18 ден: ”Оставка, веднага!” скандират протестиращите. Полетяха свински уши към МС

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/18-den-ostavka-vednaga-skandirat-protestirashtite-poletyaha-svinski-ushi-kam-ms/14343 SvobodnoSlovo.eu
18 ден: ”Оставка, веднага!” скандират протестиращите. Полетяха свински уши към МС

За 18-та поредна вечер, в центъра на столицата, протестиращи искат оставката на правителството и на главния прокурор. След като вчера демонстрантите замеряха сградата на Министерския съвет с домати и тоалетна хартия, днес по нея полетяха свински уши и крачета. Имаше и ”затваряне в клетка на Борисов и Гешев” пред сградата на МС. Протести има и в други градове на страната, както и в чужбина.

21 часа:  Протестиращите блокираха Орлов мост. Шествието продължи по "Цариградско шосе"

.

.

.

20-20,30 часа: Протестиращите тръгнаха да блокират "Орлов мост" под звуците на "Мила Родино" . Те ще "поздравят" и шефа на БНТ Емил Кошлуков

 

"Бойко, слез от джипа!", скандираха протестиращите и обявиха, че чакат премиера при тях с велосипед или пеша.

.

Те призоваха и Висшия съдебен съвет, който вече е в продължителна ваканция, да се върне на работа, за да освободи главния прокурор Иван Гешев. От трибуната бе припомнено, че на последното заседание на ВСС са обявени нови щатни бройки за служители в бюрото по защита на свидетели, което има и правомощия за охрана на главния прокурор, а за всичко това ще се плаща с пари от данъците.

"Неплащането на данъци също е една от формите на протест. А новите охранители няма да му бъдат достатъчни", обявиха от трибуната. Адвокат Николай Хаджигенов от "отровното трио" призова всички да се присъединят към протестите в сряда, когато ще бъде кулминацията на гражданското недоволство. "Защото отношението на властта към всеки един от нас, е като към животни и като към роби", заяви той.

.

Двама кукери се включиха с чановете си на протеста.

.

.

Реч пред хилядите протестиращи в триъгълника на властта държа един от "Отровното трио" -Арман Бабикян.

.

.

20 часа: Протестиращите граждани настояват министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да се оттеглят от властта, след което да се проведат честни и свободни парламентарни избори.

.

Около 2 000 протестиращи скандират "Мутри, вън" до фонтана пред президентството. Те са в готовност да блокират за пореден ден кръстовището между Министерския съвет, президентството и бившия партиен дом.

.

"Тук съм, защото свободните граждани отстояват свободата си всеки ден. Сега е времето да бъдем граждани, има време да се делим на леви и десни. Време е да сме заедно - за върховенство на закона", обяви от трибуната пред протестиращите журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и призова управляващите и главния прокурор да си подадат оставките.

.

Ивайло и Милена се младо семейство от София, които редовно идват на площада да протестират. Милена иска „достоен живот и бъдеще за нас и нашите деца“, а Ивайло я допълва: „Достоен живот и за нашите родители, да не бъдем емигранти и да останем тук в родината“.

.

 

Дупница: Десетки автомобили  с клаксони и развети знамена, с плакати за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, се включиха автошествието, което тръгна от центъра на Дупница. То мина по околовръстния път и градския парк "Рила". Това бе четвъртият протест в Дупница. Той завърши с митинг пред общината и до главния пл. "Свобода". В протестите в Дупница, а на няколко пъти и на тези в София, участва неизменно художникът и местен активист Николай Табаков.

 

"Това автошествие го правят млади хора - дупничани, които са незивисими и будни. Проблемът с нас е тази лична свобода и автоцензура, да кажеш: "Абе я по-добре да не ме виждат там", а пък това са хора, които сега ги снимат телевизии, медии, пишат за тях, има и негативни коментари. Тези хора всичкото това ще го преодолеят и застават с лицето си, с достойнството си зад каузата - оставка на това правителство", каза той за БНР.

 

Протести има и в други градове на страната, както и в чужбина – Великобритания и Австрия, където има големи български общности. Мариана ди Мейо, която живее във Виена, съобщи, че българите в чужбина се организират и следващата неделя около обяд ще направят синхронизирана демонстрация в няколко държави. Засега са потвърдили участие българи от Виена, Лондон и Германия. Тя очаква към тяхната инициатива да се присъединят и други наши сънародници, живеещи зад граница.

 

18-19 часа: Грaждaнитe oтнoвo ce cъбирaт, зa дa изрaзят бурнoтo cи нeдoвoлcтвo cрeщу упрaвлeниeтo нa "Бoриcoв 3", кaктo и cрeщу гнилaтa cъдeбнa cиcтeмa в Бългaрия.

.

.

 И днec, кaктo и прeз ocтaнaлитe дни, кaтeгoричнитe иcкaния ca зa ocтaвки нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв и нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв.

 

Пo-рaнo днec тримa oт oргaнизaтoритe – aдвoкaт Никoлaй Хaджигeнoв, прoф. Вeлиcлaв Минeкoв и пoлитичecкият aнaлизaтoр Aрмaн Бaбикян публикувaхa cвoй aпeл дo прeзидeнтa, дo лидeритe нa пoлитичecки пaртии, дo НПO-тaтa и cиндикaтитe и ги пoдкaнихa дa призoвaт cимпaтизaнтитe cи към грaждaнcкo нeпoдчинeниe.

 

Цeлтa им e дa ce блoкирa cтрaнaтa нa 29 юли и дa ce фoрмирa митинг-прoтecт в cтoлицaтa cъщия дeн oт 10:00 чaca.

