ДВЕ ГОДИНИ ТОРМОЗ НЕ СТИГАТ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/dve-godini-tormoz-ne-stigat/3968 SvobodnoSlovo.eu
ДВЕ ГОДИНИ ТОРМОЗ НЕ СТИГАТ

Освен промени в здравното осигуряване за украинските бежанци, днес разгледахме друг много важен законопроект - за Закона за здравето. Явно управляващите ударно коват закони, но за съжаление законите не са тенекия, колкото и да звънят на кухо.

С предлаганите промени се иска Министърът на здравеопазването еднолично със заповед да си налага противоепидемични мерки след доклад на главния държавен здравен инспектор, като изрично се набляга на имунизацията, изнесени имунизационни пунктове и кампании. Меко казано, странно формулирана разпоредба.

Явно управляващите смятат, че две години тормоз върху българските граждани не стигат. Явно не чуват общественото мнение. В комисията по здравеопазване не бяха разгледани становищата на граждански организации и граждани, въпреки, че в доклада на комисията те фигурират като разгледани. Никаква отговорност към законодателния процес, пълно неглижиране на мнението на гражданите.

Трябва да подчертая, че умишлено законопроекта е внесен от депутати от управляващата коалиция, защото ако го внесе Министерски съвет, първо трябва да мине през обществено обсъждане. А така, законопроектът е внесен на 24.03.2022 година, а днес, 31.03.2022 година, вече е гласуван на първо четене. Както подчертах и на трибуната, къде и за важни неща, в интерес на българските граждани, да действаха толкова бързо.

Това, което се предлага, е еднолична власт на Министъра на здравеопазването да налага каквито си иска мерки и на практика със заповед, когато си поиска, да ограничава граждански права, каквито могат да бъдат ограничени само в изрично посочените в Конституцията случаи.

Пълната безогледност към законодателството и интересите на българите са характерни за това управление. Успяват всеки един проблем допълнително да го задълбочат, ако не са го създали те, а ако няма проблем - да създадат такъв.

За съжаление, голяма част от народните представители гласуват както повеляват интересите на властта и компромисите на коалицията, а не в интерес на българите!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.