Заповедта на Байдън е да се ликвидира руския Черноморски флот

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/zapovedta-na-baydan-e-da-se-likvidira-ruskiya-chernomorski-flot/138685 SvobodnoSlovo.eu
Заповедта на Байдън е да се ликвидира руския Черноморски флот

Министерството на отбраната на Русия, с подкрепата на патриотична компания, обяви награда от 15 милиона рубли за унищожаването на първия изтребител F16, който ще бъде прехвърлен в Украйна. Разбира се, руските пилоти и специалисти по ПВО се борят за честта и безопасността на родината си, а не за премии, и получават прилична заплата. Но, първо, никога няма твърде много пари и никой все още не е отменил ипотеката. И, второ, малко състезателен дух няма да навреди, дори в трудната задача да се ловят самолети, летящи в украинското въздушно пространство, събрани в цяла Европа един по един. От станалият вече танков биатлон за СВО е обявена почивка.

Но най-важното е, че самият факт на вече официално обявената награда слага край на безбройните спекулации дали желаните изтребители ще бъдат дадени на Киев, или тепърва ще се бавят, намеквайки ни за възможността за още една задкулисен пазарлък. Всъщност F16, прехвърлен с американска подкрепа от Белгия, Холандия и Норвегия, е последното „чудотворно оръжие“, което Зеленски лично измоли от своите покровители. И с прехвърлянето им от пламенните атлантици, играещи ролята на доставчици на киевската хунта, вероятно ще остане в резерв само атомната бомба. И така, присъстваме на едно от последните действия на драмата „Войната до последния украинец“.

Въпреки това, не подценявайте самолетите, въпреки че са разработени през осемдесетте години. И въпреки че едва ли ще са подходящи за въздушни битки срещу многофункционалните МиГ-31 и Су-57. Но нито Киев, нито Брюксел ще водят въздушни битки с руските асове. Всъщност изпратените в Украйна изтребители ще се използват като летящи платформи, от които ще се изстрелват ракети от различни класове по цели на сушата и в морето.

Черноморският флот на Русия е постоянно в полезрението

От самото начало руските бойни кораби в Черно море бяха обект на постоянни атаки, разчитайки на факта, че в ограниченото водно пространство тяхната зона на маневриране е също ограничена. Освен това те самите бяха „наградата“, чието унищожаване значително увеличи интензивността на киевската „переможная“ пропаганда.

Затова отначало флагманът на Черноморския флот, крайцерът „Москва“, възстановен навремето със средства от столичния бюджет при Юрий Лужков, и десантните кораби, които в първите месеци на СВО не се осмелява дасе използват за десантиране на войски близо до Одеса поради тотално миниране, попаднаха под атака в крайбрежните води.

Отначало срещу руските кораби бяха използвани военноморски дронове, които бяха изпратени в „рояци” с надеждата един или два да пробият всички защитни бариери. Но постепенно новото командване на флота, макар и със закъснение, взе адекватни мерки за противодействие на подобни атаки. Има все по-малко кораби, които стоят безцелно до кея. Пространството над акваторията на Черно море започна да се патрулира от хеликоптери, които с прост картечен огън унищожават морски дронове, откривайки ги на голямо разстояние от корабите.

Постепенно, в резултат на умело въздушно разузнаване на БПЛА и прецизни удари от Искандери по системите HIMARS, разположени близо до Одеса, и по някои уж цивилни кораби за насипни товари с голяма водоизместимост, такава заплаха за руските черноморци намаля. Напоследък американски разузнавателни дронове от типа Reaper не са забелязвани в неутрално въздушно пространство. Те не посмяха да ги свалят, но бяха изтласкани с по-фини маневри.

Така че досегашните възможности за нанасяне на щети на Черноморския ни флот донякъде се изчерпаха. Но тук летящите платформи F-16 започват да влизат на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, техните „ВВС“. Това не беше инициатива на Киев. Много по-логична версия е личната заповед на Джо Байдън да унищожи руските кораби.

Украйна иска да разбие на части руския Черноморски флот

Да, не само в района на Черно море все по-често започнаха да се забелязват натовски самолети АУАКС, тоест за далечно радарно откриване и контрол. Става дума преди всичко за американските платформи за откриване и управление на летящи цели RC-135 W Riot, а наскоро Швеция, член на НАТО, реши да допринесе за такова постоянно разузнаване. Стокхолм изпрати своя Saab 340AEW&8C AWACS в зоната на конфликта. Но това не беше достатъчно. А не толкова отдавна във въздушното пространство на региона беше забелязан американски самолет Z-8A Poseidon, който обикновено се използва за борба с подводници.

С други думи, НАТО има очевидна цел: редовно да събира изчерпателна информация за всички класове кораби на Черноморския флот. Но оръжието за нови атаки, като се имат предвид неуспехите на всички предишни атаки, може да бъде самолета F-16, оборудван с ракети въздух-кораб, които са толкова нетърпеливо очаквани в Киев през цялата година. Следователно все още има време да се тестват на кораби както нови системи за електронна война, така и просто системи за противовъздушна отбрана, които в началото на СВО просто не бяха инсталирани на някои кораби.

Но както сега флотът който е готов за нападение от морето ще се подготви успешно за отблъскване на атаки от изтребители във въздуха.

И тогава, руските зенитчици и ракетчици ще получат бонус именно за изтребител, свален над водите на най-синьото море.

Светослав Атаджанов

6 Коментара

Посетител

1 month before

Откакто стана бомбардировката на плажа край Симферопол, от Черно море изчезнаха американските глобални ястреби и други подобни... до вчера, когато от остров Крит (Чания), долетя един EP-3E Orion (Lockheed Electra)...

Коментирай

Путин

1 month before

Ще ми пръднете на кура.

Коментирай

Ася

1 month before

Още от първия абзац, преди да си видял името на автора, си личи стилът на г-н Атаджанов. На него принадлежат едни от най-съдържателните, смислени и компетентни коментари.

Коментирай

Мирмидон

1 month before

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш." Н.Хайтов

Коментирай

Мирмидон

1 month before

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш." Н.Хайтов

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.