Защо Анкара е окуражена да ни се меси

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zashto-ankara-e-okurazhena-da-ni-se-mesi/25859 SvobodnoSlovo.eu
Защо Анкара е окуражена да ни се меси

ДПС не позволи очевидна интервенция, ДОСТ го прави

Брутална намеса във вътрешните ни работи. Само така може да се нарече призивът на турския министър на труда и социалните грижи българските изселници да гласуват за ДОСТ, а Анкара щяла да улесни престоя им в страната.

Вярно е, че през 1990 година с ДПС имаше аналогични случаи, но тогава турците го правеха по-елегантно или поне по-прикрито.

Тук между другото да отбележим, че Движението за права и свободи за повече от 25 години не позволи очевидна интервенция на съседна държава в нашите вътрешни дела.

За съжаление,

ДОСТ започна да

го прави още през

декември 2015 г.

с печално известния случай в турското посолство в София.

Всъщност големият проблем на турския демарш е свързан с предстоящия 16 април, когато ще се проведе референдумът за поправките в турската конституция. На тази дата Турция очевидно ще стане не само президентска република, но и държава с авторитарен режим.

Заслужава да се отбележи, че всичко това е логично следствие на стратегията на дълбокото проникване, развито от турските управляващи в последните няколко години.

Сега Турция е

окуражена и от

това, което се

случва в

Македония,

която очевидно е пред разпад.

Окуражена е и от това, че в България в момента имаме служебно правителство и липсва парламент, който да вземе по-енергични мерки.

Но от друга страна, и служебното правителство би трябвало да бъде значително по-окуражено, отколкото предходното.

При всички положения моето впечатление е, че ръцете на служебното правителство са значително по-развързани, отколкото на едно редовно правителство.

Защото, ако си спомним 1997 година, именно служебното правителство на Стефан Софиянски предприе един на пръв поглед дързък ход, като ни кандидатира за членство в НАТО.

Което и стана.

Служебното правителство трябва да вземе наистина категорични мерки срещу бруталната намеса.

Българското външно министерство вече протестира пред турския посланик у нас. Но ако трябва, да изрази и бурен протест чрез нашата посланичка в Анкара.

Проф. Драгомир Драганов

24chasa.bg

 

 

 

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.