Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/rashkov-poiska-poveche-svoboda-za-mvr-da-razsledva-bez-prokuraturata/5692 SvobodnoSlovo.eu
Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, че разследващите органи трябва да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си. Според него МВР следва да може по всяко време да образува досъдебно производство без произнасяне на държавното обвинение, а не само в неотложни случаи, както е в момента.

"За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване", подчерта министърът.

Рашков даде пример и с това, че законът не дава право на разследващия орган, който извършва оперативната дейност, да поиска от съда прилагане на специални разузнавателни средства. Вместо това е нужно първо да се обърне към наблюдаващия прокурор, който чак след това да сезира съда за прилагане на СРС по делото. Такова посредничество на прокуратурата е необходимо и при искания на разследващите да извършат претърсвания и изземвания. Рашков разказа как за парите от АМ "Хемус" разследващите са поискали да проведат такова претърсване, но наблюдаващият прокурор по делото веднага излязъл в 20-дневен отпуск. "Разследващите функции на държавата на практика бяха блокирани", заяви вътрешният министър.

Той коментира още, че се предвиждат структурни промени в силовото ведомство, които да го освободят от несвойствени функции. Обсъжда се Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъде изведена в самостоятелна агенция извън МВР. Освен това се предлага Медицинския инстут на МВР да премине към Министерството на здравеопазването. Рашков уточни също, че ще има и кадрови промени в районните управления на страната заради разликата в натовареността, но това няма става със съкращения, а с преливане на служители.

Наскоро синдикалната федерация на служителите в МВР излязоха с остра позиция срещу "реформите на парче" във ведомството и поискаха спешна среща с премиера. Те се обявиха против изваждането от структурата му на определи звена и дирекции, сред които и агенция "Миграция". Днес вътрешният министър отрече, че се планира агенцията да бъде отделена от МВР.

https://www.segabg.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.