на Путин със Старлинк. Засега.

Всеки говори за храната, че ставала все по-лоша. От друга страна, качествената биохрана е все по-широко достъпна като разнообразие от млечни продукти, зеленчуци и месо. Разбира се, ценово тя не е достъпна за всеки. Хората като Мъск и Дуров може да се изстрелят на Марс и да заживеят в колония, оставяйки потъващата в климатична и всякаква разруха земя, и какво от това? Те са никой и нищо в очите на Вселената.
Извън Мъск и Дуров статистиките са изключително тревожни. Още повече че пред младите поколения перспективата да живеят в свят с непредвидими глобални климатични катастрофи, управляван от популисти олигархични технократи, е напълно реална, което означава стрес, стрес и много стрес, а оттам повишаване на употребата на антидепресанти и дрога, които пък носят своите последици пряко в по-късна възраст, и индиректно отравяйки рибите в моретата. Но изборът луди в името на рибите не съществува. Бутилката от бира на дъното на Марианската падина е символ на обреченост.

В тежката политическа криза, в която се намира България, Бойко Борисов търси бъдещи министри в успешните кметове на ГЕРБ. Все по-трудно ще е партиите да намират способни хора, които да застанат начело на държавата след изборите. При тази постоянна смяна на правителства и липса на качествени кандидати за политически постове ние сме обречени да гледаме как в държавното ръководство попадат все по-случайни хора. Никой нормален и честен човек не би влязъл в тази мръсна месомелачка. Интелектуалната върхушка изисква непостижими реалности, живеейки в някаква политическа химера за България, която като че ли няма как да се реализира по друг начин, освен отново да бъдат избити разни хора.

Неприятен черен хумор е този, но доста хора тайно си го мислят, а и не съвсем тайно споделят в компания. Много хора съжалиха, че Тръмп не загина в атентата. С всички тези генерали в управлението на България, ако можеше да има интелектуална „хунта“, тя би била по-скоро лява, а това вече се е случвало. Стадиони имаме достатъчно. Случвала се и дясна „хунта“ преди това. Кървави разправи вече не са възможни на базата на идеология, а само олигархично. Олигарх купува своя армия и действа. Слава богу, блед подобен сценарий видяхме по време на протестите през 2020. Те не бяха спонтанни, а добре организирани от хора с пари. Илон Мъск, който открито насъска бунтовете във Великобритания преди месец, може, примерно, да финансира бунт след евентуално спечелени с малка преднина избори от Камала Харис. Хунтата може да е на олигархични айтита. Те са склонни да се чувстват богове. Дотам са се докарали нещата, възможни са всякакви антидемократични сценарии навсякъде по света.

Мъск е все повече олигарх и все по-малко гениален технократ с вперен поглед в безкрайното. Остаряването, кризата на средната възраст при мъжете с власт, е опасно нещо. Те грандиозно страдат от граничността на земната си физиология и проектират потиснатия си ужас от това, че в смъртта ще са равни с измъчения от глад и жажда суданец, покосен от холера. Образованите в Итън, Оксфорд, Станфорд, Харвард – изключваме българските случайници – ще бъдат измествани от парите на олигарси в управлението на света.

Подходящ финал е следната информация – в Музея на Галилео Галилей в Италия се пази в стъкленица средният му пръст. Италия е на последно място в Европейския съюз по четене. На предпоследно е България. Средният пръст на Галилей стърчи предизвикателно и днес на една все по-плоска Земя. Чий български среден пръст на известна личност да сложим в стъкленица след смъртта й? Свръхтъжна констатация – оказахме се една идея по-малко прости от италианците и заедно с тях – най-прости в ЕС. Галилео, тя уж се върти.

Милена ФУЧЕДЖИЕВА

https://filternews.bg/

16 Коментара

Дрънчо

4 days before

Относно Италия: моля да ми покажете статистиката, че там се чете най-малко. Образованието не е гарант за добър специалист (в най-широк смисъл). То дава известно предимство, но НЕ гарантира успешна кариера в живота. И като индивид , и като политик, и държавник.

Коментирай

Гост

4 days before

Ега ти и тюрлюгювеча от опорки на спасителите на света.

Коментирай

анти фуко

4 days before

Още след първия параграф се оформи една дума - тюрлюгювеч, може и като фраза шкембе чорба - ръгай люто и бъркай. Ква е таА оръфлярка, която така е замесила по-натам диария с глисти? Много е зле, но пък се тупа гордо, че била четяща и образована? Драсканиците й повече приличат на бълнуване на наркозависим. Сигурно се е къпАла в някое от малките морета, а?

Коментирай

Реалист

4 days before

Що избяга в Америка и що не си остана там, жено! Има много интересен репортаж на Георги Марков /ОНЗИ С РЕПОРТАЖИТЕ/ за Дико Фучеджиев....

Коментирай

Антидепресант

4 days before

Каква отвратителна либерастка помия! Трябва са си окончателно побъркан и без капка мозък, за да изразяваш недоволство, че атентат срещу американски президент е бил неуспешен! Прокуратурата?

Коментирай

4i4o sam

4 days before

Момеее... сложи в буркан СРЕДНИЯ ПРЪСТ на ...ТОДОР ЖИВКОВ... ХА...ХА...ХА...

Коментирай

4i4o sam

4 days before

Момеее... сложи в буркан СРЕДНИЯ ПРЪСТ на ...ТОДОР ЖИВКОВ... ХА...ХА...ХА...

Коментирай

Йорданов

4 days before

Колкото и да се напъвах не можах да дочета до края този бълвоч, навярно поръчков!

Коментирай

Жоро

3 days before

Милено ма , що не си вкараш средния пръст в ануса и да го оближеш.

Коментирай

Жоро

3 days before

Милено ма , що не си вкараш средния пръст в ануса и да го оближеш.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.