Беше ли уволнена Нуланд заради ролята й в краха на Украйна?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/beshe-li-uvolnena-nuland-zaradi-rolyata-y-v-kraha-na-ukrayna/128933 SvobodnoSlovo.eu
Беше ли уволнена Нуланд заради ролята й в краха на Украйна?

Беше ли уволнена Нуланд заради ролята й в краха на Украйна?
Пенсионирането на Виктория Нуланд е признание, че основният външнополитически проект на Вашингтон се е провалил. Никой държавен служител не е толкова идентифициран с фиаското в Украйна, колкото Нуланд. Тя участваше в дейностите по микроуправление на място по време на преврата от 2014 г. и наблюдаваше мръсното участие на Държавния департамент от началото на войната. Кариерният й път е неразривно свързан със злополучната катастрофа, подкрепяна от НАТО, която доведе до ненужната смърт на стотици хиляди украински редовни клиенти и заличаването на голяма част от страната. Следователно въпросът, който трябва да си зададем, е дали постоянните машинации на Нуланд да въвлече НАТО в неспечелима война с Русия са причината тя да „получи брадвата“, ъъъъ, да обяви пенсионирането си? Ето извадка от официалното изявление за пресата на Държавния департамент:

Но дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години наред лидерството на Тория (Нуланд) по отношение на Украйна. Нейните усилия бяха незаменими за противопоставянето на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна и организирането на глобална коалиция, за да гарантира стратегическия му провал, и да помогне на Украйна да работи към деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака – демократично, икономически и военно. По повод пенсионирането на заместник-държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд, Държавен департамент на САЩ

Това е изключителен параграф, който прехвърля вината за украинския провал директно върху плещите на Нуланд. Да, тя беше „незаменима“ в ръководенето на стремежа за конфронтация с Путин, точно както изигра критична роля в „организирането на глобална коалиция“ за водене на прокси война срещу Русия. И това, което ни казва това изявление, е, че Нуланд е един от главните архитекти на продължаващия конфликт, което означава, че тя е до голяма степен отговорна за разширяващата се пропаст между лидерите на НАТО, нарастващата касапница на бойното поле и стратегическото поражение на Америка до нейното основно геополитически съперник Русия. Накратко, никой друг държавен служител не е по-отговорен за украинското блато от Виктория Нуланд.

Освен това Нуланд оставя след себе си огромна катастрофа, за която няма видимо лекарство и лесен изход. Не можем да очакваме администрацията на Байдън просто да „реже и да бяга“ в това, което се възприема като пряка конфронтация с Москва. Байдън несъмнено ще настоява като жест за спасяване на лицето, независимо от цената, като допълнително ще обтегне отношенията със съюзниците, като същевременно ще предаде големи части от Източна Украйна на руската армия. Това очевидно е ситуация без победа за Вашингтон, поради което (мислим) Нуланд – която създаде тази бъркотия – получи своя „Розов пропуск“. 
Виктория Нуланд е един от най-осведомените и опитни дипломати в целия Държавен департамент, но – въпреки това – я хвърлят под автобуса по време на изключителна криза, защото се провали в най-голямата и най-важна задача на нейната 35-годишна кариера. Можете да сте 100% сигурни, че борбен уличен боец като Нуланд никога не би хвърлил кърпата, освен ако не й е изрично наредено да напусне. И може би тя можеше да се задържи на работата си, ако имаше някакви признаци на напредък във войната, но няма никакви признаци на напредък. Това е толкова безнадеждна и ужасна ситуация, каквато не сме виждали. Дори докато говорим – украинските фронтови линии се срутват, докато броят на убитите продължава да расте. Украйна е без оръжие, без екипаж и ръководена. Това е пълно несъответствие и е така откакто Путин извика резервите преди повече от година. В момента млади мъже биват избивани на тълпи и оставяни да гният в пълни с кал окопи, които вонят на барут и смърт. Всичко това подсказва, че краят е близо. И ако краят е близо, тогава някой ще трябва да бъде виновен.

Нуланд заслужава каквото и да получи. Като diehard Warhawk тя винаги е играла бързо и разхлабено с фактите, изграждайки аргументите за война върху полуистини и откровени измислици, всичко това с намерението да хвърли страната в още едно безсмислено кръвопролитие, което неизбежно ще завърши с ново унизително поражение. Тя сбъдна желанието си и сега получава отплата.
Нуланд и нейните бивши колеги, Джон Бренан и Хилари Клинтън, имаха отровен ефект върху нашата политика, издигайки русофобията до държавна религия, докато влачеха репутацията на нацията в калта на всяка крачка. В интервю за списание Time Нуланд смело обяви:
Ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Украйна се бори за връщането на цялата си земя в международните й граници. Ние ги подкрепяме, включително в подготовката на следващ тежък натиск за връщане на територията им… Крим трябва да бъде – като минимум, като минимум – демилитаризиран.“ Списание Time

Глупости. Има ли някой, който все още вярва в тези глупости?
„Колкото е необходимо“ вероятно означава още най-много 10 до 12 месеца. Дотогава Вашингтон ще е оттеглил подкрепата си и ще е насочил вниманието си към Тайван. 
акво каза тя? Няма план Б. Или САЩ надделяват в прокси-войната си с Русия или какво? Хаос? Руско превземане на цяла Украйна? Разпадането на НАТО? Какво?
Това не е отговорът, който мощните външнополитически елити (които присъстваха на интервюто) искат да чуят. Те знаят, че Украйна не печели войната, точно както знаят, че шансовете на Украйна за успех са изключително слаби, освен ако не получат повече пари, повече войски и повече огнева мощ, всичко което сега е под сериозно съмнение. Те също така знаят, че Държавният департамент не е свиквал задкулисни преговори с Русия, така че също няма възможност за изненадващо споразумение. И сега Нуланд им казва, че нито тя, нито нейните колеги са формулирали резервен план в случай, че войната не се развие според очакванията. Без план Б.

Това не е за вярване. Нуланд е или изключително арогантна, или престъпно небрежна, едното или другото. Каквото и да е, можем да разберем защо елитните властници може да са решили, че е време да изгонят сприхавата г-жа Нуланд на пашата.
И накрая, както и да го погледнете, зарязването на Нуланд е положително развитие. Насладете се на момента.

Светослав Атаджанов

4 Коментара

Mahno

преди 2 месеца

Всеки път като видя тоя вампир /да гори в ада дано / започвам да разбирам Herr Korporal Dolfi

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Виктория Нуделман.... - Две стари дами в Англия пият чай: - Виктория, изглеждаш като нашата кралица. - Скъпа, да не се обиждаме! Тя е с три години по-голяма от мен!

Коментирай

moitoi

преди 2 месеца

Защо Б. Нуланд подава оставка от Държавния департамент: разследване на ФБР за "загубените" милиарди долара

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Мадлин Олбрайт беше наречена "Игуана" от Божидар Димитров. Сега, ако беше жив, щеше да ... няма да продължа, срам ме е...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.