МЗ отчете резултатите по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве"

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/mz-otchete-rezultatite-po-programa-bg-07-iniciativi-za-obshtestveno-zdrave/24791 SvobodnoSlovo.eu
МЗ отчете резултатите по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве"

 

На заключителна пресконференция в София, Министерство на здравеопазването отчете резултатите от изпълнението на Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

По Програмата са реализирани общо 29 проекта и една малка грантова схема. На конференцията стана ясно, че са доставени над 400 високотехнологични медицински апарата за повишаване качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи.

Създаден е модел на уеб-базиран имунизационен регистър, както и регистри за редките болести и диабета. Изградени са информационна система за регулиране конструирането и функционирането на съоръженията за нейонизиращи лъчения и информационна система за грижите на психичното здраве.

Реновирани и оборудвани са 16 отделения на болници  и  специализирани центрове за психични заболявания, проведени са 2 национални информационни кампании кампании за намаляване на стигмата и дискриминацията, насочена към хората с психични заболявания.

За подобряване на достъпа до услуги за сексуално и репродуктивно здраве на юноши на възраст от 10 до 19 години със специфичен фокус върху уязвимите групи са извършени над 1500 медицински прегледа на лица от целевите групи и над 5400 медицински консултации. Извършени са над 5600 теста за сексуално преносими болести, доставени са медицински изделия и оборудване.

Реновирани или новосъздадени са 8 центъра за работа с деца с психични, генетични и онкохематологични заболявания с акцент върху деца, страдащи от церебрална парализа, сърдечно-съдови заболявания, аутизъм и младежи, страдащи от хранителни разстройства. Обучени са над 150 медицински специалисти за работа с деца с увреждания и над 900 членове на семейства на деца от целевите групи. Разработени и апробирани са 6 нови метода за работа с деца с увреждания. Проведена е информационна кампания сред над 7000 ученици.

Предоставени са здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години с акцент върху групите в риск с фокус върху ромското население Проведено е “Oбучение за родители” за над 1600 лица. Проведени са над 2000 безплатни медицински прегледа и над 3500 медицински консултации.

Предоставена е финансова подкрепа по малка грантова схема на 135 студенти, докторанти и специализанти от ромски произход за покриване годишните такси за обучение и ежемесечни стипендии. Проведени са обучения по застъпничество, реализирано в рамките на летни лагери.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.