Арман Бабикян: Властта се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/arman-babikyan-vlastta-se-e-prikrila-zad-navesa-na-badeshtoto-evropeysko-predsedatelstvo/24549 SvobodnoSlovo.eu
Арман Бабикян: Властта се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство

В коментар на очакванията, свързани с началото на новата парламентарна сесия и политическия сезон, пиар експертът Арман Бабикян прогнозира в ефира на "Хоризонт" по БНР, че антикопупционният закон ще остане една от основните "фронтови линии" за противопоставяне между водещите политически сили:

Със сигурност ще продължи този разговор за единния орган за борба с корупцията, ще има много полярни становища - дотолкова доколкото са наясно и от едната, и от другата страна, че проблемът е стигнал до ръба на обществената поносимост и че действия трябва да се предприемат. Разбира се, има и друг поглед - че и едната, и другата страна са сред заподозрените за генерирането на корупция в страната през годините назад. Така че общественото доверие не е много високо - нито към властта, нито към опозицията в случая.

Бабикян изтъкна, че не смята, че ще се стигне до консенсус между управляващи и опозиция по отношение на антикорупционния закон, който има а по-скоро, че може да има компромис, защото:

На базата на ниското доверие лесно може да се стигне до компромис вероятно, но до унисон, който ще доведе до орган, който наистина работи срещу корупцията, е трудно. И едната, и другата страна имат прекалено много да доказват на цялото българското общество, че са склонни да се борят с това, което сами са създавали. В този смисъл е малко абсурдно да се смята, че може да има победител в тази битка - разбира се, това е достатъчно остър рубеж за война между едната и от другата страна, но от чисто качествена гледна точка, която може да доведе до напредък на страната ни в това отношение, е много-много трудно да се смята, че може да се постигне успех - това изисква колективни усилия и наистина кристално чиста независимост, колкото и това да звучи абсурдно по отношение на този орган. Това е много трудно постижимо - и от практическа гледна точка, и от гледна точка на това обществото да бъде убедено, че наистина има воля за подобна битка срещу корупцията.

Сред другите основни теми, които могат да съсредоточат политическия сблъсък между управляващи и опозиция след започването на новата парламентарна сесия, анализаторът очерта бюджетната процедура и мястото на патриотите в управлението:

Бюджетната процедура - там е логично да се сблъскат и социалният поглед на левицата и формално консервативният поглед на управляващите.

Самото място на патриотите във властта също създава удобен терен за политическа битка, защото голяма част от техните предложения не се намират никак в дясно от центъра и в това отношение рисковете да се създаде поле за конфронтация и встрани от формалния ляво-десен конфликт са много възможни.

Територия за конфронтация има достатъчно широка - въпросът е, че вероятно това ще стесни още повече територията за реформи, а България има нужда от реформи, изтъкна още Бабикян и допълни: Когато причините за война са повече, отколкото причините за разумни, но настъпателни реформи очевидно е, че ще бъде предпочетено първото, тъй като рисковете от второто са по-големи за властта. Тя в момента удобно се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство и смята че така тихо ще прилази през следващите 6-7 месеца, но това едва ли ще е така, посочи още анализаторът.

Арман Бабикян: Властта се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.