САЩ проведе ли разследване по секретната грама на Байърли за сенчестите връзки на Борисов?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sasht-provede-li-razsledvane-po-sekretnata-grama-na-bayarli-za-senchestite-vrazki-na-borisov/17096 SvobodnoSlovo.eu
САЩ проведе ли разследване по секретната грама на Байърли за сенчестите връзки на Борисов?

Подкупът е активен и пасивен.Ако съдия Миталов е осъществил активната форма на подкуп / значителна корупция според законодателството на САЩ/ кой е предал подкупа?

Ако това лице е Николай Малинов - също публична личност / председател на дружество "Русофили"/ защо спрямо него няма санкция?

Кой и по чий сигнал е установил фактите?

Може ли едно такова разследване - за извършено в друга държава престъпление да се проведе служебно от Държавния департамент на САЩ - т.е. без изрична молба или сигнал?

Не е ли нарушение на човешки права посочването на едно лице за корумпирано без да има влязла в сила осъдителна присъда?

В продължение на години в докладите на Държ.департаменнт на САЩ се посочва като установен факт наличието на корупция в България.

След като за няколко месеца САЩ установи, че съдия Миталов е корумпиран, естествен е въпроса проведени ли са разследвания за корупция, установена години по- рано и обявена в годишните доклади.

Беше ли проведено разследване по секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. в която се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности .

Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, която е прегледана и одобрена едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

Грамата е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава „оперативните“ данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

„SIMO“ е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в „правоохранителния комитет“ към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.

В грамата се посочва , че Борисов е свързан със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Защо при тези данни Борисов не е санкциониран??????

........

Знам как се чувства съдия Миталов.Точно както се чувствах след изявлението на френския посланик, който ни поучаваше от телевизионните екрани.Знам, че раната е дълбока и никога няма да заздравее.Знам, че дълги години ще потиска спомена за случилото се и че болката никога няма да го напусне.Знам и бих искала да мога да помогна.

П.П.По твърденията на фр.посланик беше образувано нак.производство и прекратено поради липса на престъпление.Писах на Хекимян, че морала и журналистическата етика изискват този факт да бъди огласен, така както дадоха трибуна на фр.посланик да обижда бълг. съдии, закрилян от дипломатическия си имунитет.Хекимян, естествено мълчи по въпроса..години.

Румяна Ченалова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.