Протестът-мародерство в САЩ. КАКВО Е „АНТИФА”?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/protestat-maroderstvo-v-sasht-kakvo-e-antifa/15370 SvobodnoSlovo.eu
Протестът-мародерство в САЩ.  КАКВО Е „АНТИФА”?

Протестът-мародерство в САЩ

КАКВО Е „АНТИФА”?

* И в Ню-Йорк въведоха комендатски час

На 31 май генералният прокурор на САЩ Уйлям Бар заяви

„Насилието, подбуждано и извършвано от "Антифа" и други подобни групи във връзка с безредиците, е вътрешен тероризъм и ще бъде третирано съответно“.

Президентът Тръмп ги обяви за моторът на мародерството, обхванало редица американски градове и обеща да ги обяви за терористична организация. Проблемът е, че американските закони според редица експерти не предвиждат такава възможността за движения и организации на територията на самите САЩ.

.

По повод подобна експлозия протест-вандалщина, на 29 август 2017 г., лидерката на демократите Нанси Пелоси официално заяви по повод друг такъв протест-вандалщина

„Насилствените действия на хората, наричащи себе си ”Антифа” в Беркли този уикенд, заслужават недвусмислено осъждане, а извършителите трябва да бъдат арестувани и преследвани.”

https://www.speaker.gov/newsroom/82917

.

Сега, три години по-късно, На 1 юни в съвместно изявление с лидера на Демократическото мнозинство в Конгреса те осъдиха Тръмп за заплахите му във връзка с обхваналото редица градове на САЩ мародерство и погроми.

https://www.speaker.gov/newsroom/6120-1

.

В редица от тях беше въведен комендантски част, изкарана и Националната гвардия. В редица градове гражданите на отделни квартали спонтанно си организира собствени въоръжени патрули и охрана.

Днес беше въведен и комендантски час в Ню-Йорк след обхваналите града мародерства. След вандалщината и грабежите преди часове в луксозния Манхатън витрините на суперскъпарските магазини се защищават с наковани дъски, докато се монтират здрави метални щори и прегради.

ИСТОРИЯ

.

Първоначалната организация Антифа (Antifa е Antifaschistische Aktion - антифашистка акция)

се създава през 1932-1933 г. от съветските секретни служби на основата на кадри и привърженици на легалната Германска комунистическа партия и с логистика и подкрепа от нелегалната й бойна организация.

Antifaschistische Aktion е легитимирана официално от Комунистическата партия на Германия въз основа на принципа на отечествените фронтове и нейното създаване е обявено във партийния вестник "Die Rote Fahne" (Червеното знаме) през 1932 г

Парадоксът е, че въпреки идеята за общ единен фронт срещу фашизма политиката и дейността на организацията е обратната - тя заявява, че всички партии освен комунистическата са фашистски.

След Втората световна война активистите на Антифа са инкорпорирани в състава на комунистическата партия, управляваща окупираната от СССР част на Германия.

.

СЪВРЕМЕННОСТ

.

Съвременното Антифа движение на Запад стартира от западногерманското ляво студентско движение Außerparlamentarische Opposition и до голяма степен възприема е наследник на идеите на първото движение, но с редица отлики.

Първите антифа групи са дело на Комунистическата лига на маоистите в началото на 70-те години на миналия век. После те се разрастват заедно с развихрянето на кървавия ляв тероризъм на „Фракция Червена армия” (в историята й има и ярка българска нишка).

.

В днешно време немската Федерална служба за защита на конституцията и Федералната агенция за гражданско образование описват в политическия спектър "Антифа" като част от най-крайната левица, като привърженик на насилствени действия в редица от подръжниците й. Групировките "Антифа" се наблюдават от федералната служба в контекста на нейната законен мандат за борба с екстремизма. Федералната служба заявява, че основната цел на движението Антифа е "борбата срещу либералния демократичен основен ред " и капитализма.

.

В САЩ по-голямата част от съмишлениците са анархо-комунисти и лица, самоописващи се като революционери. На движението симпатизират или по един или друг начин го подкрепят и редица хора с леви убеждения, обявяващи се срещу расизма и влиянието на големите корпорации.

Принадлежността не е расово предопределена - има и бели, и черни.

Реално то е форма на организация на крайно ляв екстремизъм и анархизъм, които претендират, че се противопоставят на крайно десния екстремизъм и откровения расизъм. То е част от букет социални движения и групи, които очакват, търсят и се стремят към генерална промяна, макар че не могат да я дефинират.

.

Първата група Rose City Antifa ( RCA ) е основана през 2007 г. в Портланд, Орегон.

„Антифа” беше сред най-активните участници в протестите срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

.

ТАКТИКАТА

.

Основният принцип на организацията не е видимо йерархичният. Той използва структурата на формално независими една от друга ядки или звена, в които само един човек е наясно с по-горното равнище на ръководство. (начин на организация на дейността на болшевиките в царска Русия и впоследствие в комунистическите движения по света)..

Групите на организацията се кооптират в нормалните протестни движения.

Като следствие започват погромите, вандалщината и мародерството. Идеята на тактиката е, че в огъня гори и сухото, и суровото и така мирно протестиращите също ще го отнесат, което ще ги превърне във врагове на съществуващия ред.

Материалните щети засега не могат да се оценят, но са унищожени хиляди и хиляди автомобили и магазини, които са разграбени и опустошени, вкл. и големи супермаркети.

.

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ?

.

И две думи за инцидента-фитил.

Жертвата Джордж Флойд е бивш рапър, криминално проявен, бил е осъждан през 2009 г. за въоръжен грабеж, съден е и за измама, като се е уредил със съдебно споразумение за по-малко време затвор.

Полицаят Дерек Шовин е записал в биографията си три ареста, завършили с убийство. Нямам детайли за самите случаи и доколко използването на оръжие е било оправдано.

Но има 18 оплаквания през тези години срещу него за неоправдано от обстоятелствата насилие.

.

За мен най-същественото е друго: жертвата и полицаят са се познавали, дори са работили навремето заедно в охраната на един клуб. Така че е напълно допустимо извършеното убийство да няма нищо общо с расизма и тезата за системно полицейско насилие, а арестът да е използван като прикритие за уреждане на стари лични взаимоотношения между тях .

.

Втората въпросителна е времето на експлозията на погромите, при това определяни като спонтанни (а организирано?) в редица американски градове. Да не забравяме, че е годината на кандидат-президентската кампания и съответно избори.

----------------------------------

За мен е несъмнено, че на фона на случващото се расовите проблеми са прекрасен повод и опит акцентът на предизборната борба да се премести върху тях. Вероятно това обяснява и странното бездействие на демократи – губернатори и кметове срещу палежите, безчинствата и мародерствата.

-----------------------------------

От друга страна обаче това бездействие може да демотивира част от електората на демократите, понеже, меко казано, започваш да псуваш, когато видиш как магазинът ти гори или е разграбен, а автомобилът ти – потрошен до неузнаваемост, а твоите политици стоят със скръстени ръце.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.