БАЙ ГАНЬО Е СБЪРКАН

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/bay-gano-e-sbarkan/16675 SvobodnoSlovo.eu
БАЙ ГАНЬО Е СБЪРКАН

НОВИНИТЕ ДНЕС, 09.03.2020 ГОДИНА:

- ПРОКУРАТУРАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ДЪНИ НА ПРАЗНИ ОБОРОТИ

Гешев днес се зае с горските заменки и как на държавата да й бъдат върнати над 80 милиона лева и дали не са повече тези пари. Тези 80 милиона са само главницата, а върху тях се начисляват лихви. Всички заменки са от периода 2007-2009 година. Като част от облагодетелстваните са Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Тодор Батков, Николай Банев и много други. Общо 103 сделки. Проблемът е в това, че вместо да се занимава с актуалните престъпления, които се извършват в момента, Гешев се захваща с неща отпреди години, и то преди компетентните институции да са се произнесли. Например нито дума няма от Гешев за разследването в Испания за прането на пари, в което е замесен Бойко Борисов. Няма нито дума за продажбата на българско гражданство, което е срамно и недостойно. Няма нито дума корупцията в здравеопазването. От професор Цеков, който ми преподаваше криминалистика, запомних, че следите се разследват горещи. Защото след няколко месеца и дори години дори надеждни свидетели вече не си спомнят какво се е случило, а документите се замитат. Явно Гешев е учил по други учебници.

- ЦЕЛУВАЙ ПАК РЪКА, ГЕОРГИЕВ

Георг Георгиев, изживяващ се понастоящем като заместник-министър на външните работи, днес е бил разпитан във връзка със служебния паспорт на Васил Божков, с който се разбра, че е напуснал границите на България и Европейския съюз. Явно в министерството е разграден двор, защото не мога да си представя в каква точно ситуация се е наложило на бизнесмена да му се издаде служебен паспорт. Според българския закон, служебен паспорт се издава от Министерството на външните работи на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина, и на административно-техническите служители на дипломатическите и консулските представителства на Република България съгласно списък на длъжностите, определени с акт на Министерския съвет по чл. 47а. Служебни паспорти се издават и на съдиите във Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на прокурорите във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура и на следователите в Националната следствена служба. Служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция "Консулски отношения" в Министерството на външните работи. Остава сега министър Захариева и заместник-министър Георгиев да обяснят в коя точно категория е попадал Васил Божков и как такъв ценен кадър за Министерството се е превърнал в престъпник. А ако са знаели какво е правил, как и кой му е издал паспорта? И обяснението трябва да бъде колкото се може по-скоро, защото във връзка с тези паспорти и българското гражданство се натрупаха много, много въпроси. И да не се наложи Георгиев да целува отново ръка, този път на Гешев.

- „СИЧКИ ША ОМРЕМ” ПРОДЪЛЖАВА

Сагата с коронавируса продължава с пълн сили. След като се разбра за отпуснатите 230 милиона евро за подпомагане на борбата с коронавируса, вчера управляващите най-накрая си намериха болни от вируса. Въпреки, че въпросът със здравето на хората е сериозен, от действията и видеата на щаба и Министерски съвет човек остава с чувството за някаква бурлеска. Всеки ден шефът на щаба явно мисли повече каква нова генералска униформа да покаже на народа, а не какво да се направи за вируса. Паниката е обратнопропорционална на заразените. Въпреки всичко хигиената е необходима. Дори и без вирус! Дори да научим хората да си мият ръцете поне три пъти на ден и да не кашлят в лицата на другите, и това ще е бонус от епидемията. Параноято обхваща постепенно всички, особено по отношение на някои чужденци. Да се надяваме, че ще отшуми всичко, преди да се препълнят и психиатриите.

- БАЙ ГАНЬО Е СБЪРКАН

Гръцкият преводач официално се извини за грешката в снимката на „Барба Ганьос” – книгата на Алеко Константинов „Бай Ганьо”, преведена в Гърция, на която в пълния му интелектуален и културен блясък беше изтипосан премиера ни Борисов. Версията на преводача е, че е сбъркал снимката с тази на Георги Калоянчев, който преди години много талантливо изпълни ролята на Алековия герой. Моята версия е, че това е елегантно отмъщение на Гърция за прегръдките на Борисов с Ердоган! Както се казва, грешката е истинска!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.