ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ОПАСНА ПАТОЛОГИЯ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/govoreneto-na-mrasni-dumi-i-obidi-e-opasna-patologiya/14274 SvobodnoSlovo.eu
ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ОПАСНА ПАТОЛОГИЯ

Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да става дума, по принцип ще кажа, че по външния вид - деформиран череп (плагиоцефалия), плешивост (алопеция), физиогномични особености, антропология, телесна конституция, тегло, жестове, осанка, миманс, начин на обличане, вещи и др. на една персона, както и по нейния говор (реч) - неграмотност, диалект, словесна диария (логорея), логопедични дефекти, речеви миманс, а така също и по самите разсъждения и по мисловната продукция, предлагани в различен контекст – лично общуване с частен разговор и публични изяви, включително и по национални медии, телевизии, радио, по електронни медии – Фейсбук, Туитър, Инстаграм и др., може да се разбере съвсем ясно и точно психичният status praesens на дадена персона, да се разберат психичните ѝ отклонения, дали не става въпрос за остра акутна психопатология, да се разбере на каква основа са отклоненията - на сексуална основа, на наследствена (дегенеративна) основа или са придобити в хода на онтогенезата.

Един от характерните признаци за психични отклонения е говоренето на обиди, брутални квалификации, цинизми, на неприлични, непристойни, мръсни (отнасящи се до коитус, мъжки и женски полови органи, садистични импулси и др.) неща някому, особено, когато става въпрос за висок социален и политически статус и за широка публика.

Колкото по-голяма е тази публика, например, митинг, радиослушатели, телевизионни зрители, ФБ аудитория и др., особено и ако включва деца, юноши, жени и девойки, колкото по-голямо е видимото удоволствие от мръсните думи, обидите и псувните за говорещия ги, толкова по-сериозни се оказват винаги неговите психични отклонения.

Заболяването се нарича копролалия или скатолалия (от гръцкото σκατος – лайно, мръсотия).

Скатолалията бива директна и анонимна (скрита), първична и вторична.

Първичната, произхождаща от генетична предразположеност (селски произход, простаци и алкохолици в рода, психични заболявания и др.); тя е наследена.

Вторичната е придобита и е свързана обикновено или с хомосексуалност или с различни форми на сексуална непълноценност.

Поражда се от страховете и задръжките спрямо хетеросексуалните контакти, които се заместват от далеч по-лесните връзки и взаимоотношения на хомосексуалиста с хора от същия пол, чийто символен инструмент са цинизмите и обидите. Поражда се от одобеностите и динамиката на Едиповия комплекс, особено псуването на майка.

Същинската директна скатолалия е опасна, тя е свързана с воайорството и със сексуалния садизъм, доколкото предполага унижаване на жертвата по най-брутален начин. В същото време страдащият от скатолалия пациент е обикновено е с нарушени когнитивни способности, не може правилно да възприема действителността около него и да дава реална оценка на нещата.

Той често е агресивен, глупав, неразбираем и смешен за околните, предизвиква объркване, неловкост, смях и съжаление.

Пациетът по правило е мъж, обикновено брадясал, демонстрира маскулинност и фиктивни сексуални възможности, бойни качества, стреми се да изглежда спортист, независимо от възраст и килограми и др., изтъква качества, които обикновено по някакви причини му липсват или са значително по-малки, отколкото той би желал да са.

Болният от скатолалия не осъзнава страданието си и съответно никога не се извинява за за вулгарността и за нанесените обиди.

Обикновено, заради агресията и опасно объркания разум и възможните последствия от тях, са нужни изолация и наложителни медицински (психиатрични) грижи в специализирана институция.

Четете моите текстове! В тях е истината!

Търсете, купувайте и четете моите книги!

Те не са за всеки.

Търсете книгите ми в сайта:

www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.