Ген. Атанасов за спецправосъдието: Елемент на Борисовата държава беше закрит, няма да има преследване и прикриване

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/gen-atanasov-za-specpravosadieto-element-na-borisovata-darzhava-beshe-zakrit-nyama-da-ima-presledvane-i-prikrivane/3577 SvobodnoSlovo.eu
Ген. Атанасов за спецправосъдието: Елемент на Борисовата държава беше закрит, няма да има преследване и прикриване

Един от елементите на Борисовата държава беше закрит. Така съпредседатеят на ”Демократична България” ген. Атанас Атанасов коментира закриването на специализираните съд и прокуратура. По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.

Според Атанас Атанасов политическите сили в парламента се снишават по темата с изпращането на оръжие за Украйна

"Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам едно снишаване. Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме", заяви той.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.