За дарената къща, в която е живял Ботев

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-darenata-kashta-v-koyato-e-zhivyal-botev/24545 SvobodnoSlovo.eu
За дарената къща, в която е живял Ботев

Имал пари бол, дал ги! Вероятно и така ще реагират мнозина, когато разберат, че един българин е купил със свои средства къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка в Южна Украйна. И не само това - ще я дари скоро на България.

Да не влизаме в спор с патриотарски настроените българи, които във всякакви ситуации са готови да се тупнат в гърдите с гордото “Булгар, булгар!”.

Впечатлих се обаче от жеста на Димитър Тучков (консул на България в Одеса) по две причини. Първата е, че е спасил едно реално място, свързано с личността на Христо Ботев. Не само защото е оценил по достойнство историческата ѝ стойност, но и защото от съборетина я е опазил и възстановил за следващите поколения българи.

Другата причина е по-скоро въпрос: Как така толкова години никой в България не се е сетил за тази къща, та да я купи, възстанови, да направи от нея музей за Ботев? И другият, по-глобален въпрос - защо сме толкова небрежни към българските светини - и към тези, които са тук, в България, и към другите, които са в Турция, в Румъния, в Чехия, в Унгария и Австрия... А нашето отношение към тях също е белег за цивилизованост.

Гeнка Маркова

http://24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.