ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/haos-v-zdraveopazvaneto/16587 SvobodnoSlovo.eu
ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НОВИНИТЕ ДНЕС, 16.03.2020 Г., ДЕН ЧЕТВЪРТИ ОТ КАРАНТИНАТА

- СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ.

Пандемията от коронавируса променя рязко светът, който познаваме. Свободата на придвижване, свободата на общуване, вече са поставени под съмнение. Глобализмът загуби битката с вируса. Наред с положителните неща, видяхме обратната страна на монетата – заболявания – по животните, по хората, по растенията. В рамките на дни се затвориха граници в Европа, хора се поставиха под принудителна карантина, въведе се задължителна социална изолация. В пълна сила осъзнахме, че това, което беше плюс, се превърна в най-големия минус в момент на беда. И това е една от сериозните последици на пандемията – светът няма да бъде същия. Заедно с убеждението, че вирусът е създаден в лаборатория и умишлено или небрежно изпуснат. В момента се вижда как реагират народите и правителствата им. Къде са единни, къде са хаотични, къде гледат националните си интереси и къде чакат разрешение какво да направят. Видяхме как Нейно Превъзходителство Мустафата паникьосано се изнесе към САЩ. Видяхме как Борисов, който е начело на една русофобска коалиция, помоли Путин за помощ и помощта беше получена, докато американските ни господари пратиха в Европа 38000 американски войници по време на мор, за да правят учения. Нещо се случва. Не се казва истинската история и последици на коронавируса. Не се казват някои странни неща – защо точно сега се извършват учения на НАТО в Европа, поразена от вируса. Защо затваря „Арсенал”? Въпроси. На които историята ще даде отговор.

- ВИРУСЪТ – ДАЛИ И ЗАЩО

Вече има 61 болни от коронавируса. Всъщност няма основания за паника, защото на ден повече хора умират от сърдечносъдови и белодробни заболявания например. Но заразяването явно се разпространява много бързо, а смъртността сред възрастните особено е висока. Наред с това, че лекарите явно нямат яснота как точно да лекуват новата болест. Паниката е затова, че липсва информация колко реално са заразените. Дали това не е съседът ни, пътувал до Италия или Китай? Дали не е продавачката в магазина? Ако го преживееш, какви са последиците за здравето в дългосрочен план – говори се за фиброза на белите дробове, но никой не казва достоверна информация. Паниката се поражда и от разнобоя – едни отричат изобщо, че има вирус, а други отговорно заявяват, че епидемията е много по-голяма и сериозна и крият информация. Каква е истината, не знам и няма как да тълкувам. Затова и съм съгласна с мерките, които се прилагат за извънредното положение. Най-малкото, хората ще се научат на хигиена и социална съпричастност в общата беда. Но не съм съгласна с половинчатите икономически мерки за защита на уязвимите граждани и бизнес. А хаосът продължава....

- ГЕНЕРАЛ ГОДЖИ И СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ

В България никой не се появява случайно в медиите. Никога! Изборът на ръководител на този щаб също не е случаен. И това няма нищо общо с компетентността на човека, който всъщност е лекар, а не военен офицер. Избран е някой, който да бъде включен в последствие в политиката на ореола на славата на национален герой, спасил хората от ужасна смърт. Иначе няма обяснения тази гротескна медийна активност, която само всява допълнителна паника, вместо да успокои хората. Явно психолог в Генкоронавирусщаба няма. Генералът-доктор постави Борисов наред със световните лидери, с което ясно показа политическата си пристрастност и това, че това е ПР-акция, а не здравна сводка. Започнаха вече и политическите спекулации, че Мутафчийски ще бъде предложен за кандидат за президент от ГЕРБ. Което е безумно. На фона на смърт, болници, паника и страх, започват политическите сметки и ПР-театър. Вместо да се обединим, отново се разединяваме зарази политиците.

- СПОКОЙНО. ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО Е В РЪЦЕТЕ НА БАРНИ РЪБЪЛА

Данаил Кирилов вчера отговорно заяви, че ще се внесат закон за извънредното положение, както и закони за промяна на сроковете и т.н., които се налагат от ситуацията. Което откровено ме притесни. Като знам как не успяха да се справят с независимия контол върху главния прокурор, какви закони натвориха и то след като имаха толкова много време, не искам да си представям какви законодателни абсурди ще бъдат приети в близките дни. Единственото, което ме успокоява, че все пак ще действат само по време на извънредното положение.

- АРЕСТИ. КАРАНТИНА

Народът наистина трябва да се обедини и най-вече да прояви дисциплина. Не може при наличие на епидемия да се събират на тържества и сватби. Да не забравяме, че първите случаи бяха на „римска” сватба във Василовци. Безотговорността за собствения живот и живота на другите трябва да бъде забравена. Добре, дори да няма вирус, дори да няма епидемия, готови ли сте да рискувате живота на близките си и на други хора, за да докажете теорията си? Аз не съм готова. Да, може и да е пресилено, но ще спазвам мерките и ще следя и другите да ги спазват. До доказване на противното! И арестите на хора, поставени в изолация, са редни и навременни. Защото едно излизане и могат да заразят десетки други. А това не трябва да се толерира от всички нас. Този път трябва да се обединим, защото бедата е обща.

- ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Много сестри и лекари започват да напускат, защото липсват защитни облекла, маски и ръкавици. Въпреки, че уж започна производство, все още няма дори за здравните работници, камо ли за простосмъртните граждани. За съжаление не всеки може да шие, за да може като генерал Годжи лично да си ушие маска от марля. Аз поне не мога и няма и да опитвам. Искам в аптеките да има достъпни маски на нормални цени. Преди два месеца по друг повод си купих пет за един лев. И държавата тук трябваше да се намеси, а не цяла седмица хората да се страхуват и да бъдат мамени от спекуланти. Елементарно, но явно на никого не му пука нито за лекари и сестри, нито за гражданите. И не, не изисква чак толкова време. След като в завода за тоалетна хартия в Белово успяха да работят на пълни обороти, за да зареждат с тоалетна хартия, която странно как се оказа най-търсената стока, значи и маски и дезинфектанти можеше, нали? Закриха болници. Сега се оказа, че трябват. В Пловдив предишният кмет беше закрил Белодробна болница, защото някои бяха хвърлили око на сградата и имота, дарени от Кудоглу на Пловдив специално за болница. Сега щели да я възстановяват. Пример за хаоса в здравеопазването и липсата на предвидливост.

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.