Какво показаха сателитните снимки след атаката на Иран срещу Израел?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kakvo-pokazaha-satelitnite-snimki-sled-atakata-na-iran-sreshtu-izrael/143944 SvobodnoSlovo.eu
Какво показаха сателитните снимки след атаката на Иран срещу Израел?

 

Какво показаха сателитните снимки след атаката на Иран срещу Израел?

Не се очакваше, че сателитни снимки на местата, където са се случили по-голямата част от иранските попадения, ще се появят толкова бързо. Много хора искаха да видят тези снимки, въпреки че един поглед към тях можеше да каже тъжната истина за състоянието на израелската система за противоракетна отбрана. И не само израелски. Всеки, който е подложен на масирана атака от балистични ракети, да не говорим за хиперзвукови. 

Но най-вече публиката се интересуваше от естеството на щетите. Иранските медии категорично цитираха цифрата от двадесет унищожени F-35 Adir на израелските ВВС и не се съгласиха на нищо по-малко. И ако това наистина се е случило, такъв резултат може да се нарече феноменален. Но вярата в него, особено като се вземат предвид регионалните традиции на преувеличена пропаганда, беше доста слаба.

Израелските военновъздушни сили са единственото място, където стелт самолетите F-35 участват в системна бойна работа. А загубата на Mълния-2 в заявеното от Иран количество може сериозно да повлияе на бойната ефективност на израелските въздушни сили. Безполезно е да се очаква обективен отговор от израелците. Дори в по-прости случаи те остават мъртвешки мълчаливи. Така че единственото, на което можем да разчитаме, бяха сателитните снимки, които се появиха снощи и вече станаха причина за разгорещени дебати в затворените военни общности в световната мрежа.

Съдейки по тази снимка, където точките за попадение са маркирани с пламъчета, ракети може да са влетяли не само в хангарите, но и в откритиата пист, където наблизо са били разположени изтребители F-35 и самолети за зареждане на израелските ВВС

Нека обобщим атаката срещу базата Неватим. Първо, по странно съвпадение се показва само малка част от него, а има места в базата, където има значително повече отколкото пет попадения, дори изцяло заснети на видео,. Второ, няма нищо по-разпознаваемо от детонацията на противовъздушна система с голям обсег, с характерен фойерверк от твърдогоривни елементи. Така че историята за поражението на системата за противовъздушна отбрана Arrow/Hetz-3 може да се счита за потвърдена.

Но какво би могло да има в повредения хангар е доста интересно. Израелците се оплакаха по-рано тази година, че значителна част от ескадрилата на Мълния-2 не работи. Не успяха да ги изкарат бързо навън. Напълно възможно е именно те да са получили основния удар.

Ета как биха изглеждали натрупани в хангара, като такъв на снимка в авиобаза на САЩ...

Светослав Атаджанов

3 Коментара

не гледам никоя телевизия

18 hours before

Това по нашите "обективни" телевизии няма да го чуете и видите никога!

Коментирай

Олеся Zelle

7 hours before

Пълна забрана от мистър КенеФф и Галя от Посолството до родните ни независими и честни СМИ Табу,вето,забрана,а нашите мисирки мълчат кат пукали

Коментирай

Олеся Zelle

7 hours before

Пълна забрана от мистър КенеФф и Галя от Посолството до родните ни независими и честни СМИ Табу,вето,забрана,а нашите мисирки мълчат кат пукали

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.