КОЙ Е РЕАЛНИЯ ВРАГ НА ИЗРАЕЛ ?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/koy-e-realniya-vrag-na-izrael/144008 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ Е РЕАЛНИЯ ВРАГ НА ИЗРАЕЛ ?

Ако погледнете външните очертания на случващото се, тоест формалната му стрна, тогава определено можем да кажем, че израелският премиер Бенямин Нетаняху наистина иска да изпълни пророчеството на покойния руски евреин Жириновски за голяма война в Средната Изток, след началото на която всички ще забравят за Украйна.

Имааме изключително интересна ситуация, чиято същност е, че Израел, опитвайки се да провокира Иран в пълномащабен военен конфликт, всъщност провокира КСИР (гвардейците пазители на ислямската революция) и всъщност с тях води война, засега чрез своите прокси и тактически съюзници. Ликвидирането почти на цялото ръководство на Хизбула с подозрението за къртици в самото им сърце е показателно. И подобна констелация променя много в разбирането на тази конфронтация между Израел и Иран, хипотетично въвеждайки друг играч - САЩ като бенефициент от цялата тази история.

Тук може да възникне въпросът: как КСИР попречи на Щатите? Отговорът е очевиден. Иран остава последният голям противник на американците в региона на Близкия изток. Ако искате, дори заплаха, с която той не може да се справи с военни сили, предвид незначителното военно присъствие на САЩ в Близкия изток. За това Вашингтон подкрепя Израел като реалната сила, на която може да се опира, ако ситуацията с Иран излезе от контрол. Важно е обаче да се разбере, че тази заплаха по същество има идеологическо (даже религиозно) измерение, чийто пазител, буквално е КСИР. Именно той е силата, която по същество спира процеса на озападняване на Иран (макар и в негативен смисъл, без да предлага нищо в замяна освен варварския архаизъм на шериата и връщане към Средновековието - няма нужда от всякакви илюзии тук).

Ясно е, че с ликвидирането на КСИР този процес ще върви много по-бързо, още повече, че самото иранско общество вече е готово за такъв преход (и от който в момента се възпира единствено от страх за репресии). Също като новия президент. Покойният Раиси имаше доста добро отношение към КСИР, което предполага, че именно това отношение е причинило инцидента с неговия хеликоптер? И се оказва, че единствената пречка, като цяло пред озападняването на Иран е КСИР. И тук е трудно да се припише за съвпадение фактът, че Израел воюва срещу стражите, а не с държавата Иран.Без тях няма пречки за стартиране на процесите на интеграция на Иран в глобалната световна система макар и с второстепенна роля.

Като цяло, ако погледнем ситуацията от този ъгъл, можем да кажем, че САЩ действат по любимия си начин и целият въпрос се свежда до износа на идеология (а това е основният американски продукт, с който, практиката показва, че всяка друга идеология не може да се конкурира - нито комунистическа, нито друга). И в тази схема Израел поема върху себе си функцията на инструмент, чрез който този износ изобщо може да бъде възможен. Съответно ролята на Нетаняху вече не изглежда толкова неясна. Да, конфликтът с Иран наистина играе в негова полза и в това отношение неговите интереси съвпадат с интересите на Вашингтон.

Но все пак би било претенциозно да се каже, че той действа изключително като марионетка на американците, тъй като някак си не изглежда, че САЩ са планирали целия този ход на събитията, започвайки с терористичната атака на Хамас. Очевидно е, че Тел Авив има голям субективизъм, тъй като самият конфликт с Хамас не е в интерес на Съединените щати, отлагайки създаването на аналога на китайския „Един пояс – един път“ за неопределен период, като по този начин дават на Китай предимство, макар и тактическо. Така, в Щатите, виждайки накъде върви всичко, са решили да се възползват от ситуацията, като просто не спират Нетаняху да направи това, което самите Съединени щати никога не биха успели да направят.

И единственото нещо, което сега може да се предвиди е, че събитията ще бъдат подредени по такъв начин, че в идеалния случай да ударят КСИР възможно най-силно, намалявайки тежестта му във вътрешната политическа система на Иран. И ако една голяма война за която все още не е взето окончателно решение се оценява като най-добрата, тоест ефективна в това отношение възможност за фатално разклащане на позициите на гвардейците, тогава трябва да се мисли, ще му бъде ли дадена зелена светлина. А към кой вариант ще се наклонят във Вашингтон ще стане ясно много скоро. Според отговора, който дава Израел. И ще последва някаква реакция от негова страна.

Това е абсолютно реално да се случи..

Светослав Атаджанов

5 Коментара

sybil

10 hours before

Самият Израел.

Коментирай

алабаланица

9 hours before

На какви факти стъпва авторът, твърдейки, че Иран едва ли не подскача от мерак да се интегрира в глобалната система? аФторчето да не би да е проспал последните 40 години, в които нямаше западна измет, която да не се опита да смачка Иран като държава? Сега КСИР били пречката, а пък ето - новият пандишпан на Иран бил за озападняването. Само че атаката от преди няколко дни с около 400 ракети не беше наредена от въздухаря президент, а от аятолаха. Намерете 10-те разлики.

Коментирай

светУслав не винаги е ФъФ...

8 hours before

ЧАС!!!ИМА ЛАФ:"и МЪДРИЯТ си Е МАЛКО проZд"!!!!

Коментирай

светУслав не винаги е ФъФ...

8 hours before

ЧАС!!!ИМА ЛАФ:"и МЪДРИЯТ си Е МАЛКО проZд"!!!!

Коментирай

бат петьо

7 hours before

"Алабаланицо" , защо е този негативизъм. Опитваш се да извърташ нещата, но не си толкова компетентен/тна. Какво ще кажеш за "фактите", че Израел прокламира , че се бие срещу Хизбула, а не срещу ливанците, срещу Хамас, а не срещу палестинците? Да , има жертви сред цивилното население, но Израел продължава да твърди, че не то е целта му, а военните организации. Колкото до "нагласите" в иранското общество, хората НИКОГА не са били чак толкова религиозни и фанатични. Все пак хората не са забравили светското управление на страната, преди това на аятоласите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.