Морфов: Изхвърлихме гербаджийския боклук от "Хъшове"!

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/morfov-izhvarlihme-gerbadzhiyskiya-bokluk-ot-hashove/51912 SvobodnoSlovo.eu
Морфов: Изхвърлихме гербаджийския боклук от "Хъшове"!

За пореден път режисьорът Александър Морфов шокира културни дейци и политици със скандален коментар. Този път за негов колега артист.


В профила си в социалната мрежа Тома Биков цитира думите на режисьора и публикува клип с изказването му. "Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението", каза Морфов за актьора Евгени Будинов.

 

ГЕРБ реагираха остро на отстраняването на актьора Евгени Будинов от постановката "Хъшове" и на изказване на режисьора Александър Морфов в тази връзка. 

 

Докъде стигнахме? 30 години след началото - политическата принадлежност отново да определя ролята?! Не талантът, а това дали мислиш като режисьора или не...", написа още бившият социален министър. По думите й в театъра винаги са работили хора с различни възгледи, но никога, както сега, не са се опитвали да се унищожат един друг публично заради инакомислие, написа във Фейсбук Деница Сачева..

"Кой би дръзнал например да каже някога, че Народният театър е на БСП, само защото големият Стефан Данаилов беше депутат от тази партия? Не само, че това не беше повод за омраза, а точно обратното - беше мост за постигане на общи национални съгласия, пише още тя.. 

 

Ето и поста на Тома Биков, Фейсбук 


"Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението..." Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов.

С Евгени бяхме колеги в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ. Думите на Александър Морфов са произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението „Хъшове” в Народния театър.

В записа, който публикувам по-долу, самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания. С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично. Очевидно Морфов говори пред участващите в спектакъла, като целта е да бъде унижен Евгени Будинов.

Впрочем, през лятото той ми се обади, за да ми каже, че са го отстранили от „Хъшове” по политически причини. Признавам си, че тогава ми беше трудно да повярвам, че подобно нещо би могло да се случи в Народния театър. След като изгледах записа, си давам сметка, че проблемът е далеч по-дълбок от това, дали Евгени Будинов ще участва в едно или друго представление. От записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър.

Безспорен факт е, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения. Подобно право обаче има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било. Защото България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било.

В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното.

Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия. Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки талантлив човек, независимо от политическите му пристрастия.

https://epicenter.bg/

5 Коментара

Червената шапчица

преди 1 година

Браво на Морфов… "Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението", каза Морфов за актьора Евгени Будинов.

Коментирай

RedHotShittyDiaper

преди 1 година

Тaкaвa трябвa дa e cъдбaтa нa вcички гeрбaджийcки бoклуци!

Коментирай

Боги

преди 1 година

Според мен, Морфов е бил твърде любезен по отношение качествата на Будинов като актьор. Защо направо не каже, че Будинов е гола вода и няма място в състава на трупата? Да продължи да си прави рекламни клипове и да се махне въобще от НТ. Всъщност кой ще ми каже, как изобщо е попаднал там?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.