Велизар Енчев: В нелегалност ли е българското посолство в Скопие?

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/velizar-enchev-v-nelegalnost-li-e-balgarskoto-posolstvo-v-skopie/51948 SvobodnoSlovo.eu
Велизар Енчев: В нелегалност ли е българското посолство в Скопие?

Велизар Енчев

Фейсбук

Скандално и нецивилизовано е поведението на Посолството на Република България в Скопие и за съжаление това не е прецедент.

На 4 февруари, когато цяла България знаеше за малтретираните и оковани с белезници на македонския ГКПП „Деве баир“ трима български граждани, посолството в Скопие не си е мръднало пръста за тяхната защита.

В късните часове на 4 февруари тримата българи са изправени пред съда в Крива паланка и съдени по бърза процедура. Новината за делото бе известна поне 10 часа преди неговото начало. Точно в тези 10 часа дипломатическата ни мисия в Скопие позорно избяга от мисията си да брани правата на арестуваните българи.

Всяко посолство на цивилизована страна, позоваващо се на Виенската конвенция, е длъжно да осигури дипломатическа и юридическа подкрепа на свои граждани, изправени пред чужд съд.

Което означава само едно – на делото трябваше да присъства български консул, който предварително да се срещне с тримата арестувани и да ги запознае с македонското законодателство и съдебната практика в подобни случаи.

Защо това не е направено?

Защо българският посланик Ангел Ангелов не е командировал консул в Крива паланка?

Защо и генералният ни консул в Битоля е абдикирал от своята мисия? Какъв е смисълът от съществуването на генерално консулство в Битоля, след като то генерално е абдикирало от мисията си?

На тези въпроси трябва да отговори МВнР и служебният външен министър Николай Милков. Но реакция няма да има, защото вината за отсъствието ни от съдебното дело в Крива паланка е и на МВнР, и на посолството ни в Скопие, и на генералното ни консулство в Битоля.

Българската дипломацията е тотална абдикация!

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.