Те са за малко

https://svobodnoslovo.eu/komentar/te-sa-za-malko/25139 SvobodnoSlovo.eu
Те са за малко

Не съм оттук и съм за малко... За съжаление това е поведението на повечето ни политици. Спечелят ли веднъж вота на избирателите, овластят ли се, често забравят откъде са тръгнали и с какви обещания са подплатили управленското си място.

През последните дни медиите подхванаха някакви драми около кметица на столичен район. Дамата спечели частичен местен вот и бе издигната от инициативен комитет. В момента поддръжниците й са разделени - едните я подкрепят, другите се разграничават от нея. Доскоро тя бе сочена от един бивш депутат като истинско и прекрасно постижение на мажоритарния вот. Днес обаче същият се разграничава от любимката си. Реши, че малко се бил объркал. В целия тюрлю гювеч се пита сега кой ще носи политическата отговорност за овластяването и поведението й?

Името на въпросната кметица не е важно. Тя обаче е продукт на стихийното увличане по нещо, което е модерно. Дамата и тогавашните й сподвижници яхнаха наболял проблем, спечелиха избиратели с правилната позиция и... И всичко затихна в момента, в който тя влезе в общината. А голяма част от хората, които гарантираха за нейната експертност и загриженост, рязко биха отбой. Били се объркали, гражданите си я били избрали. Оказа се, че и инициативният комитет не е оттук и е за малко. Уви, проблемите, произлезли от неговите недалновидни решения, остават тук, и то за много дълго.

Случаят може да бъде използван за предупреждение какво ни чака, ако поголовно приемем мажоритарен вот за народните представители. Един куп господа и госпожи ще яхват вълната на "модерните проблеми", ще омагьосват избиратели и после... А хората, които ще са ги подкрепили, спокойно ще се разграничават от тях още на ден трети. 'Щото не са оттук и са за малко! И политическата отговорност ще се размие някъде там, в общия избор. Възможността определени кандидати да си "купят" хорското одобрение няма да коментирам - примери за това има и сред някои от преференциално избраните общински съветници и депутати...

Дават ли си политиците ни сметка за проблемите, до които може да доведе мажоритарният вот? Да, определено. Само дето са леко разкрачени между двата стола - да са мъдри или да са харесвани. В момента единственият довод за въвеждането на чист мажоритарен избор е "те хората го искат". А обясни ли им някой плюсовете и минусите от подобна промяна в Изборния кодекс, преди да вземат решението? Проведе ли се изобщо смислен дебат по темата, преди Слави Трифонов да ни залее с популистките си призиви?

Уви, цялата ни работа е "не съм оттук и съм за малко". Ако искаме обаче децата ни да живеят и да се развиват в България, трябва да помислим кои са най-добрите решения. А те стават ясни не с яхването на популистката вълна, а с дълбок и смислен дебат.

Павлета Давидова

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.