МРАЧНА ПРОГНОЗА ЗА 49-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/mrachna-prognoza-za-49-toto-narodno-sabranie/26625 SvobodnoSlovo.eu
МРАЧНА ПРОГНОЗА ЗА 49-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Първият опит за правителство от това Народно събрание пропадна. Вторият, разиграван в момента, ще има същата участ. Вероятно и третият. Ако погледнем малко по-далеч, ще видим, че тази съдба ще сполети и бъдещите опити за съставяне на правителство в бъдещото 49-то НС. Както виждаме, и него няма да го бъде.

Причините за такава мрачна перспектива пред българския парламентаризъм са няколко. На първо място, мнозинството от хората в сегашния парламент, а те вероятно ще се настанят и в следващия, не забелязват реалните проблеми на държавата и не търсят средствата за тяхното решаване. Те не виждат, че за да съществуват, както човекът, така и държавата, трябва първо да работят и да произвеждат. Вместо това бързат да печелят гласове като раздават с пълни шепи - от една страна намалено ДДС, концесии, облекчения - т.е. намалени приходи в бюджета и от друга - увеличени помощи, безплатни придобивки, поощрения всякакви, т.е. увеличени разходи. Ето - ние даваме, даваме, даваме, вижте колко сме щедри, ако обичате, изберете ни пак ! Даването е благородно, стига да има откъде да вземете. Като няма, действието е пагубно.

И в резултат от тази самоубийствена политика - много давай, малко вземай - приходите намалявали със 700 млн. лева, разходите нараствали с 2 милиарда. Какво значи това ли ? Ами представете си, че заплатата или пенсията ви спада със 700 лева, а харчовете ви скачат с 2 000. Колко ще издържите ? Колко ще издържи държавата, преди да фалира и да я купи някой ? Ние неумолимо вървим натам. Всички щедри раздавачи на пари знаят едно - заеми, заеми и заеми. И теглят на поразия. Само преждеуправлявалите мошеници от ПъПъ са ни заробили с 38 милиарда лева, които сме вече изяли или предстои да вземем и да изядем, твърдят от ГЕРБ. Тези пари ще ги изплащат и правнуците ни, ако по тяхно време все още има държава България.

На второ място, говорим за следващото НС, очертаващите се фактори в него пак няма да са в състояние да изработят една нормална икономическа програма, която да обезпечи и социалните грижи, и растежа, и връщането на дълговете, и отбраната. Не им стигат възможностите, политико-интелектуалните имам предвид, да кажат - да, ние ще заложим на българското производство, ще го подпомагаме, само то е в състояние да издърпа държавата. И ще се възползваме ето как от възможността, че сега през България минава единственият сигурен сухопътен коридор между ЕС и Азия и оттук ще минава газа за Европа. И ще разкрием как да използваме несметните количества сероводород в Черно море. Или ще търсим там природен газ, не може да няма, та нали Турция откри огромни залежи в своята икономическа зона. Или ще се превърнем в икономическия мост между Русия и Европа, защото търговията между тях няма да престане. Но за това трябва да имаме предвидими, прагматични отношения с Москва. Или, или…Чули ли сте нещо такова от тези, които от сутрин до вечер запълват с глупости ефира ? Възможности има много, но за да ги откриеш и разработиш трябва да гледаш 15-20 години напред, а не 1-2 години, колкото е средният живот на българските правителства. Политиците, като цяло, са още по-късогледи. На повечето хоризонтът им се простира до кюлчетата и пачките в чекмеджето.

На трето място поставяме нежеланието да осъществим, дори със закъснение, пропуснатите възможности. Дава ли си някой сметка колко по-богата щеше да е днес България, ако АЕЦ Белене произвеждаше и продаваше ток. И какво щеше да значи това за националната сигурност. Или ако Южен поток беше прокаран и България, а не Турция беше станала разпределителен център за газа към Европа. Сега и планина от злато и море от петрол да открием, ние ще останем все така бедни, защото веднага ще цъфне някой американски сенатор или европейски комисар и ще отсече, че за да докажем евроатлантическата си преданост трябва веднага да ги дадем на концесия. На посочени от тях техни компании, разбира се. И нашите управници, ако са избрани по сегашната схема, веднага ще ги дадат.

Ако приемем, че в политическите и стопанските кръгове все пак има хора с потенциал, които искат не да крадат, а могат да направят нещо, явно политическата система не им позволява да разгърнат възможностите си. Затова явно системата трябва да се промени или поне реформира и проблемите, разгледани преди малко, трябва да се решат с предимство. Докато това не стане, България ще върви само надолу. Бъдещото 49-тото НС, за съжаление, няма да е в състояние да спре този упадък.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 19 декември 2022 г. по Евроком )

1 Коментара

Иванов

преди 1 година

Това е гласът на РАЗУМА бе хора, колко пъти Василев повтаря все едни и същи смазващи истини. Толкова ли сме отъпяли, та да не ги виждаме, или се примиряваме с бурята, която ни застига, само и само за да сме верни на колониалните ни господари, които поддържат един куп паразити у нас с достъп до медиите и властта.. Напълно ли изчезна инстинкта ни за съхранение, който притежава всеки животински вид. Само от концесията на летище София, за която Василев ни предупреждаваше губим по 50 милиона годишно, от останалите концесии никой не знае. Златото ни се краде като от централно африканска държава, но затова пък внасяме боклука на Европа. Какво още трябва да се каже, ние нормални хора ли сме или прокълнати дебили.????

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.