По закона на Левски много кадри от ГЕРБ щяха да са гушнали букета

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/po-zakona-na-levski-mnogo-kadri-ot-gerb-shtyaha-da-sa-gushnali-buketa/5882 SvobodnoSlovo.eu
По закона на Левски много кадри от ГЕРБ щяха да са гушнали букета

Българите много обичаме да се хвалим с историята си. Но в повечето случаи за да си начешем патриотарското его. Рядко извличаме поуки от миналото, нито сме запазили някои от най-важните и полезни традиции.

Например Крумовите закони. От време на време някой историк ще припомни нещичко и дотам. Ако използвахме смисъла на неговия правен кодекс, описан във византийската енциклопедия „Свидас“, сегашната парламентарна група на ГЕРБ, а и част от тези на ДПС и БСП щяха да са неми и едноръки. Зловещо звучи, но така са наказвани лъжците и крадците. Да ги разпознава всеки отдалече. Теофан Изповедник пише, че Крумовото законодателство е дало равни права, но и задължения на всички в Първата българска държава. Затова е била толкова силна.

Васил Левски пише в Устава на БРЦК:

- Ако някой, бил Войвода, бил член на комитета, бил вънкашен, бил кой бил, дръзне да издаде нещо на неприятеля ни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от влиятелните българи, или Войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт.

- Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система ,Демократска република“ и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна (в смисъл конституционни монархия) система, то и таквизи ще се считат за неприятели на Отечеството ни и ще се наказват със смърт.

- Ако някой от служащите, като председателят и др., поиска да злоупотреби със служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба; повтором ще се извади съвсем, като по-напред да подпише за грешката си и да я поднесе писмено на комитета-ако и така не изпълни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от касиерите издава за нещо пари без знанието на комитета, или дръзне да вземе и усвои и най – малка част от поверените му пари ще се накаже със смърт.

Как се вместват трите управления, министрите и политиците на ГЕРБ и самият Борисов в тези критерии?

По последна информация точен срок за построяване на АМ „Хемус" няма и не може да има. Защото са сключени договори между държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за доставка на материали и за наем на техника, включително за доставка на озеленяване, но договор за строително-монтажни дейности няма. 240 километра от АМ „Хемус“, които не са изградени, са разделени на 10 участъка. Един-единствен от тях е узаконен. Останалите 9 участъка са по схемата „ин хаус“. Вече са преведени 1,3 млрд лева на фирми, но колко от тях са кухи - не е ясно още. Общо са заделени над 4 млрд лева.

Същото, дори още по-абсурдно, е положението с т.нар. тунел под Шипка. Ние вече щяхме да сме го започнали, - пъчи се гордо Борисов. Новата власт била съсипала мечтата на габровци за тунел. Е да, но за такъв проект няма нито план, нито чертеж, дори описани намерения. НУЛА! Нула, нула и пак нула! От 2014 г. само лакърдии и нищо черно на бяло.

През 2019 габровци протестираха и искаха оставките на тогавашното вице на Борисов Томислав Дончев и кметицата Таня Христова. Един гражданин пред тв камери се провикна: "Томиславе, ако бях на твое място, нямаше да се появя в града". След това демонстрантите освиркаха Христова и не и дадоха думата.

Как се чувстват днес габровци, когато научават колко безпардонно са им хвърляли прах в очите?

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър в неделя сутрин по бТВ надмина и най-големите пропагандатори на борисовото управление, като обяви, че Борисов е направил толкова, колкото никой след това не може да направи. Гьонсурат? Не, Теменужка Борисова... Нито дума за предателските договорки с Газпром и Кремъл, сключени от Борисов. За лъжите и подлостите около азерския газ. За 12-годишната сага около конекторната връзка с Гърция. За 3-те милиарда народна пара, закопани с тръбите на Турско/Руски поток...

Каква би била съдбата на тези хора, ако прилагахме критериите на Апостола? Не смъртни присъди, то е ясно, но закона като закон. Големият въпрос е: Защо не го прилагаме?

Д-р Димитър Попкутуев

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.