УКРАЙНА – СТЪПКА КЪМ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ukrayna-stapka-kam-tretata-svetovna-voyna/133694 SvobodnoSlovo.eu
УКРАЙНА – СТЪПКА КЪМ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

УКРАЙНА – СТЪПКА КЪМ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Руско-американският сблъсък в Украйна достига своя апогей - до атомната бомба. Москва обяви, че започва учения за употребата на ядрено оръжие. Засега тактическо, т.е. с мощност до 50 килотона. Но тръгне ли то, след него неизбежно идва по-големият му и страшен брат - стратегическите ядрени ракети с чудовищна унищожителна мощ. Положението е на ръба на катастрофална ескалация, предупреди Робърт Кенеди, кандидат за президент на САЩ. 

Най-малкият ядрен заряд е с мощност един тон тротил и може да се пренася от 152 мм снаряд. Най-големият има разрушителната сила на един милион тона тротил и може да превърне една голяма европейска държава в радиоактивна дупка.

Защо бе изваден сега ядреният аргумент? Та Украйна губи. Тя не може да спечели войната, не може да си върне това, което Русия реши да запази. Зеленски също е прекършен. И Европа не може да направи нищо, въпреки призивите на Макрон. Да се готвела за война с Русия. Щяла да изпрати войски - френски, полски,германски. И какво ще стане с тях. Ако руснаците ги унищожат, Европа съвсем ще увехне. Ако пък европейците, подкрепени от американците надделеят и почнат да унищожават руснаците, Москва ще разкрие ядрения бутон. Тогава? Т.е. Предстоящите учения за използване на тактическо ядрено оръжие най-вероятно са предупреждение към Европа : не си играйте с огъня. Спомнете си какво казва Бисмарк : Знам десет начина да изкарам руската мечка от бърлогата и нито един да я върна обратно.

Защо бъдещето на цялата ни цивилизация е поставено на карта заради една Украйна? Тази страна всъщност получи ролята на Афганистан от 80-те години. НАТО се надяваше войната да завърши, както тогава, с поражение на Москва. Стратегията е същата. Дават пари и оръжия на пушечното месо, което да се бие с руснаците и да мре. Западът очакваше, че както Афганистан предизвика икономическа криза и оттам разпадането на Съветския съюз, така и войната в Украйна ще срине руската икономика и ще доведе до разчленяването на Русия. Ако планът успее, Западът ще утвърди световното си господство и ще изпълни мечтите на Наполеон и на Хитлер. Но ако се провали?

Загуби ли Украйна, Западът ще загуби себе си. Той хвърля огромни усилия, пропагандна мощ, колосални пари и бойна техника, за да запази водещата си роля в световните дела. И какво се получи. Тактиката за смазване на Русия не проработи. А с нея е свързана западната стратегия за властване над света. Разклати ли се тя, рухва колониално-демократическия модел. Изменят се основни параметри на международното статуткво. Затова от НАТО много пъти предупреждаваха : Ние не можем да позволим победа на Путин. Така е. Прави са. Това би породило огромни проблеми за Запада. Но ако въпреки това Русия надделее? А тя има хиперзвукови ракети, които не могат да бъдат прихванати и унищожени. Тогава? 

Изходът от световната криза зависи много от изборите в САЩ. А там стана твърде объркано. Джейн Псаки, бившата говорителка на Байдън предупреди, че на Тръмп може да му се случи всичко - може да влезе в затвора, може и да умре. ‘’ Не искам да рисувам мрачни картини, но това е възможно, той вече не е млад” каза тя. Т.е. нищо чудно разни мрачни сценарии вече да се подготвят. Но да оставим съдбата на Тръмп на природата и на американците и да се обърнем пак към нас.

Добре ще е в тази международна бъркотия да сме готови да сменим плочата докато е време. Оставете глупостта верни до гроб. Бяхме такива и на кайзера, и на фюрера, и на генералния секретар. Държахме се за тях прекалено дълго. Затова сме в това незавидно състояние. Ако се бяхме откъснали навреме, щяхме да сме си спестили много нещастия. И сега е така. Вкопчили сме се като удавник в т.нар. евроатлантизъм. Това е същото като пролетарския интернационализъм, но с обратен знак. Нищо чудно да приключи по подобен начин. Нека бъдем верни, но докато интересите ни изискват. Каква беше ползата от бойното другарство със синеоките рицари на фюрера? Ограбиха и поругаха страната ни. Как завърши вечната дружба с братския Съветски съюз. Заряза ни по средата на пътя, в калта, както Андрешко изостави съдия-изпълнителя. Защо краят на стратегическото партньорство със САЩ да е различен? Съмнява ли се някой, че ако решат, ще ни зарежат голи сред вълците. Трябва да използваме удобен момент и да се измъкнем от примката. След това да стабилизираме отношенията със съседите и с великите сили на колкото се може по-равноправна основа. Да се приближаваме и отдалечаваме от един или друг в зависимост от интересите за момента. Балансирането е изключително трудно, то е висшия пилотаж във външната политика, но дава шанс за оцеляване, докато следването на еднопосочната линия е завършвало винаги с катастрофа. Не се съмнявайте, че сега вървим натам.

(Из предаването ” Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 13 май 2024 г. по Евроком )

5 Коментара

Emigrant

3 months before

Да, така е. Но много мърши има в бъгарското стадо. Тагарчуци, Шишета, Ал Йота, и много, ама много други. И те карат стадото на заколение. А овцете си мълчат.

Коментирай

Emigrant

3 months before

Да, така е. Но много мърши има в бъгарското стадо. Тагарчуци, Шишета, Ал Йота, и много, ама много други. И те карат стадото на заколение. А овцете си мълчат.

Коментирай

Аква

3 months before

Никога повече герб! Корупция, лъжи, тоталитаризъм, война!!! - това е герб. Докато сами не си отрежат главата на змията , те са недостойни за власт. А ламтят за нея , газят правила и закони и грабят. НИКОГА ГЕРБ!

Коментирай

Аква

3 months before

Никога повече герб! Корупция, лъжи, тоталитаризъм, война!!! - това е герб. Докато сами ни си отрежат главата на змията , те са недостойни за власт. А ламтят за нея , газят правила и закони и грабят. НИКОГА ГЕРБ!

Коментирай

ВЕНЦИ

3 months before

Мълчанието на агнетата... Заслужавате си жалкия живот. Безсмислено пролята кръв от дедите ни. Ако знаеха какви изпражнения идват след тях, сега щяхме да се дупим в джамията...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.