Уволнението на шефа на ФБР – да се простреляш в коляното

https://svobodnoslovo.eu/komentar/uvolnenieto-na-shefa-na-fbr-da-se-prostrelyash-v-kolyanoto/25397 SvobodnoSlovo.eu
Уволнението на шефа на ФБР – да се простреляш в коляното

Ако целта на Русия е да отслаби САЩ чрез Тръмп, то тя я постига

Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. Махна го точно когато Коми поиска от него повече сведения за евентуални контакти с Русия. Махна го в навечерието на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров. Каза, че го маха заради аферата с електронната поща на Хилари Клинтън, която обаче се случи половин година по-рано. На срещата с Лавров забрани присъствието на американски медии. Снимките от ръкостисканията им направи единственият допуснат – фотографът на ТАСС. Това само

добави и ирония

в иначе доста

скандалната

ситуация

Явно живеем във времето, в което единственият източник на информация от Белия дом е фотографът на руската агенция ТАСС.

С това обаче новините не секнаха. Тръмп заплаши бившия шеф на ФБР да не говори с журналисти и да не допуска изтичане на информация от техни разговори. Обясненията защо е уволнил Коми пък се промениха многократно само в рамките на 24 часа. Първото гласеше, че е уволнен, защото е оправдал Хилари Клинтън за това, че е използвала личен мейл за служебна поща в качеството си на държавен секретар и така е поставила сигурността на страната под риск. Малко по-късно се поправи, че го уволнява, защото е подходил нечестно към Хилари и я е злепоставил.

Всъщност вече няма значение на коя точно версия ще се спре Доналд Тръмп. С противоречивите си изказвания той вкара президентската институция в небивала криза на доверие. Всеки на този свят вече знае, че това, което Тръмп казва днес, утре може да е точно обратното.

Затова и не звучи учудващо, че докато Тръмп обяснява пред медиите как Коми е загубил всякаква подкрепа във ФБР и затова уволнението му по всяко време е навреме, то изпълняващият временно длъжността директор на ФБР Ендрю Маккейб обяви, че Коми се радва на абсолютната подкрепа на всички свои колеги в агенцията.

Скептичност, че уволнението на Коми няма нищо общо с разследването на връзките на Тръмп с Русия, изразиха демократите, както и медиите. Това вероятно се очакваше, но в този случай към тях се присъединиха и немалко републиканци. Президентът има право да уволнява шефа на ФБР по всяко време, но посочените за това причини са объркващи, заявиха те.

Доналд Тръмп обаче не разбра критиката и удари още веднъж по имиджа си, признавайки, че е загубил доверието си в Коми, след като поне три пъти го е питал дали има разследване срещу него и дали шефът на ФБР би го уведомил, ако такова започне. Значи все пак Коми

е уволнен заради

“онази работа

с Русия”,

както Тръмп нарича подозренията за нелегитимни контакти с Кремъл. От друга страна, такава директна намеса в текущо разследване от страна на президента е повече от необичайна за американските политически порядки.

Може би това е и причината този път 54% от американците да изразят неодобрение от действията на Тръмп, а само 38% да застанат зад него. Също така 54% от американците смятат, че връзките на Тръмп с Русия не са само фейк нюз, а за цели 40% от американците те представляват сериозно нарушение. За немалко анализатори пък действията на Тръмп са знак, че той е готов да поеме всякакви рискове, само и само да прекрати разследванията за евентуална негова зависимост от Кремъл. И с тази цел прави грешка след грешка.

Всъщност единственият изход за президента на САЩ сега е да възстанови възможно най-бързо доверието към себе си, като поднови разследването за евентуална намеса на Русия в американските избори и публикува цялата информация. Вероятно твърде необмислените му контакти с Москва, които той вече е признавал,

го правят слаб,

а това го гневи

Той няма полезен ход в момента, институцията е отслабена, доверието се руши. Ако Русия е целяла отслабване на САЩ, то в момента постига целта си.

Капка Тодорова

24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.