ДЕФИЦИТЪТ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/deficitat-i-ima-li-toy-pochva-u-nas/5451 SvobodnoSlovo.eu
ДЕФИЦИТЪТ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС

Понеже много се коментира заложеният дефицит от 4.1% в бюджета за 2022, включително и с укорителен и нападателен тон от опозицията, реших да споделя мой личен анализ по въпроса.

Така.

Трябва да е ясно, че дефицитът без Ковид мерките ще е 2.5%.

Също не трябва да забравяме, че имаме и падежи по стари дългове през тази година.

А сега по същество.

Основната критика от опозицията е че не се вписваме в Маастрихтските критерии, където рамката е до 3% годишен дефицит и 60% дълг към БВП.

Малко предистория за въпросните критерии.

Критериите от Маастрихт датират от 1992-ра година, а след това са инкорпорирани в Пакта за Стабилност и Растеж през 1997 година.

Случайно или не това са били средните стойности през 90-те години, ерго това са били макроикономическите реалности.

Нота бене - дефицитните правила са официално суспендирани (дерогирани) до края на 2022-ра година с оглед кризата от Ковид.

Приказките, че това би ни попречило по пътя към Еврозоната са безпочвени към момента.

Съвсем друг е въпросът, че стриктно прилагане на правилата от Пакта за Стабилност биха били изключително трудни за много от страните в Еврозоната, които и досега не ги спазваха!

Неслучайно на масата стои въпроса за преразглеждане на въпросните правила, за да са релевантни с новите реалности

Какво се случва в Еврозоната?

Повечето правителства в драфт бюджетите си за 2022 приоритизират публични разходи за справяне с кризата. Разглеждайки параметрите в много страни ще забележите, че повечето от тях са с около 5% дефицит, на места повече - говорим за Испания, Италия, Португалия, Словакия, и тн.

За дълг към БВП дори няма да почвам - средната стойност в Еврозоната е 97% от БВП.

Тук гоним 30% и с ме с една от най-ниските задлъжнялости към БВП в Европа.

Хърватска, която планира влизане в Еврозоната през 2023-та година е с 83%!

Дефицит от 4.1% не е страшен и е релевеантен спрямо ситуацията, особено когато средствата се инвестират правилно. Неслучайно има голям дял за капиталови инвестиции.

Има една сентенция - да чакаш да си стъпиш на краката, за да ползваш целево финансиране е като да чакаш да оздравееш, за да вземеш лекарства

Кирил Симеонов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.