И ЗАЩО СЕ ЧУДИМ?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/i-zashto-se-chudim/16792 SvobodnoSlovo.eu
И ЗАЩО СЕ ЧУДИМ?

Днес присъствах неволно на един безкрайно интересен разговор. Девойче, видимо от по-затънтените краища на Родината, се оплакваше, че не е сбъднала мечтата си да учи в ....Симеоново. За "психото" трябвало да плати 10 000 лева, а за здравния преглед - 5 000, за да я обявят за годна. Защото мечтата й била да завърши там и да я назначат на държавна работа някъде, било сигурно и не се работело! И безкрайно разочарована, че "само богатите се уреждат".

Вероятно нямаше да повярвам, ако не го бях чувала и от други места. Както и за места за нотариуси, прокурори и т.н. Ако не си готов да броиш много пари, нямаш бъдеще в системата. Но пък ако влезеш, явно се подразбирало, че ще си ги избиеш отнякъде, та макар и не от заплата!

Естествено, има хора, които си влизат, защото са кадърни и са учили и съответствтат на изискванията. Както и има случайно попаднали в прокуратурата и нотариата - защото са знаели и са били блестящи, а не защото са били предвидени за там.

И после се чудим, защо има корупция. Ако трябва да си платиш хиляди, за да влезеш в системата, няма как да не се опиташ тези пари да си ги избиеш. А със заплата не става...Системата е толкова прогнила, че създава само некадърни и корупмирани кадри. И тук - таме някой промъкнал се интелигент, колкото да има все пак кой да работи!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.