Хотелиери сигнализират: Украинци се възползват от войната заради лични облаги

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/hotelieri-signalizirat-ukrainci-se-vazpolzvat-ot-voynata-zaradi-lichni-oblagi/3923 SvobodnoSlovo.eu
Хотелиери сигнализират: Украинци се възползват от войната заради лични облаги

Много украинци избягаха от войната и потърсиха закрила, подслон и храна в близки европейски държави. Голяма част от хората изразиха своята съпричастност към тези изстрадали бежанци. За съжаление обаче, някои граждани на Украйна решават да се възползват от създалата се ситуация. Те разполагат с имоти в България, но решават да участват и по програмата на Министерството на туризма /МТ/ – за безплатно настаняване на хотелите у нас. За тази нередност ни сигнализираха възмутени хотелиери. Те споделиха пред Искра.бг:

Обаждат ни се лица с украински номера и се представят за семейства, бягащи от войната. Едните, които ни потърси, бяха с две деца. Те казаха, че в момента се намират в к.к. „Свети Влас“, но там са ги излъгали с плащането на наета стая и са им поискали допълнителни пари. Обясниха ни, че не могат да си позволят това и търсят да се настанят по програмата, която нашата държава осигурява – безплатно настаняване и изхранване.“

От хотела са ги помолили да им изпратят регистрационна карта на чужденец с предоставена временна закрила. Отговорът на украинците бил, че те не разполагат с такива и нямало как да се регистрират по този начин, защото имали разрешение за пребиваване, т.е. те разполагат с имот у нас. Ръководителят на туристическия обект ги е попитал: „Вие имате ли жилище в България?„, при което разговорът е бил прекъснат.

Няколко хотела у нас потвърдиха, че по същата схема са им звънели украински граждани и са искали да отседнат по програмата на МТ, но всички те са имали единствено разрешение за пребиваване. От туристическия бранш посочиха:

Настаняваме бежанци от Украйна по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица търсещи временна закрила в Република България, вследствие на военните действия там. Лицата в хотела е необходимо да предоставят документ за самоличност – паспорт, ако нямат, се приема и друг вид документ – акт за раждане. Част от тях не са успели да си издадат задграничен паспорт, бягайки от Украйна. Другото, което е необходимо, е регистрационна карта на чужденец за предоставена временна закрила, която се издава за срок от три месеца. По този начин, те могат да се възползват от Програмата за настаняване и изхранване в българските хотели, вписани в туристическия регистър.

От редакцията на Искра.бг отправихме запитване до Министерството на туризма /МТ/по този казус. Те ни отговориха:

Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24 февруари, като лицата трябва да се регистрират до 31 март, за да им бъде издаден регистрационен документ – ламинирана карта, със снимка и QR код. Регистрацията се осъществява на граничния пункт. Предвидени са необходимите условия за информиране, посрещане на спешни нужди, съдействие за възрастни и деца, охрана, мобилна комуникация, сигурна зона за транспорт и насочване към места за настаняване.

Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване – закуска, обяд и вечеря, в места за настаняване – в общ размер на 40 лева на ден без ДДС, в т.ч. туристически данък, за срок от три месеца. Същата помощ получават и лицата, заявили желание за достъп до пазара на труда у нас, но за срок от един месец от датата на заявяването.

Директивата за Временна закрила не предвижда ограничение по отношение на лицата, разполагащи със собствени имоти, но не и за тези с разрешение за пребиваване.

Сумата ще се предоставя на хотелиери, осъществяващи настаняване и изхранване на разселени лица от Украйна в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Също така помощта се предвижда да се използва в обектите на Националния осигурителен институт, болници, лечебни центрове и почивни станции, собственост на държавата и общините. За подслон ще бъдат използвани при възможност ученически и студентски общежития, центрове за личностно развитие, обекти на образователното министерство и висшите училища.

Всички места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, задължително следва да въвеждат данните в регистрите за настаняване съгласно чл. 116, ал. 1 и ал. 5 от Закона за туризма в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предвид това, че при заявяване на средствата ще се извършва проверка чрез системата. Средствата ще се изплащат ежемесечно от бюджета на туристическото министерство след одобрение от Министерския съвет /МС/, по предложение на министъра на туризма на база на фактически извършени разходи.

От бранша отправят апел към своите колеги да бъдат внимателни при обработката на документи от граждани на Украйна и допълват:

Заради такива украинци, нуждаещите се бежанци, не могат да се възползват реално от помощта, предоставена от страната ни.“

iskra.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.