Мира Радева: Гласувах за ИТН, но после все едно бях залята с кофа помия

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/mira-radeva-glasuvah-za-itn-no-posle-vse-edno-byah-zalyata-s-kofa-pomiya/6944 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева: Гласувах за ИТН, но после все едно бях залята с кофа помия

„Вървим сякаш от лошо към по-лошо. Аз няма да се изненадам, ако и този път не се успее да се сформира кабинет, защото признавам, че част от тези млади надежди, уж нови неща в политиката – те са стряскащо некомпетентни, най-малкото, което мога да кажа. И то се оказа това по отношение на „Има такъв народ“. Това заяви социоложката Мира Радева.

Аз си признавам публично, че гласувах първия път за тях, но после бях все едно залята с кофа помия, защото се оказа, че тези хора въобще не разбират правилата на демокрацията, казва още тя пред "Фокус".

Те тръгват като слон в стъкларски магазин и после викат „Ама защо беше такъв резултатът?“. Ти си абсолютно неподготвен, какво друго да очакваш?

Да не говорим сега пък и за скандала с другите нови млади. Най-малкото, което мога да кажа там, е, че един министър, ако не знае, е длъжен да провери. И не може ей така да приемаш желанието за действителност: ами аз така си мислех, че е много хубаво. Представяте ли си, този човек какви публични скандали можеше да направи, ако беше по-дълго време министър? Ужасяващо е това, просто ужасяваща неподготвеност“, смята тя.

На въпрос дали ИТН и ПП са еднакви, Радева отвърна: „За жалост, много подобни неща мисля като вас. Не мога нещо да бъда много оригинална. Може би много хора ще ме упрекнат и ще кажат „Ама тя тая сега пък, щото е остаряла и иска все нейното поколение“ – няма такова нещо, просто ми се иска наистина да дойдат млади хора, обаче за жалост те се оказват неподготвени.

И това, което виждаме, е една тотална неподготвеност. И знаете ли, моята оптимистична сравнително прогноза лятото, когато бяха протестите миналата година, аз смятах, че те ще успеят да сформират кабинет и очаквах след това да се скарат. А те дори до кабинет не можаха да достигнат. И сега другото нещо, което може би ме занимава, е, че може би пък това е златният шанс на Корнелия Нинова. Вярно е, че тоя златен шанс може да й изяде главата, но в крайна сметка оказва се, че Корнелия Нинова ще бъде отново ключът към следващия кабинет. И то този път много е необходимо някой да си сложи главата в торбата. Това ми напомни времето – вие си го спомняте много добре, когато формирането на кабинет зависеше от ДПС, с който играе ДПС. Имаше една такава фаза началото на 90-те години: веднъж със СДС, втори път, в правителството на Беров – с БСП. Сега в подобна позиция на балансьор влезе БСП реално, защото от БСП зависи дали ще имаме някаква коалиция с така наречените протестни партии, или с ГЕРБ-ДПС, коментира социоложката.

„Искрено се надявам наистина Корнелия Нинова да си понесе кръста и да направи необходимите компромиси, така че да се стигне до някакво управление“, каза социоложката. По думите й едно се казва пред медиите, но преговорите лично явно са доста по-различни: „Уж този Христо Иванов нямал претенции, после казвал: „Всеки министър искам аз да го определя“. Ако е по този начин, очевидно е, пак няма да се състои. Но отново казвам, балансьорът най-вероятно ще бъде БСП. И това не е толкова лошо, защото аз допускам, че ще се изиграе първо един тур БСП да бъде с протестните партии – това ще бъде първият тур на разговори, но тя, ако аз бях на нейно място, щях да играя малко вабанк, и да кажа: „Слушайте, ако не приемете тези условия, отивам да преговарям с ГЕРБ и ДПС“, защото тя има възможност да играе по този начин Корнелия Нинова в случая.

Поне така изглежда от тези предварителни резултати. Защото аз си мисля, че каквато и да е коалиция, хората в момента ще я приемат, защото са много отчаяни“, каза още тя.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.