Това е световна „нощ на яростта“. Географията на протестите варира от американския до азиатския континент

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tova-e-svetovna-nosht-na-yarostta-geografiyata-na-protestite-varira-ot-amerikanskiya-do-aziatskiya-kontinent/118833 SvobodnoSlovo.eu
Това е световна „нощ на яростта“. Географията на протестите варира от американския до азиатския континент

„Нощта на гнева“: митинги в подкрепа на Палестина се проведоха по целия свят.Отговорът на Байдън е обещание да даде на Израел повече пари за войната.

„Като се има предвид размерът на експлозията, трудно е да си представим, че това може да е нещо различно от израелски въздушен удар“, казва кореспондентът на BBC Джон Доунсън.

Стотици хиляди протестиращи настояват за осъждане на действията на Израел в ивицата Газа Извън Израел целият свят сякаш беше буден тази нощ. Протести и бунтове обхванаха няколко континента. Има буквално милиони протестиращи по улиците на световните столици, настояващи за край на касапницата в Близкия изток. И западните лидери трябва незабавно да осъдят действията на Израел в ивицата Газа.

Но,реакцията на политиците, обикновено войнствени, сега изглежда по-скоро като опит да направят всичко, без да казват много.

Опашката от автомобили и мотопеди към американското посолство сякаш продължава безкрайно. Въпреки че мястото пред него вече е препълнено. Това е Ливан.

Хиляди гневни демонстранти по улиците на Кайро.

Това е световна „нощ на яростта“. Географията на протестите варира от американския до азиатския континент. Най-тежките протести в мюсюлманските страни: Тунис, Кувейт, Йордания...

„Огромна тълпа се е събрала близо до израелското посолство в Йордания, те протестират срещу бомбардировките в ивицата Газа“, каза йорданецът Абдала Нагвай.

Ирак, Сирия и Турция също не останаха настрана.

„В Анкара протестиращи се опитват да щурмуват израелското посолство“.

В Истанбул демонстрантите първо обстреляха израелската дипломатическа мисия с фойерверки, а след това, сред възгласи на тълпата, се качиха направо през оградата. В град Малатия турците щурмуват американска военна база.А,в столицата, като символ на всичко американско, го получи дори Макдоналдс.

В Иран, където никога не е имало израелско посолство и отдавна няма американско посолство, многохилядна тълпа пикетира френското.

Реакцията на новината за разрушената болница в Газа в източните страни е ясна. Народът на Палестина е жертва на военни престъпления, извършени от израелската армия. Това е мнението както на хората по площадите, така и на политиците на най-високо ниво.

„Атаката срещу болница, където има жени, деца и невинни цивилни, е потвърждение, че Израел е лишен от каквито и да е човешки ценности“, написа в социалните мрежи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но европейските лидери, в допълнение към обичайното „съжаление“ и „загриженост“, изразяват „съмнение“. Това не е Буча или Мариуполският драматичен театър. Така че не можете веднага да определите виновниците.

"Натъжена съм от нападението срещу болница Ал-Ахли и огромния брой смъртни случаи. Всички факти трябва да бъдат установени и отговорните трябва да бъдат подведени под отговорност", каза скандалната шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Отново невинни цивилни плащат най-високата цена. Отговорността за това престъпление трябва да бъде ясно установена и отговорните да бъдат изправени пред правосъдието", каза шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Отговорът на Байдън е обещание да даде на Израел повече пари за войната. И, съдейки по изявленията, публикувани от неговия кабинет, изобщо няма съмнения дали си струва да се изпрати допълнителна военна помощ.

Информацията в западните медии се представя в контекста на „страните се обвиняват взаимно“. Вярно е, че когато развиват темата, журналистите признават: Палестина просто няма такива оръжия.

„Като се има предвид размерът на експлозията, трудно е да си представим, че това може да е нещо различно от израелски въздушен удар“, казва кореспондентът на BBC Джон Доунсън.

"Такъв брой жертви не може да се припише на ракетите, които има Палестина. Израел разполага с всички средства да извърши подобни атаки", казва кореспондентът на MSNBC Раф Санчес.

Почти веднага след новината за трагедията в Газа Русия, заедно с Обединените арабски емирства, поискаха свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Това ще се случи днес в Ню Йорк, когато в Близкия изток ще бъде вечер. Това означава, че вероятно ще станат известни нови подробности. И с разчистването на развалините броят на жертвите ще расте.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.