Домашното насилие в Русия

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/domashnoto-nasilie-v-rusiya/7742 SvobodnoSlovo.eu
Домашното насилие в Русия

Русия има сериозен проблем с домашното насилие: 14 хиляди жени или деца, подложени на домашно насилие, умират всяка година. Обществото нехае, а държавата неотдавна дори декриминализира побоищата в семейството.

Според domesticviolence.ru над 16 млн. жени на година изпитват домашно насилие в Русия, но само 10% от тях отиват в полицията.

По данни на вътрешното министерство от домашно насилие загиват по 14 000 жени на година, което се равнява на една смърт на всеки 40 минути.

Не бьет - не любит!", казват руснаците. Не те ли потупва съпругът, значи не те обича истински, така че приемай всеки шамар вместо "обичам те!" и се радвай на всяка синина като на подарено цвете.

Помня тази "сентенция", свързваща боя с любовта, като виц от времето на социализма.

Подигравахме се на преданата руска женщина, която преизпълнява планове за петилетки, герой е на социалистическия труд, има силни мишци, златни зъби, равни обувки и сако с медали и стоически изтърпява традиционното руско пиянство на мъжа си, като от време на време му служи и като боксова круша.

Днес, тридесет и нещо години по-късно, само видът на рускинята се е променил към добро. Пиянството като национална руска черта - не.

Що се отнася до домашното насилие, нещата в Русия се очертава да стават още по-зле.

В случай, че намериш сили да се оплачеш още при първото посегателство, ще трябва да почакаш до второ, за да можеш действително да се надяваш на ефективна защита.

Това, ако оцелееш, разбира се. Защото може да се окажеш една от тези между 10 и 14 000 рускини, които всяка година губят живота си, "благодарение" на съпрузите си побойници.

Може обаче и да носиш на бой! Тогава имаш и друг шанс, а именно да си представителна извадка в статистика, като влезеш в бройката от 600 000 жени в Русия, които всяка година са жертви на домашно насилие.

Колко хуманна известност, а?

В една от най-богатите на духовно наследство страна не се е случила и елементарната нравствена революция, легализираща правото на всеки човек, независимо от пола, религията, сексуалността, възрастта и обществената си позиция, да има достойнство.

Всяка година няколко стотин жени в Русия попадат в затвора за убийство. Повечето от тях са били принудени да се защитят от агресия от страна на свои роднини или партньори. Руските власти са уверени, че проблемът с домашното насилие и мащабите на дискриминацията на жените в страната са "съществено преувеличени." Така отговарят от министерство на правосъдието на Европейския съд по правата на човека, където се разглеждат четири дела, започнати от гражданки на Русия.

Огромна част от осъдените за умишлено убийство рускини в действителност са се защитавали от своите партньори. Те са съдени като за тежко наказателно престъпление и в повечето случаи обвинените ги заплашва до 15 години затвор. Наказанието за тези, чиито действия са квалифицирани, като убийство при превишаване на пределите на необходимата защита, е значително по-малко - до две години затвор. Ни и при тези случаи на жените им се налага да стоят в затвор, защото не могат да се защитят от агресора с голи ръце. 91% от жените, осъдени за превишаване на самоотбраната са се защитавали от свои партньори или други роднини мъже. Мъжете, осъдени по същата алинея са едва 3%.

Какво прави държавата за жертвите на домашно насилие: Параграф 22 -  Webcafe.bg

Мария Касимова

терминал3

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.