ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/geopoliticheski-igri/2681 SvobodnoSlovo.eu
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ

*** Румен Радев и Кирил Петков отиват в близките дни при Макрон за отмяна на ветото ни срещу Северна Македония. Франция става гарант за българските интереси? Цената на тази геополитическа сделка с отказа от ветото е цена на друга геополитическа сделка на политическия ни елит: да се пази руският нефтен монопол у нас ***

.

Решението на Европейския съвет е до края на годината вносът на руски нефт чрез танкери да бъде изцяло прекратен. Изявлението на премиера, че за нас е направено изключение до края на 2024 г., няма потвърждение в никакви др. източници. Такова временно изключение се посочва само за нефтопровода "Дружба", от който се снабдяват Чехия, Словакия и Унгария.

Така че ЕС изглежда е отрязал Кирил Петков за мераците му да запази монопола на "Лукойл" у нас.

-------------------------------------------

Според други източници в Брюксел обаче изключения за България е направено за сметка на съгласие на страната ни за вдигане на ембаргото върху евентуално влизане на Северна Македония в ЕС. Родното съгласие е плод на неформални разговори между абсолютно всички парламентарно представени партии у нас и президента Радев.

Общото им единодушно решение е било да се изтъргува - запази руският монопол върху нефта у нас като цена срещу ембаргото за Северна Македония.

----------------------------------------

Френският президент Макрон е приел да стане гарант за българските интереси в хода на преговорите на членството на съседката ни в ЕС, като Франция ще следи за нашите интереси и направата на съответни промени в северномакедонската конституция.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.