Защо на Борисов му викат Пунта Мара? Бил му стар прякор...

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/zashto-na-borisov-mu-vikat-punta-mara-bil-mu-star-pryakor/16482 SvobodnoSlovo.eu
Защо на Борисов му викат Пунта Мара? Бил му стар прякор...

Защо на Борисов му викат Пунта Мара? Бил му стар прякор... Ето защо. Той обяви, че правителството "мобилизира 4,5 млрд. ресурс" за помощи за фирми и хора.

Да ги смятаме:

- 500 млн. лв на ББР (банката най-щедра към Пеевски) - за гаранции по кредити, за които ще кандидатстват фирми.

- 200 млн. лева за гаранции по безлихвени кредити до 1500 лв., за които могат да кандидатстват останали без работа. Ще ги връщат, разбира се.

- До 1 млрд. лв. отпуснат да плащат 60% от заплатите на застрашени от съкращения работници, другите 40% ще ги плаща работодателя. Пита се, ако работодател фалира, или е в невъзможност да изплаща и 40%, ще държи ли на заплата работници? Тази сума стига за 2-3 месеца за 500-600 хил. души.

- 500 млн. за допълнителни разходи за заплати в здравеопазването, в МВР и военните. Най-много ще глътнат военните и МВР, както се сещате - те са повече от лекари и сестри. Това не е голям жест, извънредния труд в болниците така или иначе трябва да се плаща. А на военните за какво? Че ще ги изкарат да патрулират? Те иначе какво правят?

- 50 млн. - по 30-40 лв. на пенсионер за Вeликден - всяка година ги отпускат, не е някакво чудо.

- 20 млн. лева за социален патронаж - дали стигат и за месец, при толкова затворени вкъщи хора.

- 600 млн. лв. отложено плащане на данъци до края на юни. Това Борисов го брои като отпуснати пари на хора и фирми. Щели да останат в тях, казва Горанов.

- За туристическия бизнес - не бил пострадал, зимният сезон свършвал, а те припечелили от куверти по празниците "сиреч има мазнинка", каза Борисов.

Каза още, че банките били пълни с "огромни милиарди" депозити на хора и фирми, имало и касови наличности във фирмите...

...Гърция, страната с най-голям дефицит, отпусна общо 13,8 млрд., пари в брой на човек, на фирми, покрива сметки. Испания отпуска 200 млрд. евро, покрива всичко...

Иван Бакалов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.