За главата на един главен прокурор

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-glavata-na-edin-glaven-prokuror/54551 SvobodnoSlovo.eu
За главата на един главен прокурор

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) настоя “прокуратурата да прекрати опитите да дискредитира журналисти” в своя позиция, публикувана в понеделник. АЕЖ отдавна са ясни – НПО с гръмко име, което неприкрито обслужва определени интереси.

В „Труд” вече сме писали по темата за „безпристрастността” им, като позициите им винаги са в синхрон с тези на медиите на ДБ. През 2020 г. те бяха „силно обезпокоени от съмнителното провеждане на съдебно производство по дело срещу бизнесмена и собственик на български медии Иво Прокопиев”. Когато пък миналата година „Има такъв народ” обявиха предложенията си за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), сред които беше и Мартин Карбовски, реакцията на АЕЖ беше мълниеносна, включваше даже и протест пред Народното събрание под надслов: „Спрете гаврата с медиите!”. И в тази им позиция нямаше да има никакъв проблем, ако бяха реагирали по същия начин, а даже и по-остро, на кандидатурата на ДБ за СЕМ – Пролет Велкова, която през септември 2021г., по Дарик, публично, в национален ефир, не ожали педофилите, заявявайки, че проблемът е: „че има хора, които страдат от такава болест, че няма работа със страдащите педофили, които прибягват до сексуално насилие“. Скандално предаване и скандално поведение на Велкова, което обаче въобще не предизвика реакция от АЕЖ.

Отново през 2021г., когато срещу „Труд” беше упражнена репресия, за да напусне помещенията, които ползваше, от АЕЖ, от които се очакваше категорично да застанат на страната на вестника, защото се касаеше за изгонени журналисти, от НПО-то излязоха със следната позиция: „Прекратяването на привилегиите „не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор”.

Съвсем прозрачни и плоски позиции на НПО-то – касае ли се за хора, свързани с ДБ, за медиите им, АЕЖ са навити като на пружинка. При всякакво друго положение и за всеки друг, те са по-ниски от тревата.

И сега, след като държавното обвинение публикува чатове между т.нар. разследващ журналист Митко Бивола и негов източник на информация, който е задържан под стража като обвиняем за държане на наркотични вещества, АЕЖ скочиха като опарени. Това било опит на прокуратурата да го дискредитира, видите ли, публикуваните снимки били самоцелни, а разговорите на журналисти с източници не представляват престъпление по подразбиране. 

Да, сами по себе си разговори на журналисти с техни източници не са престъпление – факт, но разследването касае предполагаем заговор срещу главния прокурор Иван Гешев, в което са замесени олигарха Цветан Василев, престъпникът със звучния прякор Къро, криптофараоните Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и други подобни познайници на Интерпол и родната прокуратура. 

И именно тази групичка е зажалила АЕЖ. Но тук не се касае за разследване на въпросния Митко Бивола или Бърда, както щете го наречете, а за завера с престъпници. А такива действия петнят и без това разклатената откъм доверие у нас позиция на четвъртата власт. За Биволъ, към момента Бърд, неотдавна има подозрения, че всъщност дават гласност, по-точно – служат за място, на което различно престъпни елементи от задкулисието могат да публикуват позициите си. Тези им позиции най-често касаят прокуратурата и определени партии и лидери. 

Още на 16 март държавното обвинение разкри, че организирана престъпна група, която включва Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, Митко Бивола и др., е целяла да дискредитира висши магистрати, а въпросният журналист даже се отича на криминалния бос Красимир Каменов-Къро, който освен всичките си други престъпления, е обвиняем като поръчител на показното убийство на бивш полицай, извършено през март 2022 г. в столичния кв. „Лозенец“. В последните дни разбрахме, че Бивола е близък и с Дилиян Георгиев, друг добре познат на правосъдието елемент. 

И именно т.нар. журналист, който от години целенасочено (вече и съвсем ясно по чия заръка) петни неудобни на поръчителите му имена, често и официални представители на държавата, АЕЖ е зажалила, вместо да излезе със съобщение, че именно такива петнят професията и са причина за рекордно ниското доверие, което гражданите имат към журналистиката и към журналистите в частност. Както казва в един от разговорите и въпросният Къро, визирайки Стоянов - „Той е журналист, к`во ще му направят“.

Но престъпвайки закона, дори и на баджа ти да пише журналист, ти вече се превръщаш в обвиняем, защото видно от записите, видно и от дългогодишното поведение на Митко Бивола, той е част от това ОПГ или най-малкото, е обслужващ персонал на разни мутри. Вероятно това дава отговор и на въпроса как се издържаха преди Биволъ, сега Бърд.

И вместо АЕЖ да посочи с пръст гнилите ябълки сред тях, тя е тръгнала публично да ги защитава, като по този начин петни цялата журналистика в България, принизявайки я до нивото на обикновена съучастник на издирвани олигарси и всякаква престъпна гнилоч. Тотално падение!

А както става пределно ясно, съществува и отличен синхрон между олигарси и медии, чиято единствена цел е да дискредитират главния прокурор. 50 000 долара годишно плащат братята Атанас и Пламен Бобокови за лобистки услуги на кантората „Александрия груп интернешънъл“, за да ги представлява пред американските власти. Това става ясно от доклад на лобиста на Бобокови във Вашингтон Маршал Харис, който той собственоръчно е подал в американското министерство на правосъдието на 31 март 2023 г. и в който отчита лобистката дейност за българските му клиенти за периода декември 2022 г. – февруари 2023 г. От доклада пределно ясно се разбира, че основната задача на Харис е била дискредитирането на Гешев чрез медийни публикации, например в... „Свободна Европа”.

И подозрително впечатление прави уж случайният синхрон, който от години наблюдаваме между подобни елементи и определени партии например. Някак странно синхронизирани са и атаките им срещу главния прокурор и държавното обвинение. От едната страна удрят с „разкрития” срещу Гешев, от другата страна вадят законопроекти, отново насочени срещу него. Законопроекти, чиято единствено цел е елиминирането на главния прокурор и овладяването на прокуратурата, а т. нар. ВСР (Велика съдебна реформа) вече крайно видимо обслужва единствено определени олигархични кръгове. 

Срастването на политици и олигарси, с цел елиминирането на Гешев, обаче оказва негативно влияние на цялата ни правораздавателна система, на целия ни политически живот, на напредъка на страната, ако щете, като по този начин буксува всичко. Вместо т.нар. народни избраници да се занимават по същество с реалните проблеми и кризата, в която е затънала държавата, те съсредоточават усилията си в писане на проекти, декларации и прочее, насочени единствено срещу основната им цел – Гешев. А пък той, както и прокуратурата, съвсем резонно са заети да бранят честта на гилдията, насочвайки усилията си към всички, които се опитват да ги дискредитират, като  това неизменно оказва влияние и на обикновените магистрати, и на работата им. 

Видно е, че се касае не просто за опит за елиминиране на неудобния на много хора главен прокурор Иван Гешев, касае се и за опит ръцете на прокуратурата да бъдат вързани, касае се и за явно саботиране на работата на държавното обвинения, касае се и за опити за забавяне на напредъка на цялата страна, което вече е насочено срещу всички ни, не просто срещу Гешев.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.