 

Млади и възрастни разказаха пред bTV кое ги е изкарало на протеста.

 

Полина Кънева току-що завършва висшето си образование. Казва, че не приема как управляващите отговарят на исканията на хората.

 

„Мисля, че тези смени, които се случиха бяха пълна подигравка и реално нищо съществено не се е постигнало и за мен е важно да се отчетат коментарите на Борисов от 2013-та при протестите срещу Орешарски и сега какво му е мнението, когато е на тази позиция, която беше Орешарски“, смята Полина Кънева 24 г., гр. София, завършила Педагогика.

 

Приятелят ѝ Йордан също ще продължи да протестира.

„Според мен просто наистина е важно - без значение дали правителството ще падне, или не - да продължават да се изказва това политическо мнение на всеки и да се показва, че което и правителство и който и човек да дойде на власт, няма да стоим безучастни - според мен това е най-важното“, смята Йордан.

Бъдещата учителка казва, че е имала възможността да напусне страната, но е предпочела да остане. Сега обаче иска да предаде важна поука за цялото общество.

„Да ни пука какво се случва на първо място, да бъдем активни граждани с позиция и да гласуваме най-важното“, каза Поли.

.

Роза Иванова е безработна. Казва, че е загубила работата си като главен счетоводител заради лошата среда за бизнеса у нас.

„Два пъти гласувах за президент Румен Радев, никога не съм харесвала комунистите, но видях, че има по-голямо зло от тях дори… да се маха, не само да се маха, а да бъде осъден заедно с неговата олигархия там, която е покрай него“, казва Роза Иванова. безработна, бивш счетоводител.

Завръща се от Великобритания, където в продължение на няколко години учи.

„Аз искам да бъда съпричастна към събитията, които стават тук, защото е срамота - млади хора, никаква раждаемост, никаква грижа за хората, аз не чух един път някакъв социален изказ от този, който се нарича министър-председател“, коментира още Роза.

 

Маркетинговият специалист Димитър иска оставка заради скандалите и компроматите. Вижда и сценарий на премиера зад ремонта на кабинета.

„Това лично за мен е просто да се опитат да замажат в очите на хората и да избегнат всичко това, което се случва тук и да се опитат да потушат гражданското неподчинение реално, защото то е такова и заедно с това те не дават решение, те просто отлагат, за да могат да излязат в отпуск един месец и да направят това, което искат, а ние не това искаме, а само да си тръгнат. Мисля, че в момента съм за 12 ден на протеста, пропуснал съм 2 дни - един понеделник и един уикенд, но до края ще сме, докато не подадат оставка“, казва Димитър Георгиев, 28 г., София, маркетингов специалист.

 

Възмутена от определенията на властта към част от гражданите е и майката Даниела Цонева, която има малък бизнес.

„Аз съм един лумпен, един тулуп, както ме виждате, който има частен бизнес, който не може повече да понася това безобразие и тези абсолютно неграмотни хора да представляват моята родина България, извинявайте много, ама просто не сте за там - вие сте за някаква селска лавка. Абсурдно, абсурдно… по нито една мярка, 90 проценат от фирмите не могат да се класират по нито една от измислените им програми, програмички, 60/40, 90 на 100 и т.н.“, коментира Даниела Цонева.

 

Неца е на 91 г, пенсионирана медицинска сестра. Протестира тук от 9 дни. Носи и свой плакат срещу Марешки, Кунева, Костов и Надежда Михайлова.

„Няма надежда, нямаме вяра и надежда… Вярата изгубихме, унищожиха я хората… Хората унищожиха - и затова стигнахме до това положение, а нямаш ли вяра, нямаш нищо“, казва Неца.

Участвала е и в други протести. И има енергия да продължи - заради 2-е си внучки и четиримата правнука.

„Имам, имам, аз съм зодия Рак, но ракът - напред-назад, а аз все напред вървя. Не се предавам! Боря се за правда, не ме интересува партия, за мен няма партия, мен ме интересува да се работи честно и почтено. Трудно ще пуснат кокала тия, няма да се съгласят, промени ще направят, ама остават пак същитге. Каракачанов не трябва да бъде, Марешки не трябва да бъде - това са хора лъжци, които злоупотребяват с хората…“, смята пенсионерката.

Работила като медицинска сестра, живяла в царско време, социализъм и демокрация, протестиращата Неца казва, че никога не е била по-разочарована от държавата.

„Няма да се случи, пак ще издържат. Пак ще издържат, ама ще ги чукам с бастуна, с бастуна ще ги стрелям, ще ги стрелям така, да знаете, няма да се предам! Не трябва да лъжат. Какво се избират едни и същи само… Вън! Старото поколение - младите да станеш ти, той, тя, младите да дойдат. Не искам стари! Не искам стари… Стари вече не искам. Не искам… искам ново, ново… всичко ново...“, казва Неца.

 

17 часа: Има малцина протестиращи, няколко полицейски коли и бусът с озвучителна техника. Очаква се броят им да нарасне в следващите часове.

 

Двойка младоженци решиха да направят фотосесията си на фона на събиращите се пред фонтана на президентството.

 

Един от първите, дошле на протеста, сподели за БНР: "Естествено, на първо място, ме води това, че народът не живее в добро положение. Явно, че властта е подкупна и корумпирана. Явно е друго, Елена Йончева излезе и показа, че тези всички видеозаписи и снимки са реални, след като е минала на определени комисии, които са ги проучили. Този човек, не искам да кажа директно името, защото не го приемам като мой личен премиер, ръководещ държавата".

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.