ЗАЩО ИЗРАЕЛ СИМВОЛИЧНО АТАКУВА ИРАН?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zashto-izrael-simvolichno-atakuva-iran/132023 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО ИЗРАЕЛ СИМВОЛИЧНО АТАКУВА ИРАН?

ЗАЩО ИЗРАЕЛ СИМВОЛИЧНО АТАКУВА ИРАН?

Според неофициални изявления на висши служители на Пентагона тази нощ, в 03:30 часа българско време Израел е атакувал обекти в Исфахан в Иран. Дочути са силни експлозии. Атаката съвпадна с 85-тия рожден ден на аятолах Али Хаменей – върховен лидер на държавата. 

Край Исфахан се намира и завод за преработка на уран – част от атомната програма на Иран. 

Веднага с атаката Иран затвори летищата си.  

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че няма щети по ядрените обекти на Иран. 

https://twitter.com/iaeaorg/status/1781196309329793463

Градът е с 2 млн. души население и според иранската информационна агенция Tasnim обстановката в него е спокойна и „хората се радват на една прекрасна сутрин”. Г

Край Исфахан е базирано и военНото летище Шехари, на което са разположени самолети Ф-14 Tokmet. Ударът е бил насочен по него, както и по някои др. промишлени обекти. 

 Главнокомандващият на иранската армия Абдолрахим Мусави нарече съобщенията, приписващи атаките в Исфахан на Израел , "абсурдни" и твърди, че експлозиите са звук от свалени "летящи обекти". Това съобщава Iran International . Относно потенциалното отмъщение на Техеран срещу еврейската държава Мусави каза, че Израел „вече е видял отговора на Иран“.

"Не е изяснено коя чужда държава е причинила инцидента. Не сме получили никаква външна атака и нямаме планове за прилагане на спешни ответни действия", заявиха пред медиите официални източници в Техеран.

Минидронове, свалени от иранската противовъздушна отбрана в Исфахан, са били направлявани от „инфилтратори“ от вътрешността на Иран, първоначално съобщи иранската държавна телевизия. 

Израел е предупредил САЩ за атаката, като е заявил, че ядрени обекти няма да бъдат нападани, съобщиха CNN и Gardian.

Итамар Бен Гвир , израелски министър на националната сигурност и радикален десен лидер, нарече в Туитър атаката „каша”, но сега това съобщение е изтрито. 

Същевременно бяха нанесени удари срещу Хизбула в Сирия, вкл. и по сирийската ПВО и в Ирак.

-----------------------

Израелският удар е внимателно дозиран до много минимални размери. Основната цел е бил радара на военното летище. Засега не се дава информация за резултата. 

Дроновете са символичен отговор на иранското нападение, защото ако бяха използвани балистични ракети, летището със сигурност нямаше да го има. Техеран също минимализира тази атака, вкл. и с неяснотата около нейния източник. Т.е. и двете държави се стремят всячески да избегнат по-нататъшната ескалация. 

Според мен Израел цели подгряване на утрешните разисквания в Конгреса със заплаха от голяма война в Близкия Изток. Символиката на удара цели по-лесното прекарване на пакета военна помощ. А Иран си трае, понеже грандиозният неуспех на дроново-ракетното му нападение срещу Израел немалко време ще виси на ухото му като обица.

Григор Лилов 

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.