ЗА МЪТНOТО НИ ВРЕМЕ...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-matnoto-ni-vreme/44262 SvobodnoSlovo.eu
ЗА МЪТНOТО НИ ВРЕМЕ...

Всичко се омеши и обърка по света, че и у нас...

Войната отдавна вече я наричат „миротворческа операция”. Военните са вече миротворци. Мирно стрелят. Мирно убиват. С мирни танкове. С мирни снаряди. С мирни ракети.

Демокрацията овладя света под лозунга - „Който е против демократизацията – смърт”. Обесиха Саддам. Разстреляха Кадафито. Опитаха и с Ердоган, но се получи засечка. Мечтаят си за главата на Путин, че и на Тръмп. Но, надали ще им се получи! А в Китай е капитализъм, но под ръководството на комунистическата партия.

Но, повече от всичко се омеши и обърка в България, където олигархията богатее, а народа беднее. Където диетолозите са тлъсти, а рoмите станаха телефонни джебчии. Където с политиката се заеха бивши полицаи и пожарникари, а с икономиката бивши сервитьори. Само те можаха да продадат държавните заводи и естествени монополи на чуждестранните инвеститори така, че даже им останахме длъжници! Чувството е, че те не ръководят страната, а я разпродават. Постоянно говорят за народа, забравяйки за човека.

Артистите отидоха в политиката, защото политиката зае мястото им. Армията е опасна, но за себе си, със сакатлъци по време на маневри. Властта се бори, но не с престъпността, а с недоволните. Интелигенцията се превърна в нейна подлога. Истинските поети само ругаят, а студентите считат за чест да станат сервитьори на Запад. Лингвистите станаха таксиджии. И Шекспир ще ти рецитират, и Верди ще ти изпеят, и ще те напсуват перфектно на няколко езика.

Снегорините не се чупят само през лятото, а парното го поправят през зимата. Интернета в провинцията замени топлата вода. На цигарите пишат: „Тютюнопушенето вреди на вашето здраве”, а спонсори на спорта са фирми за бира и твърд алкохол! Водата с приятен мирис наричат „тоалетна”. Лекарите се учат да лекуват върху мъртви в моргата, а лекуват живи. Лечители станаха екстрасенсите, на някои от които от преработване им се появиха синини под „третото око”.

Бизнесмените откриват бутици за жените и любовниците си, които наричат себе си „бизнес-дами”, при това бъркат оборот с печалба, а на поздрава за Великден – „Христос воскресе” отвръщат с „Уаау!” Артистите се отдадоха на бизнес, а културата оставиха на бизнесмените.

Жените спортуват футбол, борба и бокс, а мъжете отскоро - художествена гимнастика и мъжки танцови двойси на фигурно пързаляне . Те по-бързо от мъжете редят палети и зидат тухли. Всяка жена, в резултат на операция сега може да стане мъж. А ако операцията излезе калпава, то "мъжа" може да роди и да влезе в книгата на Гинес! Преди време четох, че в автобус джебчия бръкнал в чантата на дама, а тя му извила ръката, натупала го, взела му личната карта и на ръце го отнесла в полицията! И се чудим, защо разскриваемостта на престъпността се е повишила? Ин и Ян си смениха местата. Няма мама, няма тате. Няма ТОЙ и ТЯ, а вече безличното ТО...

Новините по ТВ отдавна притъпиха чувството ни за страх. Дори съобщение за заложена бомба в ресторант не плаши посетителите. На призива, незабавно да се напусне заведението отговарят: „Не се вълнувайте, сега ще си доядем и си тръгваме”. Собствениците са готови да отворят заведенията, дори по време на пандемия, че и на чума. Децата в училище ги учат да тичат с маски и да се крият от Ковид и ядрен взрив под чиновете. В детските градини нощем остава чистачката, в случай, че се появят терористи, за да ги прогони с метлата. Автоджамбази и катаджии легализират откраднатите автомобили. Полицията мишкува с бандитите, митничарите с контрабандистите, а граничарите с митрантите. Никого няма да учуди новината: „Вчера след престрелка, бе направен разбор между групировката на Митьо Очите и тази на МВР-то. Те отдавна са си разделири територията, кой къде ще продава наркотици!”

Църквата търгува с цигари и алкохол в имотите си. Владиците се целуват със сегашните властници, както преди със секретарите на БКП. Държавните чиновници се откупват за опрощение на греховете си с дарения за храма. Всички се научиха да се каят: „Прости ми, Господи, че по време на поста изядох варено яйце”. И това, след като е изневерил на жена си, окрал съседа и поръчал да „свитнат“ началника си!

Олигарсите започнаха да строят собствени храмове, решили да устроят задгробния си живот. Литургии във формат dolby-стерео, с елитни молитви от владиката, с освещаване вовеки на VIP-олтар. Маршрута на кръстното шествие поръчва вече самия олигарх. Цитатити от Библията са вече в болницата – „Възлюби с дарове своя лекар!”, а в магазин за обувки – „На всяка твар - по чифт!”.

Законите на логиката пропаднаха. Социолози говорят, че телевизията разваля зрителите, при което самите те не излизат от студията. Температурата на Земята се повиши рекордно и опожари лятоска Гърция, Австралия и Калифорния. Казват, че е започнала да се върти по-бързо. Искала да изхвърли от гърба си човечеството, след като плюса и минуса, севера и юга си сменят местата. От това на нея вече и се завърта свят. Гълфстрийм се заблуди и не разбира вече, на къде да тече. Но, даже и при глобалното затопляне на цялата планета, по света има места, където времето днес се обръща в студена зима, която троши крайници и украсява с белоснежна красота, но не задълго нашето мътно време!

СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.