ТАЙНСТВЕНИЯ „БУРЕВЕСТНИК” Е ВЕЧЕ ФАКТ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/taynstveniya-burevestnik-e-veche-fakt/142252 SvobodnoSlovo.eu
ТАЙНСТВЕНИЯ „БУРЕВЕСТНИК” Е ВЕЧЕ ФАКТ

 

Руските военни завършиха изграждането на ядрените ракети „Буревестник”. Това съобщи Ройтерс на 3 септември. А ден преди публикуването на материала, заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков обяви, че Русия преразглежда своята ядрена доктрина. Затова изводите на специалиста от CNA предизвикаха бурна вълна от дискусии в западните медии и в експертната общност. Изводът е само един: завършването на строителството на "Буревестник" и преразглеждането на един от основните документи на руската отбрана са свързани.

Нека се опитаме да разберем какво е ракета с атомен двигател, къде ще бъде базирана и дали появата и наистина доведе до промяна в ядрената доктрина на Руската федерация?

Тайни на крилата

„Буревестник“ принадлежи към „седморката на Путин“. Така условно се наричат седемте най-нови оръжейни системи. Владимир Путин ги представи по време на обръщенията си към Федералното събрание през 2018 и 2019 г. В списъка са подводният дрон "Посейдон", бойно-маневреният блок "Авангард", хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Циркон", бойният лазер "Пересвет" и др.

„Буревестник” е най-мистериозният от „седемте”. Още преди изявлението на Владимир Путин бяха известни шест системи. Но Буревестникът се появи от нищото. Чужди разузнавачи не съобщавха за него, не се споменава в специализирани форуми или в медиите. Никъде нямаше намек, че се работи по такава оръжейна система. Все още няма информация кое конструкторско бюро е водещо по темата и в кой завод ще се сглобява новият продукт.

Как работи ракетата

Въздухът влиза във въздухозаборника на задвижващата система KR. Вътре в ракетата има мощни нагревателни елементи, които се захранват от микрореактор. Въздухът, загрят до температури от хиляди градуси, излиза от дюзата. Благодарение на това ракетата лети.

Характеристиките на Буревестник не се разкриват. Но най-вероятно скоростта е сравнима с характеристиките на съвременните крилати ракети като X-101, американския Tomahawk и европейския SCALP - т.е. 700−900 км/ч.

Може ли Буревестник наистина да лети почти вечно? Теоретично той ще остане във въздуха, докато активната зона на реактора се изтощи. А това може да продължи десетилетия.

Ракетата не излъчва радиоактивност. Реакторът не е в контакт с въздуха. Той доставя електричество само на нагревателните елементи. В самата атомна централа има физическа защита, която изолира системите, компонентите и възлите на атомната централа от радиация. 

Нюанси и трудности

Преди това СССР и САЩ имаха проекти за самолети с атомна електроцентрала. Тяхната база бяха огромни стратегически бомбардировачи - Ту-95 и Б-52. В сравнение с тях Буревестник е доста голяма ракета. Това ясно се вижда на официалното видео на МО на РФ от цеха за тяхното производство. Но все пак по размер той е с пъти по-малък от „стратегическия“ самолет. Това означава, че неговият двигател и най-вече ядреният му реактор са изключително миниатюрни. Освен това атомната електроцентрала трябва да издържа на сериозни претоварвания по време на полет. Досега не е било възможно да се създаде толкова защитен и изключително миниатюрен реактор.

Крилатите ракети използват екстремна точкова навигация. Ракетата лети по маршрута на изключително ниска надморска височина. Но в даден район прави „скок“ от няколкостотин метра. След това ракетата с помощта на оптична система или радар сканира зоната под себе си и отново се спуска. И това се прави многократно по време на полета.

CD-то има схема с маршрута в паметта си. Компютърът сравнява получените данни с тях и търси „крайни точки“: хълмове с характерни очертания, завои на реки и т.н. И преценявайки колко не съвпадат снимките, системата за управление на ракетата прави корекции.

Но този метод е добър за конвенционални ракетни установки с обсег на полет от 300 до 5000 километра. За Буревестник тази цифра е радикално по-висока и обхваща цялата планета. Освен това ракетната установка с атомни електроцентрали прекарва по-голямата част от маршрута си над морето, където да кръжи с месеци, очаквайки сигнал за атака. И в този случай не става дума за някакви крайни точки. По обясними причини сателитната навигация също не е приложима на Буревестник.

Невидимият проект

В Русия има две големи научни школи за разработка на крилати ракети. Първото е дизайнерското бюро Raduga. Разполага с ракети Х-55, Х-555 и Х-101. Неговият конкурент е дизайнерското бюро Novator, което отговаря за разработването на Caliber, R-500 и др. Въз основа на външни характеристики и дизайнерски решения може да се предположи, че Burevestnik е плод на въображението на Raduga. Но нека подчертаем, че това е версия.

Съдейки по открити източници, Буревестник е тестван на два полигона. В Капустин Яр тестваха самата ракета, системата за управление и навигация. И вече на архипелага Нова Земя продуктът лети с атомната си електроцентрала. Понякога за тестване са използвани два лабораторни самолета на базата на Ил-76.

