ЕК дълго време беше заблуждавана. Доверието към Гешев е изчерпано

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/ek-dalgo-vreme-beshe-zabluzhdavana-doverieto-kam-geshev-e-izcherpano/7061 SvobodnoSlovo.eu
ЕК дълго време беше заблуждавана. Доверието към Гешев е изчерпано

Доверието към Гешев от страна на Европейската комисия изчерпано. Дълги години Брюксел е бил заблуждаван и не може да чака. ЕК постави въпроса за контрола на актовете на главния прокурор и искат надежден механизъм за контрол.

,

Това заяви пред Българската национална телевизия правосъдният министър Иван Демерджиев.

Министерството предвижда законопроект, с който прокурорите, започнали разследване срещу обвинител №1 да могат да бъдат назначени като съдии със същия ранг, след като приключи разследването. Промените в законодателството са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, който съвсем наскоро бе предаден на Брюксел.

Предвижда се главният прокурор да може да бъде разследван от прокурори с ранг на обвинителите във Върховната касационна прокуратура. Ако има производство, главният прокурор ще бъде отстранен, ще отпадне и йерархичният контрол над актовете на разследващите, дисциплинарната им отговорност и атестирането.

Възможен е и самоотвод.

Обвинител №1 се превърна в залог за милиардите, които трябва да дойдат от Европа по Плана за възстановяване и устойчивост, нужни за справянето с последствията от пандемията от COVID-19. Лансираните реформи не са обвързани с конкретни срокове в плана.

Промените обаче могат да се случат само и единствено при работещ парламент. Дали такъв ще има, ще стане ясно след изборите за Народно събрание на 14 ноември.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.