Това не е интеграция, а сегрегация в най-чист вид!

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/tova-ne-e-integraciya-a-segregaciya-v-nay-chist-vid/20635 SvobodnoSlovo.eu
Това не е интеграция, а сегрегация в най-чист вид!

Впрочем, освен проекта, финансиран наполовина от частна фондация, интересен е и самият Център за образователна интеграция нa децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН.

Оказва се, че там се лапат милиони от 2005-та година, когато е основан заради Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015". Само за 2015-та като субсидия от държавния бюджет Центърът е получил 1.2 млн. лв, от които над 200 хиляди са отишли за издръжка на чиновниците в него. Толкова и за всяка следваща година.

И това е извън парите от различните Оперативни програми, похарчени за стотици малки проекти за интеграция със забавните заглавия "Единни в детската градина", "С традициите, танците и спорта - НЕ на агресията", "Да гребем с пълни шепи от ромската културна съкровищница", "Единни и толерантни за нов, обединен свят-ЕТНОС".

"Ефективността" от подобни проекти за 10 години на практика няма, ползата е само за усвояващите. А да се дават пари по етнически принцип, освен всичко друго, е и противоконституционно.

И да, проблем с ромското образование има, само че ако някой иска да го реши, трябва да започне с изваждането на децата от гетото още преди първи клас, а не в гимназията. И най-вече да разкара т. нар. "ромски" фондации от софрата с парите за "усвояване"...

Не ми се правете на Мона Лиза, а обяснете, че в ромските гета животът е изгоден! Защо ли? Защото същите в незаконните си къщи нямат адресна регистрация, безадресни са. Безименни. Културата им е безписмена. Консумират от всички комунални услуги незаконно и безплатно, защото данъкоплатецът плаща! Когато нямаш по документи собственост и не си наследник, си привилегирован в условията за получаване на социални помощи. Висенето в гетото е с умисъл, защото Законът подкрепя тези, които не са наследници и нямат собственост. Ето това е далаверата на живота в гетото!

Да си изтеглят безлихвен заем от банки и да си наемат жилища. Никой не им е длъжен да им дава! Както всеки се бори и оцелява, така ще го правят и те. Млади семейства с едно-две деца се чудят как да се справят в едностайно жилище, с минимални доходи и се оправят сам сами, ще мисля аз как да давам още и още права и привилегии на готованковците без задължения, но инак с по 20 деца на 40 години. Да са мислили като са правили футболни отбори, в постояен статут на самота. Това не е моя грижа, нито грижа на държавата.

Я се събудете и започвайте да мислите адекватно, защото ми се струва, че цялата Менделеева таблица, която поемате в течно и прахообразно състояние, държи толерастите в постоянно състояние на помрачение и безпътица.

Цвета Кирилова

Снимка на Цвета Кирилова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.