Западни експерти и медии твърдят, че от 2018 г. до днес е имало само няколко теста на Буревестник. Тук е важно да се разбере, че най-новата ракетна система трябва да бъде скрита за вражеските радари, самолети и сателити по време на бойни операции. Затова смело можем да кажем, че пусковете на „Буревестник“ бяха много повече и всички те завършиха успешно. Само разузнаването на НАТО и САЩ не можа да ги види поради уникалните възможности на новата разработка.

Според Декер Евелет, покрайнините на Вологда са избрани за база за Буревестник. Експертът е направил това заключение въз основа на сателитна снимка, показваща изграждането на руски военен обект. На снимката се виждат няколко окопа, завършващи в нещо като силози за ракети. Евелет предположи, че са за Буревестниците.

Много вероятно сателитното изображение показва изграждането на ново съоръжение за съхранение на конвенционални боеприпаси. Ленинградският военен окръг отново се появи в Русия и, разбира се, изисква инфраструктура. Официални видеоклипове на руското министерство на отбраната ясно показват, че Буревестник се изстрелва от мобилна пускова установка. Възможно е в бъдеще да се изстреля от самолет, или дори от кораб и подводница.

Фактът, че Буревестник ще се присъедини към стратегическия арсенал на Русия, стана известен още през 2018 г., когато Владимир Путин представи новите разработки. От този момент нататък вече беше ясно, че новите оръжейни системи ще доведат до преразглеждане на ядрената стратегия на Русия. Такива дискусии се водят през последните години. И имайки предвид опита на СВО, ревизията на този документ явно е закъсняла. Следователно не Буревестникът, а цялостната ситуация в света доведе до промяна в доктрината.

Светослав Атаджанов

11 Коментара

Дръндрон

1 week before

Толкова е секретен проекта, че даже и конструкторите не са го виждали.

Коментирай

Тротинеткин

1 week before

Това е лъжа, ракетите в Русия ги правят от стари перални и кафеварки

Коментирай

К.Николов

1 week before

Авторът на статията е дал възможно най-пълната картина, която е възможна за подобен род информация, за което му благодаря.

Коментирай

Emigrant

6 days before

Националната американска игра е покерът. Там печелят умеещите да блъфират. Както се оказа, прехвалената американска техника се оказа рекламен блъф. Пейтриотите не можаха да свалят нито една от иракските ракети СКЪД. Така е и с танковете, бронетранспортьорите и другата военна техника. За разлика от американците, руснаците са самокритични. И нищо не пускат на фронта без да е 100 пъти проверено. Затова нямам никакви съмнения, че Буревестникът вече е в производство.

Коментирай

Emigrant

6 days before

Националната американска игра е покерът. Там печелят умеещите да блъфират. Както се оказа, прехвалената американска техника се оказа рекламен блъф. Пейтриотите не можаха да свалят нито една от иракските ракети СКЪД. Така е и с танковете, бронетранспортьорите и другата военна техника. За разлика от американците, руснаците са самокритични. И нищо не пускат на фронта без да е 100 пъти проверено. Затова нямам никакви съмнения, че Буревестникът вече е в производство.

Коментирай

Kresi

6 days before

Ами дали червената агресивна империя този път няма окончателно да рухне след като преди бе спасяване няколко пъти.Гледайте в ютуб има автентични клипове какви ги е ръсил хитлер за третия райх.А путинова русия сега с поведението си зае местото на Германия през през всв.А безанароговите им оръжия няма да коментирам.Русия и китай събудиха японския самурай който започна здраво да се въоръжава ама няма да е БЕЗАНАЛОГОВО.И това скоро ще го разберете почитатели на диктатурите.Сега категорично 62 промишлено развити страни и срещу тях реално 4 безаналогови диктатури.Как я виждате тая работа

Коментирай

Kresi

6 days before

Що триете бе русофилски пропагандатори

Коментирай

DANAILKO

6 days before

..а бе Кresi, главата ти е пълна с русофобски бръмбари..? Ако нещо си попрочел за края на последната война..трябва за знаеш,че съветите пуснаха ракетно оръжие т.н. "катюши"...които спомогнаха много за успешно спечелване на войната...наистина хитлеристите бяха разработили подобно оръжие, Фау1 и Фау 2, от последните са били произведени близо 4000 бр. и почти половината со били с неуспешно попадение и не са могли да причинят сериозни вреди на противника. Агресивната империя, както я наричаш брани славянството и правото руснаците да живет там където са...за разлика от твоите "любимци" които днес превземат Багдад, утре Ливан, а после Сирия ..и т.н. и да не изброяваме местата преди 1990 година...върха беше Виетнам1 500000 убити. Крайно нвреме е някой да почне да плаща за несправидливостта, дали аналогово или безаналогово ще го реши Животът.

Коментирай

Вярваща

5 days before

Причината да не се разрешава на Украйна да атакува вътрешността на Русия е не само Буревестник. Сармат, Посейдон, Кинжал също ще влязат в употреба. И не само....

Коментирай

Danny43

5 days before

Защо ли никой не споменава лъжец@ Буш, който "откри" химическо оръжие в Ирак и уби над 1500000 невинни иракчани? Да говорим ли за Клинтън който бомбардира нашите братя славяни заради една св.. ка...

Коментирай

Финли

1 day before

Коя държава има 800 военни бази по света? Русия или САЩ???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.