СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ ПРИЗОВА ВСС ЗА ПРОВЕРКА НА ГЕШЕВ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sayuzat-na-sadiite-prizova-vss-za-proverka-na-geshev/17140 SvobodnoSlovo.eu
СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ ПРИЗОВА ВСС ЗА ПРОВЕРКА НА ГЕШЕВ

НОВИНИТЕ ДНЕС, 03.02.2020 Г.

- СВИНСКО ПРИДОБИВАНЕ.

КЗК разреши Домусчиеви да придобият и Нет.инфо, под чиято шапка са много специализирани и новинарски сайтове. Дарикнюз, Една.бг, Синоптик.бг, Гонг.бг, Паритени.бг и много други. С което обединява не само рекламния, но и медиен пазар. Започвам да се чудя защо изобщо има толкова медии в България, след като са като близнаци и като отвориш единия, все едно си прочел всичките. Нищо различно, дори стилът е един и същ. Някой от вас да намира разлика между 24 часа и Труд!? Освен графичното оформление. Няма. Няма и да има. И обединението определено е свинско не само поради собствениците, но и защото съвсем през просото го подкараха. Направо да си направят една голяма медия ГЕРБЕРСКО ДЕЛО и да приключат с мъката. А и читателите да не се мъчат.

- ЩЕЛИ, АМА НЯМАЛО.

Както бяха тръгнали да събират колекцията на Божков в чували, след раздухването на темата по медии и социални мрежи, прокуратурата рязко направи завой и сега само щели да ги описват. Макар че ми беше безкрайно интересно по кой член точно щяха да ги вземат, след като не са веществени доказателства. То бяха едни изказвания, как щели в НИМ да ги изложат, били/не били регистрирани. Чак тракийските царе се хванаха за главата от кашата прокурорска. Последна новина е, че само щели на място да ги описват. Това е добре. Защото ако нещо Гешев не успее да докаже обвиненията и да даде основание тези предмети да бъдат конфискувани в полза на държавата, 600 милиона евро нанагорно ще ни дойдат да плащаме обезщетение на Черепа за изчезналите му артефакти.

- ГОРАНОВ И ТОЙ НЕВИНЕН

Горанов сложи шефа на канцеларията си за изпълняващ длъжността Председател в Държавната комисия по хазарта. Където цялото ръководство е сменено. И тук задавам един важен въпрос – ами самият Горанов? Той от 2014 година, когато Божков си е направил ОПГ във връзка с хазарта, не разбра ли какво се случва в подопечната му комисия? С хора, които той е предложил и назначил?!? И как да повярваме, че сега новите няма да вършат същото? И Горанов никаква ли отговорност няма да понесе за тази безконтролност, безхаберие и направо казано – некадърност?

- СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ ПРИЗОВА ВСС ЗА ПРОВЕРКА НА ГЕШЕВ.

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет да извърши проверка на действията на главния прокурор от последните седмици. Да обсъди и даде оценка на поведението му. Поставя се сериозно въпроса дали прокуратурата не се превръща в нов политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност. Съдиите настояват да се провери и институционалната криза и отношенията на главния прокурор с президентството и премиера. Съдийският съюз посочи, че има „основателно съмнение за извършено престъпление при огласяване на аудиозаписи от СРС”. Всичко това показва пълната деградация на общественото доверие в институциите и прокуратурата. След като съдии се налага да припомнят на главния прокурор основни правила, заложени в Конституцията и законите, за какъв контрол върху законността говорим? Обществото вече не вярва. След като личност като главния прокурор може да си позволи подобно незачитане на Конституцията, според становищата на много известни юристи, включително авторитетни съдии, за каква правова държава става дума?

- ТОЛ-СИСТЕМАТА Е ЗАГАДКА.

Един месец до въвеждането на тол-системата. АПИ обаче не си прави труда да обясни практически как ще се използва тол-системата. Разбра се, че превозвачи са се опитали да се доберат до информацията, но само един човек в АПИ знаел и него го нямало. Държава, та дрънка! Не искам и да си помисля какво може да се случи, ако човекът се спомине внезапно – това означава ли, че системата ще заработи и никой в държавата няма да знае как? Въпреки че по мои наблюдение това е принцип на работа на цялата българска администрация. Когато попиташ докъде са ти стигнали нещата и преписката, ти се отговаря, че съответният служител го няма /в болнични, в отпуска, в командировка и т.н./ и съответно никой нищо не знае. Моята теория е, че когато държавен служител почине, в ремарке след него погребват и преписките, по които е работил!

Елена Гунчева

Снимка на Borqna Borisova.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.