Денков предлага преподавателите във висши училища да се атестират по нова методика, чиито правила са непостижими

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/denkov-predlaga-prepodavatelite-vav-visshi-uchilishta-da-se-atestirat-po-nova-metodika-chiito-pravila-sa-nepostizhimi/2980 SvobodnoSlovo.eu
Денков предлага преподавателите във висши училища да се атестират по нова методика, чиито правила са непостижими

В Америка всички политически и икономически постове се заемат от хора, които няма значение какво са завършили и какво умеят и знаят, важното е да имат реч, публикация или труд против Владимир Путин.

Това не е шега, а голата истина!

"Те припомниха, че Денков предлага преподавателите във висши училища да се атестират по нова методика, чиито правила са непостижими. Той се опитва да наложи и нови стандарти за наука, според които за да бъдат признати научните титли на професорите, публикациите им и цитати от техни трудове трябва да фигурират в частните световни бази данни Scopus и Web of Science, поддържани от НПО-та. Всяка публикация там се заплаща, като цените тръгват от 1500 евро нагоре. Професор от наш ВУЗ коментира пред “Труд”, че за статия в Scopus са му поискали 4160 евро. “Нито университетите, нито професорите разполагат с такива средства”, категоричен бе ученият. Припомнено бе, че заплатата на асистент е около 1300 лв., на доцент - 1400 лв., а на професор - 1500 лв.

Ректори казаха, че наукометричните изисквания на Денков обезсмислят публикациите в български издания, както и научните форуми във ВУЗ-овете. Те прогнозираха, че уволнението на професори и доценти драстично ще намали броя на хабилитираните лица във ВУЗ-овете и ще доведе до сливания, за каквито настоява от началото на мандата си като редовен министър Николай Денков. Той твърди, че 70% от професорите и доцентите не отговорят на изискванията, а учените са категорични, че това не е така.

Има още една причина за недоволството на академичната общност. А тя е, че с въвеждането на новата методика за атестиране просветният министър обвързва и даването на допълнителни 20 млн. лв. на висшите училища. До 30 април Министерски съвет трябваше да приеме правилата и критериите за атестациите на учените.

Анастасия Гешева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.