ЗАЛОЗИТЕ ПРИКЛЮЧИХА, СТАРТИРА ГОЛЯМАТА ИГРА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/zalozite-priklyuchiha-startira-golyamata-igra/2518 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЛОЗИТЕ ПРИКЛЮЧИХА, СТАРТИРА ГОЛЯМАТА ИГРА

Днес се случиха пет събития, които в бъдеще ще имат широки международни последици.

Мотото на всички е едно: залозите приключиха, започва разиграването на Голямата политика и Голямата война

1.

Първото е изявлението на Ердоган, че Турция има 10 условия, за да не наложи вето над приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Това изявление е ръкавицата на предизвикателството на мюсюлманския капитал и паннационализъм.

Те грижливо и недопустимо бяха пренебрегвани десетилетия наред заради огромни финансови интереси и съответния лобизъм от Запада.

Ердоган си измива ръцете с кюрдските комунисти – „терористи” в Швеция, които развиват там дейност. Но защо включва и Финландия в този списък с 10-те условия, в която такива обвинения нямат почва?!

И не между другото, а с акцентуване той постави проблема за американските бази в Гърция като заплаха за Турция, за френскогръцкия военен съюз като заплаха за Турция, за … Хм, базите са на НАТО. И спират руската заплаха в Средиземно море, руската заплаха за Балканите.

Разбира се, Швеция и Финландия вече имат първите междудържавни споразумения за военна помощ и защита в случай на необходимост. И те ще се множат, ще се стигне до практическо асоцииране, така че турското вето няма как да играе реално. Но значението му е друго: Турция сложи най-големия залог, след който никакви съмнения не бива да има какви карти ще се играят на масата на световния геополитически покер.

2.

Днес се случи и второто събитие.

В Москва беше представена книгата „Петър Първи” като част от поредица за руските владетели.

Територията на съвременна Русия е намаляла в сравнение с размера на Руската империя, но не завинаги. Това мнение изрази помощникът на Путин и председател на Руското военно-историческо дружество Владимир Медински, съобщиха ТАСС и руските медии.

- Поредицата е посветена на онези хора, които доскоро създадоха държава с площ от една шеста от планетата. Сега е малко по-малка. Но не е завинаги! – обяви помощникът на Путин.

3.

Пак днес депутатът от руския парламент, членът на президентската партия „Единна Русия” Евгений Фьодоров внесе законопроект. Законопроектът е за присвояване на територията на страна от ЕС и НАТО.

Става дума за Литва – първата република, която се отцепи от престаналия да съществува СССР и обяви независимост на 11 юни 1990 г. Фьодоров смята, че с тази крачка е бил нарушен законът на СССР „За процедурата за решаване на въпроси, свързани с отделянето на съюзната република“, тъй като в Литва „не е имало референдум за отделяне от СССР.” „Така, като се има предвид, че в съответствие с член 67.1 от Конституцията на Руската федерация „Руската федерация е правоприемник на СССР на нейна територия...“, решението на Държавния съвет на СССР № GS- 1 подлежи на отмяна“, се казва в обяснителната бележка към законопроекта .

4.

На 27 май Политбюро на ЦК на ККП проведе заседание, посветено на задълбочаване на разбирането на китайската цивилизация и култура.

Днес се разбра, че уникалността на китайската цивилизация ще е основен партиен тезис и политика в следващите години. вместо предишния за симбиозатата между социализма и пазара.

5.

Днес българското правителство загуби парламентарното мнозинство в парламента. Преди месец ДПС заяви: гответе се за предсрочни избори от май! Като винаги съм анализирал и както многократно посочих и за изборния маратон мин. г., партията на Слави Трифонов е прокси на ДПС, а това означава и на Москва!

Последиците за България са ясни: Русия е решила да си върне СССР и Варшавския договор, което означава и България, а Турция – Османската империя. Следователно в перспектива в първия сценарий неизбежно ще се стигне до приложение на член 5 от Устава на НАТО на наша територия: военна сила, ако народът ни не поумнее и не отхвърли великоруските амбиции.

И във втория сценарий пак ще имаме приложението на член 5, понеже ролята на Ердоган е ясна: Троянски кон в НАТО на османския, мюсюлманския краен национализъм, чийто стратегически цели – да погребем Запада и да поемем управлението на света, съвпадат и с руските, и с китайските цели в първата им част.

***

Добре дошли в онзи свят, за който преди десетилетия предупреди великият политолог Самюъл Хънтингтън – сблъсъка на цивилизациите, на който съм посветил десетки ТВ предавания и анализи.

Дойде време разделно: коя цивилизация ще избере България!

В човешката история досега сблъсъкът на цивилизациите винаги е приключвал с изчезването на едната страна от цивилизационното уравнение, а твърде често – и с изчезването на нейния носител – народ или народи.

Време разделно: руската цивилизация, китайската цивилизация, мюсюлманската цивилизация и части от възникващата африканска цивилизация преследват една и съща цел: затриването, подчиняването на онова, което наричаме европейска цивилизация като основа, а по-общо – Запада.

Аз имам прогноза кой ще победи, макар и трудно, в този епичен сблъсък в следващите години десетилетия на борба между съвременност и прогрес с отминалост и ретроградност и на чия страна трябва да се наредим.

Българските политици винаги са избирали погрешната позиция. И българският народ или я е приемал безропотно или я е посрещал с овации, за да плаща после горчивата цена на избора си.

С този избор, който предстои, плащане няма да има: победените нации ще бъдат ликвидирани, а народите им – попилени.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.